用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培道,啟基,德雅比較
發新帖回覆
go

培道,啟基,德雅比較

有呢3間offer,阿女學術一般,有細佬妹跟尾。唔係好知點揀……

berg 發表於 21-4-8 16:01
有呢3間offer,阿女學術一般,有細佬妹跟尾。唔係好知點揀……
先out啟基 ,順序培道,德雅(但我自己其實會先揀德雅其次培道),但你情況應該選培道穩陣啲,至於細佬就唔洗太多考慮。 津校咩揸手?仲試唔試叩門,如果入津校就唔洗煩細佬妹。

titma 發表於 21-4-8 22:18
先out啟基 ,順序培道,德雅(但我自己其實會先揀德雅其次培道),但你情況應該選培道穩陣啲,至於細佬就唔 ...

啟基好唔掂呀?點解培道會較適合,係咪德雅啲嘢深啲呀?

無津校呀,等緊大抽獎

berg 發表於 21-4-8 22:34

無津校呀,等緊大抽獎

德雅程度比培道深,但深水埗校網利女不利仔,培道就九龍城靚校網。

berg 發表於 21-4-8 22:34

無津校呀,等緊大抽獎
培道起碼有間女校中學,安全網大啲。

berg 發表於 21-4-8 16:01

啟基... 幾年前, 我有朋友被個sen同學咬, 流晒血, 仲唔止一次, 學校係大事化小, 小事化無咁態度, 對方家長又唔理。 無奈之下轉校。

回覆 berg 的帖子

啟基、培道學術程度應該差不多,校網不同, 培道中學係女校
德雅係女校, 如果有細佬跟尾好似冇乜著數, 而且學術比較谷,教學亦都傳統D

juneforgbb 發表於 21-4-13 09:53
回覆 berg 的帖子

啟基、培道學術程度應該差不多,校網不同, 培道中學係女校
私校來說, 有沒有細佬妹跟尾是否重要? 因為都要去interview, 係睇面試表現, 有阿哥家姐在讀會加分嗎?

另外, 德雅小係男女校, 德雅中才是女校。

mechanics10 發表於 21-4-13 11:22
私校來說, 有沒有細佬妹跟尾是否重要? 因為都要去interview, 係睇面試表現, 有阿哥家姐在讀會加分嗎?

另外 ...

是的,私校都要面試,但細佬妹會有優先,唔係必然收,但機會一定會其他人大

咁我誤會左了,一直以為德雅小學係女校
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊