用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急急! 匯基(東九龍)對顏寶玲
go

急急! 匯基(東九龍)對顏寶玲

急急!本身已註冊匯基(東九龍) 但剛收到顏寶玲電話
你們會如何選擇?

男仔,家往顏寶玲約10分鐘車程, 往匯基約40分鐘

cheungkitty 發表於 21-4-13 13:32
你們會如何選擇?
個個都話顏寶鈴多功課,如果受到壓就顏。 如果覺得受唔到嘅就會滙基, 個個都話滙係關愛學校。

會揀匯基

問問小朋友嘅意願

40分鐘都可以接受, 但若再長的交通時間, 就要考慮清楚

你們會如何選擇?

若果匯基(東九龍)不是你至愛, 2間是旦讀1間都無所謂, 若果你孩子受到谷, 個人吹水意見 (講笑而已), 選顏寶玲吧, 因仍有很多匯基(東九龍)心中至愛家長仍等緊學位

講真了, 兩間各有各好:
匯基(東九龍)vs 顏寶玲
基督教 vs 無宗教
IAL vs IB
聞說輕鬆 vs 聞說超谷多功課, 測考
車程 40 mins vs 車程 10 mins

係, 還有不少人等緊匯基 CALL

滙基

回覆樓主:

DSE成績 滙基KE > 顏寶鈴

謝謝各位意見。但想問多句
如果日後想著 安排他去外國讀大學。 那是不是應顏寶玲呢?還是匯基課程也能?

cheungkitty 發表於 21-4-13 14:38
如果日後想著 安排他去外國讀大學。 那是不是應顏寶玲呢?還是匯基課程也能?
...

如果安排外國讀大學,官津中學都可以,呢點唔係考慮條件。

反而睇吓小朋友性格適合邊類中學?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

cheungkitty 發表於 21-4-13 14:38
...

真係純粹個人喜好及個人意見, IB 課程銜接大學課程會好啲.

IAL 其實係英國課程及英國考試, 呢個都係國際承認嘅公開試, 如去海外國家特別係英國都可以用呢個成績報考

但, 你要留意顏寶玲及匯基(東九龍) 咩野成績又或者咩條件學生才可以讀 IB / IAL 班, 否則, 就要讀 DSE 班

此外, 你又要睇吓學校 IB / IAL 提供咩野科目俾學生讀, 呢啲科目啱唔啱你孩子讀.

Arabellahk    發表於 21-4-13 14:53

NPL是一間有IB課程的中學,不是一間全IB中學。只是在高中才有IB, 只有成績好的同學才可選讀。

222magmag 發表於 21-4-13 15:05
NPL是一間有IB課程的中學,不是一間全IB中學。只是在高中才有IB, 只有成績好的同學才可選讀。 ...

顏寶鈴2020年只有19人考IBDP
平均37.8分比之前32.7大幅提升

http://ib.npl.edu.hk/news/54

http://ib.npl.edu.hk/news/52

你們會如何選擇?
請問你NPL面試(交錄影)之後,有收到在waiting list 的通知嗎?如果什麼信息都沒收到,是否代表完全無希望了?

Poyau 發表於 21-4-13 15:12
顏寶鈴2020年只有19人考IBDP
平均37.8分比之前32.7大幅提升
只有19人考?!咁其實真的好少人讀IB.

SuLuLu 發表於 21-4-13 15:28
只有19人考?!咁其實真的好少人讀IB.

第1年(2019年)仲少得10人考IBDP
不過上年IB成績幾好 會唔會加位?

Miniki 發表於 21-4-13 15:23
請問你NPL面試(交錄影)之後,有收到在waiting list 的通知嗎?如果什麼信息都沒收到,是否代表完全無希望 ...

仍有希望的,我都上星期六放咗位 …

你們會如何選擇?
男仔讀滙基東九比較蝕底, 尤其如果日後入唔到 IAL

IYY    發表於 21-4-13 16:48
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-4-13 15:58
男仔讀滙基東九比較蝕底, 尤其如果日後入唔到 IAL

哈!哈! 我同你有相反睇法. 反而, 依家男仔讀滙基東九比較多選擇, 唔蝕低.

由2018年至去年2020年呢3年來講, UCCKE 學生S3 升 S4 選科及選課程任你選, 你覺得 IAL 讀得掂而S3 成績正常GPA 分數合乎升班最低要求的話就可以入讀 IAL 班, 學生無限制要好叻&成績好嘅學生才可入讀. 聽孩子之前講, 呢個學年 2020-21年 嘅 IAL 班係 S4 呢級中最多插班新生. 由此可見, 由學校直升上 S4 嘅學生係未用盡名額入讀 IAL 班. 老老實實, IAL 要讀純理科, 唔係個個都適合讀.

利申: 我都好想孩子讀 IAL 班, 但孩子文,商料子, IAL 班與她無緣. 就正正因為聞說 UCCKE 學生多傾向文,商人, 咁如果理科人入讀 UCCKE 咪無咁大競爭, 想讀理科咩野科及咩野課程都大好多機會可以讀! 我係咁諗咋

根據之前資料, UCCKE IAL 資料如下:
1)開辦:第一屆 2018年9月
2)名額:第一屆:30人;第二屆開始:50人

https://www.uccke.edu.hk/admission/s5-nlc-admission/
Other than HKDSE, students can also opt for the non-local curriculum leading to GCE A-Level offered in S.5.
Subjects offered in S.5 & S.6 in the non-local stream:
Chinese
English
Physics*
Chemistry*
Biology / Mathematics*
Bible
Physical Education

Students are required to sit for IAL for subjects with *.