用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田聖羅撒書院
go

沙田聖羅撒書院 [複製鏈接]

女兒自行入咗沙田聖羅撒書院,交表及面試時工友很友善,令人感覺舒服,另外我只知呢間中學係傳統式女校及英文程度高,其他咩都唔太清楚,所以想知多啲校內情況,有冇谷友可以分享一下?
   10    0    0    0

其實今年疫情,返學時間唔多,中一開始有一班精英班,另外四班中英數每科揀五個出嚟夾埋一班做補底班,學校係多聖小直升,但因為中學會再分班,所以外來小朋友唔會被孤立,整體係一間好學校,囡囡都讀得好開心,不過有一樣擔心,因為書院DSE通識好強,將來通識轉制可能會削弱書院升大學比例,不過呢啲都係幾年後嘅事。

回覆 foxli 的帖子

謝謝資訊!女校會唔會多女生互相排斥嘅呢?同學之間相處情況會如何?坊間有講學生之間有欺凌,甚至排斥老師,這個真是要在校同學仔先知得清楚,可以分享一下了。

somuch 發表於 21-4-5 16:25
回覆 foxli 的帖子

謝謝資訊!女校會唔會多女生互相排斥嘅呢?同學之間相處情況會如何?坊間有講學生之間 ...

書院內欺凌真係無咩聽過!雖然我女係其他女校讀,但以前都係聖小生,聖小生大多較純,當然是非一定有(每間女校都必然有),女女現在繼續都有同書院啲舊小學部同學聯絡,所以知道些少!由舊生媽咪口中得知老師因zoom上堂有間唔中同家長通電,知道女女在家情況而睇下需要幫助嗎,算幾關愛!

回覆 somuch 的帖子

欺凌一定冇,放心,不過女孩子始終鍾意四五個一班咁玩,但全班同學相處都好融洽,重有,英文科書院係教深一年,津貼小學入去真係要加啲油。

回覆樓主:

小女都係自行入SRL,
感謝foxli的分享,令我對此校認識更多, 更有信心
www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

感謝感謝,放心多了!

回覆樓主:

請問大家自行是否係跨區考入? 是否級5內先有機? 我都心儀呢間,但聽聞得好少位好似好難博!

我女是跨區入的,小學成績排名全級中上游,但並非頭二三十。不過女兒英文比較強,面試時表現不錯,可能這個原因,所以有幸獲取錄。女兒個性比較好動,愛發表意見,我見以往有家長及舊生分享聖羅撒書院比較注重學業成績及傳統嘅單向式教學,亦要求學生坐定定,我擔心未必適合小女兒,希望多啲谷友可以分享一下。

vanvan1999 發表於 21-4-6 23:52
請問大家自行是否係跨區考入? 是否級5內先有機? 我都心儀呢間,但聽聞得好少位好似好難博!
...

係誇區, 級11
一直心儀此校, 所以自行成功十分開心
www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

朋友沙田區,非熱門小學級五內

沙田區大抽獎會唔會無乜人放乙一二三呢?

werty 發表於 21-4-7 17:35
沙田區大抽獎會唔會無乜人放乙一二三呢?

正常冇乜。沙田多選擇,SRL又位少,女校,唔多人留意到佢存在。

回覆 werty 的帖子

我會攞個乙二博吓,乙三咪搵番間止蝕B1囉。

foxli 發表於 21-4-7 18:14
回覆 werty 的帖子

我會攞個乙二博吓,乙三咪搵番間止蝕B1囉。

好多人咁填

somuch 發表於 21-4-7 01:09
我女是跨區入的,小學成績排名全級中上游,但並非頭二三十。不過女兒英文比較強,面試時表現不錯,可能這個 ...

中上游,非2-30名都ok? 請問是名小?

我區算是一線小學吧,有幸有機會面試,而面試當天女兒表現佳,所以僥倖獲得學位。經過自行面試過程,我更覺得小朋友有良好閱讀習慣的重要性!

請問知唔知之前返全日,學校有冇午餐供應?

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~
‹ 上一主題|下一主題