用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才 vs 福附
go

優才 vs 福附

兒子性格活潑,有自信,兩間都有offer,而兩間學校既教學模式相近,只係優才中小,福附英小,兒子讀緊英普幼稚園,後者好似銜接較佳;但論中學banding,優中band 1B,福中band 1C,前者又好d。
位置不是問題,好難選擇,還望兩者用家分享多d資訊,以供參考,感激

福小小班教學,又英普教學會比較適合你小朋友,兩間都係愛心學校,如果兩間我會投福小,可惜我仔仔無福小offer你仔仔考到福小好叻仔

優才。有IB,中學好唔錯

回覆 DengCK 的帖子

我會揀優才,因為佢有IB同DSE,將來可以多一條路比小朋友揀

Babyfungmama 發表於 21-4-13 00:40
福小小班教學,又英普教學會比較適合你小朋友,兩間都係愛心學校,如果兩間我會投福小,可惜我仔仔無福小of ...

謝謝意見,我仔仔唔係特別叻,可能好彩遇到nice既面試老師,佢感覺良好,主動d講野

回覆樓主:

優中有DSE & IB, 我都覺係優勢。可能仔仔本身讀緊英普幼,對於要放棄呢個語言環境,未過到自己既心理關口,所以對福附又有d留戀

都係可以外闖的小學...六年後或者十二年後的事情邊個知...可能福中升Band咧?

Pixy 發表於 21-4-13 10:10
優中有DSE & IB, 我都覺係優勢。可能仔仔本身讀緊英普幼,對於要放棄呢個語言環境,未過到自己既心理關口, ...

如果是spccps,你都不會介意中小啦,優才隔離post話英文由net 教?!

如果對中文學習無太大興趣,讀優才會吃力

Pixy 發表於 21-4-13 10:10
優中有DSE & IB, 我都覺係優勢。可能仔仔本身讀緊英普幼,對於要放棄呢個語言環境,未過到自己既心理關口, ...

要了解吓福附英文語境實際係點,要英文語境可能國際學校更加好

回覆樓主:

我對福小情況唔太掌握,有用家分享嘛?