用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Target 灣仔區聖約瑟小學
go

Target 灣仔區聖約瑟小學

想問下大家仔仔黎緊九月要報K1
住灣仔區第時想111抽聖約瑟小學

假設到時抽唔到要叩門,小朋友入讀以下那些幼稚園叩門會比較有優勢呢?如果要排先後次序,大家會點排呢?

1)聖瑪加利大幼稚園
2)香港靈糧堂
3)呂郭碧鳳
4)SPK
5)  聖公會幼稚園
6)灣仔堂

同埋到時K2開始係咪要開始外補?要考定證書個d?

新手媽媽想plan ahead 冇幫個仔plan 好N班內疚中,希望黎緊可以plan好d,跪求大家的寶貴意見

jjjj7 發表於 21-4-4 19:57

SJPS咁熱捧嘅小學,邊D KG可以叩門有優勢好難有答案。純講KG,似乎3和6都唔係熱門KG,區內或全港比較熱門係我1,4和5~~~

仲有RC

jjjj7 發表於 21-4-4 19:57

叩門係睇表現,同邊間幼稚園冇關係的。外補都唔係一定要K2開始,睇你覺得小朋友需要同能力緊要啲。你自己有幾多分晌手?

myhappylife 發表於 21-4-4 22:10
叩門係睇表現,同邊間幼稚園冇關係的。外補都唔係一定要K2開始,睇你覺得小朋友需要同能力緊要啲。你自己 ...

只得15分

myhappylife 發表於 21-4-4 22:10
叩門係睇表現,同邊間幼稚園冇關係的。外補都唔係一定要K2開始,睇你覺得小朋友需要同能力緊要啲。你自己 ...

但我爬文睇話佢唔係人人叩都in, 係睇portfolio揀人in...即係睇成績表cert個d揀掛所以我以為讀邊間幼會係佢揀唔揀嘅其中一個原因

jjjj7 發表於 21-4-4 22:55
但我爬文睇話佢唔係人人叩都in, 係睇portfolio揀人in...即係睇成績表cert個d揀掛所以我以為讀邊 ...

但你講呢啲全部同幼稚園無關,只係父母發功同睇小朋友資質是否達到水準,因有時谷都谷唔嚟。

得1、4係同宗教
不過又未必關叩唔叩到事吧
5就超熱門神幼,但畢業生唔係target st Joseph

其實入唔入到st Joseph 都係緣份為主,你都係要考其他直私㗎喇...

入st jo,插班會比叩門易,搵間學術性KG打好個底,或者搵間龍校有backup去叩,高主教都唔錯

jjjj7 發表於 21-4-4 22:55
但我爬文睇話佢唔係人人叩都in, 係睇portfolio揀人in...即係睇成績表cert個d揀掛所以我以為讀邊 ...

聽過以往高出生率年份,有小朋友手持勁cert 冇得in ,同年有宗教分/神父推薦信的有份入圍in。不過你幾年後先升小,可能到時情況又唔同

聽講幾多根德園小朋友扣入st jo
Kv 係考扣門出名
不過扣門位少
不要寄望咁高

mcl203 發表於 21-4-4 20:06
SJPS咁熱捧嘅小學,邊D KG可以叩門有優勢好難有答案。純講KG,似乎3和6都唔係熱門KG,區內或全港比較熱門 ...

收到,我都會以145優先,不過神校難入,所以也會報36那些just in case

hyao 發表於 21-4-4 21:29
仲有RC

thats a good one will give it a try

yiqiyihui 發表於 21-4-4 23:12
得1、4係同宗教
不過又未必關叩唔叩到事吧
5就超熱門神幼,但畢業生唔係target st Joseph

明白thank you!

NNbaby 發表於 21-4-4 23:47
入st jo,插班會比叩門易,搵間學術性KG打好個底,或者搵間龍校有backup去叩,高主教都唔錯
...

知道知道 thank you
會試高主教,不過都知道多人爭位似終龍校

babieblue 發表於 21-4-5 09:46
聽過以往高出生率年份,有小朋友手持勁cert 冇得in ,同年有宗教分/神父推薦信的有份入圍in。不過你幾年後 ...

真係好難入喔

jennylady 發表於 21-4-6 08:06
聽講幾多根德園小朋友扣入st jo
Kv 係考扣門出名
不過扣門位少

KV 離屋企太遠很好的幼稚園

回覆 jjjj7 的帖子

如果要敲門,先準備一下Portfoliohttp://www.sjps.edu.hk/wordpress/wp-content/uploads/2020/09/P1-Special-Admission-2021.pdf

其實我覺得幼稚園唔好太緊張,考間私小再參加派位,實在運氣唔好再考插班,真係只要樓主有份決心係度完全冇做唔掂個野!

我知的,就係爸爸舊生同有名小offer在手的多。
至於kv ,叩到的應該唔多係kv