用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田聖羅撒書院
樓主: somuch
go

沙田聖羅撒書院 [複製鏈接]

somuch 發表於 21-4-8 08:49
我區算是一線小學吧,有幸有機會面試,而面試當天女兒表現佳,所以僥倖獲得學位。經過自行面試過程,我更覺 ...

你說良好閱讀習慣,可以分享下面試著重問d咩?要朗誦文篇? thx   我女兒比較怕羞,要面試我都有d擔心

somuch 發表於 21-4-7 01:09
我女是跨區入的,小學成績排名全級中上游,但並非頭二三十。不過女兒英文比較強,面試時表現不錯,可能這個 ...

請問我嗰小朋友全級排39,唔知有無希望(emoji)都係性格活潑又係跨區唔知點揀

vanvan1999 發表於 21-4-15 23:31
你說良好閱讀習慣,可以分享下面試著重問d咩?要朗誦文篇? thx   我女兒比較怕羞,要面試我都有d擔心 :wa ...

我都想知,thx!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

真心請教,自行面試係咪個個到有份in,定㨂人in?
有用家可分享下自行面試嗎?

Kerokeroppi 發表於 21-9-6 07:33
真心請教,自行面試係咪個個到有份in,定㨂人in?
有用家可分享下自行面試嗎?
...

自行面試個個有份in, 面試不難, 主要看成績及排名。

請問宗教氣氛如何? 宗教科要考試嗎?

回覆 esther_lam_ny 的帖子

宗教係要考試,大家留意吓,聖羅撤啲 DSE core 4最強係英文同通識,但通識改制,將來會剩返合格同唔合格,自己覺得計分上大學感覺蝕底咗少少。

foxli 發表於 21-9-10 22:51
回覆 esther_lam_ny 的帖子

宗教係要考試,大家留意吓,聖羅撤啲 DSE core 4最強係英文同通識,但通識改制 ...

SRL最近2年,英文DSE成績都下降了,可能同疫情有關,這一兩年來都唔使點返學,希望以後進步番。

回覆 foxli 的帖子

明白, 謝謝你

沙田區只有8個位,但係會唔會小學d位用唔晒,會分返d去大抽獎?

nelsonlum 發表於 21-10-6 19:47
沙田區只有8個位,但係會唔會小學d位用唔晒,會分返d去大抽獎?

聽聞用唔哂流返去九龍城。 可以去教育局double check

nelsonlum 發表於 21-10-6 19:47

SRL 直屬位係九龍城區(KL3)
如有餘位 歸 KL3 大抽獎

女兒今年跨區自行一後補入讀中一,開學不到一個月已經適應及已認識新同學仔(有聖小及其它學校)相處非常融洽,慢慢培養姊妹感情,唔知道是否學校開學前安排2星期的中一迎新班,所以好似無乜唔習慣同比較快適應中學生活。
感覺書院學生純品丶學習氣氛良好,有小測同默書時都會認真溫書,另外家長group 也十分好,不時發放學校資訊互相提醒。雖然呢兩年書院DSE成績好似有下降,希望之後成績會慢慢進步上升,早幾日女兒仲話好開心入到呢間學校。感恩!!

回覆 Kerokeroppi 的帖子

校長親自面試,開始時全英語對答,都係問同學仔日常生活嘅野,之後用中文問考生咩叫校風好嘅學校,因為家長可以一同面試,可以坐喺後面但係不可以發言,所以知道個過程😂😂

Alvin2000 發表於 21-10-10 23:03
女兒今年跨區自行一後補入讀中一,開學不到一個月已經適應及已認識新同學仔(有聖小及其它學校)相處非常融 ...

我地都係今年同學仔, 阿女都感受到學校師生的關愛, 培養的姊妹情讓她們互相幫助,認識到大姐姐,她們會相約傾計玩和遊戲傳授經驗, 真係好快融入大家庭
最初會擔心老師會唔會好惡, 但阿女話完全無, 十分nice而且同同學間亦師亦友, 佢地既關愛同學係感受到, 囡囡都話好開心   
www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

我大仔既女同學,好多都無向乙部揀呢間,多數填曾呂崇蘇培官鄭咁。。太少位,號碼不好就預左無左乙2

ssss4s 發表於 21-10-11 15:03
我大仔既女同學,好多都無向乙部揀呢間,多數填曾呂崇蘇培官鄭咁。。太少位,號碼不好就預左無左乙2
...

沙田區選擇多,而聖羅撒位太少,抽獎非大熱,聽聞排到乙4-5都中到。
不過這是前幾年的資料,近年唔知。

請問呢間學校大抽獎沙田區得8個位?1c-2b有無機會抽入去?

Diane俊俊媽 發表於 21-10-11 12:23
我地都係今年同學仔, 阿女都感受到學校師生的關愛, 培養的姊妹情讓她們互相幫助,認識到大姐姐,她們會 ...
相信英文科成績可以反彈,但數學科長期積弱,家長要有心理準備要靠自己。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題