用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 3年前.....
go

3年前..... [複製鏈接]

回想3年前開始留意觀瑪,都想仔仔入到呢間。(因為自知聖言要有奧數喺身先大機會被收第一輪,加上返呢間要轉車,所以便放棄了!)已經鎖定觀瑪為目標,點知,呢間學校2019岀左個狀元,心想,嚟緊落嚟,應該更多人爭,慘,我地二線小學又點夠人地名牌爭呢⋯⋯加上佢呈1考得唔係咁好,只係級10以內,仲要冇咩獎項,唉,又要揾過間!心裏面,已經盤算難道我又要將呢間放自2,揀間男女校放自1,點知佢呈2考返上前,加上家長日,學校見議揀單向性別學校機會大d同覺得佢可以有能力做到,所以最後決定都係將觀瑪放返自1,另一間放自二。到交表,面試,個心都好亂⋯⋯因為面試日真係見到好多名牌一線小學,所以又心又不安!點知3月30日早上9點幾,居然收到觀瑪電話,話我小朋友已經係佢地學校嘅正取生,我簡直唔相信呢個係事實,因為當日係30號唔係31號.......收線後,我嘅淚水直滾,原來我個仔係做到㗎⋯⋯31號連自2嘅電話都收到,當然,佢入到邊間我地都開心啦⋯⋯話晒喺第一輪嘅41個位置裏面佢可以有一個位置,証明左學校都認同左佢,所以我真係好滾動!不過原來呢幾年自2個banding係高小小,不過唔緊要啦,最緊要係睇佢日後嘅做化,希望佢可以讀得開心,識到更多嘅新朋友!我終於都安心放下心頭大石,6年後先又再擔心過了

jacknetpass    發表於 21-4-11 14:56
Poyau    發表於 21-4-11 14:21
   1    0    0    0

Pinkysau 發表於 21-4-11 13:02
回想3年前開始留意觀瑪,都想仔仔入到呢間。(因為自知聖言要有奧數喺身先大機會被收第一輪,加上返呢間要 ...

恭喜(emoji)希望他到中學亦能保持咁好成績

最重要適合囝囝,開心和喜歡6年學習

但學校早了通知,不知會受影響嗎?

打馬賽克好些

恭喜哂
而家真係好好多,我哋以前七月先公佈自行and 抽獎,等到死死吓

chasedream 發表於 21-4-11 14:45
恭喜(emoji)希望他到中學亦能保持咁好成績

Thx希望如此

jacknetpass 發表於 21-4-11 15:05
最重要適合囝囝,開心和喜歡6年學習

但學校早了通知,不知會受影響嗎?

應該不會受影響啦⋯⋯我見好多網站都講好多學校都係提早左一日講,連小朋友嗰日放學返嚟都話學校有講有d中學會提早通知,我喺度打,都應該好多人都知了,不過30號嗰日我就真係唔夠膽講岀嚟,到好夜家長群有人講先夠膽應機真心希望佢能讀得開心

jacknetpass    發表於 21-4-11 16:48

cmchang0927 發表於 21-4-11 15:21
恭喜哂
而家真係好好多,我哋以前七月先公佈自行and 抽獎,等到死死吓

Yes ar, 感覺良好

回覆 Pinkysau 的帖子

樓主你好,可以簡單講下你如何教導咁優秀嘅小朋友嗎?我個仔仲細但都係想聽下前輩們嘅意見,希望不吝賜教嚟緊我仔都會去到觀塘讀書

xubin2008 發表於 21-4-11 15:36

樓主你好,可以簡單講下你如何教導咁優秀嘅小朋友嗎?我個仔仲細但都係想聽下前輩們 ...

你好!其實由佢入小學開始,我都只係放工返屋企同佢對功課同了解吓佢嗰日學d咩⋯⋯要默書就一早將課書拆散幾日嚟默,到考試前,又同佢一齊温習!6年我都係咁,佢一要考試我就請假,連公司嘅人知我放假第一句就話,你個仔要考試呀⋯⋯真係覺得好好笑!

多謝你,多謝你,如果係咁你嘅仔都非常鍾意讀書,同埋好有啟發將D內容打散比個仔比較容易吸收,我個仔今年考到九龍灣stjo,我自己想如果可以的話都要問升中嘅家長先可以學識點樣教仔,我都聽聞觀塘好嘅中學一個觀瑪一間聖言其他我就唔知啦!感謝你

xubin2008 發表於 21-4-11 15:59

多謝你,多謝你,如果係咁你嘅仔都非常鍾意讀書,同埋好有啟發將D內容打散比個仔比 ...

這個我並不讚同,因為佢都唔鍾意讀書㗎,正懶鬼

哈哈~但係都好受教嘅,羡慕你啊,可以依家鬆啖氣

xubin2008 發表於 21-4-11 16:41

哈哈~但係都好受教嘅,羡慕你啊,可以依家鬆啖氣

xubin2008 發表於 21-4-11 15:59

多謝你,多謝你,如果係咁你嘅仔都非常鍾意讀書,同埋好有啟發將D內容打散比個仔比 ...

觀塘通常(女)藍田st paul,st cat,順天
(男)聖言,觀瑪,順天
然係蒙民偉,觀中,呂郭碧鳳,梁式芝(女校)

回覆 PTL_L 的帖子

感謝感謝,都係要問番前輩才會有收穫,哈哈

樓主可否分享你喜愛觀瑪的原因,小兒今年小五也開始留意中學了,謝謝(emoji)

其實我只係睇由屋企岀發去學校邊間方便,加上個仔咁啱係呢個banding,所以揀呢間!聖言都鍾意㗎,不過返學比較麻煩,所以先放棄!
‹ 上一主題|下一主題