用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 體藝對基崇
樓主: 11cats
go

體藝對基崇   [複製鏈接]

conniewktang 發表於 21-4-3 15:19

有朋友中了這間及保六,討論起這topic。如果家長不相信 ...

你個仔係band 1, 但轉讀IS

如果唔讀IS, 你係咪100%肯定佢入到band 1中學?

去到選擇直資中學嘅家長, 唔係只係睇banding 喇, band 1只係可能讓小朋友有多D選擇, 而最後有無得讀係天時地理人和。直資學校揀學生唔只睇成績。

elmobeebee 發表於 21-4-3 18:06

如果地區一線小學考級頭都冇band one(6成幾band one校),咁就其他唔知咩人可以達b1了。因為要放洋,所以早入IS升中習慣下。

題外話,我冇IG既但我一向用阿女個IG睇野...我同佢約法三章講左唔會post野亦唔會答咀,淨睇

hugub 發表於 21-4-3 18:12
題外話,我冇IG既但我一向用阿女個IG睇野...我同佢約法三章講左唔會post野亦唔會答咀,淨睇

...

我也是一樣

純粹路過,只係見到有人實在太明顯針對一間學校,覺得好奇怪。
我只係覺得佢咁樣周圍講真係幫到佢朋友咩?同埋外人睇唔覺得會影響自己選擇。
利申:小朋友已升中

conniewktang 發表於 21-4-3 18:10
如果地區一線小學考級頭都冇band one(6成幾band one校),咁就其他唔知咩人可以達b1了。因為要放洋,所以 ...

達band 1, 同真係入band 1, 係兩回事。

就好似你仔仔咁, 因為放洋, 選入IS

我識人(親身識), 又係6成幾band 1級頭但選了間band 2A直資, 因為個仔鍾意間中學

升中後, 由頭開始, 唔會有人理band 幾入, 都係咁適應中學生活

你緊張自己個仔&朋友仔女, 你係一個好媽媽

上得EK嘅父母都係比較著緊子女, 大家係和平分享、交流。

消息散播咗, 其他人想了解用search function實揾到。

誰是誰非, 大家自己會衡量。

呢度D基崇家長好友善, 麻煩你唔好再放箭。

elmobeebee 發表於 21-4-3 18:19
達band 1, 同真係入band 1, 係兩回事。

就好似你仔仔咁, 因為放洋, 選入IS

並非放箭,學校要正視下問題,仲有不少人在入面讀緊,唔係個個夠成績話轉校就轉校。

conniewktang 發表於 21-4-3 15:19

有朋友中了這間及保六,討論起這topic。如果家長不相信 ...

我對d自圓其說、居心叵測嘅人嘅舊posts冇興趣噃

conniewktang 發表於 21-4-3 18:24
並非放箭,學校要正視下問題,仲有不少人在入面讀緊,唔係個個夠成績話轉校就轉校。
...

你要學校正視問題, 咪直接寫信去學校。

我侄仔喺某間沙田B1中學都遇到問題, 呢度有人問起嗰間中學, 我無“分享”, 因為唔想因為佢嘅情況而影響其他心儀呢間學校嘅人。始終可能大部份人係無問題, 而佢嘅情況父母&我地其他家人都想盡辦法幫佢、開解佢。

但我自己個仔今年升中選校(係band 1生), 我地無揀呢間。

conniewktang 發表於 21-4-3 13:51
Sorry, 你仔已20歲,人哋才十幾歲咋,唔同屆添!

Sorry,兩位朋友嘅仔仔仍在該校就讀,都係十幾歲咋,仍未聽講過。

elmobeebee 發表於 21-4-3 18:06

無錯除咗睇banding之外仲要睇下間學校嘅如何陪伴小朋友成長。畢竟他們都踏入青春期,有自主和反叛嘅行為,作為家長過我除咗睇banding之外,要睇埋學校嘅三年審核報告,呢啲冇得呃要向教育局交代。當然信唔信就見仁見智啦!有人覺得呢啲係marketing嘅一部分,講開先講某人講自己過仔讀lB,崇真中學校長有心明年推行IAL,就係marketing所謂,乜都佢講曬

朱寶媽媽 發表於 21-4-3 19:58
錯除咗睇banding之外仲要睇下間學校嘅如何陪伴小朋友成長。畢竟他們都踏入青春期,有自主和反叛嘅行為,家 ...

好明顯係偏見

其他有IAL嘅學校, 唔通又係為marketing ...

俾學生多一個選擇...

就好似IS ...都係一個選擇

elmobeebee 發表於 21-4-3 20:30

好明顯係偏見

咪係囉!做又嘈,唔做又話點點點!佢嘅思維仲係不斷停留喺一間band2校風有差,講到學校嫖、賭、飲、蕩、吹,已經中咗兩、三樣。

conniewktang 發表於 21-4-1 12:34

我會選體藝,校風好好多,要搞好一間學校,至少要8-10 ...
真係好想知咩用家講.... 你形容既野我一野都無見過
利申, 依家基崇用家

hugub 發表於 21-4-3 12:59
TTCA一入校園係要交電話直至放學,電話見光死,一見光電話係要坐3個月監既,呢一點係我仔在TTCA F.1-F.6學 ...
說出重點

hugub 發表於 21-4-1 15:47
好大可能係3322%唔夠高,因為真係有部分同學中文唔達標冇3所以升唔到上大家認同既B1C 3322 5x%...但其實d學 ...
仲有係商場打機玩電話都會比老師捉同通知家長.....用家覺得老師已經好盡力.........

masterunion 發表於 21-4-7 16:52
真係好想知咩用家講.... 你形容既野我一野都無見過
利申, 依家基崇用家

他們是新校長任內才入學的學生,其他不便透露,以免影響那些小朋友。討論也到此為止。完。

conniewktang 發表於 21-4-7 17:08
他們是新校長任內才入學的學生,其他不便透露,以免影響那些小朋友。討論也到此為止。完。
...
我就係新校長上任先入讀既用家.. 反而好想知你所講既野... 等我同老師研究下... 係未有漏洞MA

masterunion 發表於 21-4-7 17:10
我就係新校長上任先入讀既用家.. 反而好想知你所講既野... 等我同老師研究下... 係未有漏洞MA
...
想知邊級發生呢d事好簡單乍,你小朋友中幾???
每個F.既家長發表下有冇聽到呢d事咪知囉..

F.1家長歡迎澄清下
F.2家長歡迎澄清下
我有朋友F.3冇聽過
我有朋友F.4亦冇聽過
F.5家長歡迎澄清下
F.6家長歡迎澄清下

諗返以前自己細個讀band 1一樣大把同學食煙/賭錢/放學帶女朋友返屋企諗返以前自己細個讀band 1一樣大把同學食煙/賭錢/放學帶女朋友返屋企曳曳, 到最後照樣交到成績出黎順利入u, 真正做到work hard play hard
同埋當你細個咩都玩過哂, 去到高form/上u就自然會定性, 唔會好似啲乖乖仔乖乖女咁一有自由就玩到完全不能自控一步一步沉淪落去
所以一間中學有少量學生有紀律問題其實又唔使太擔心, 重要嘅係間學校大環境會唔會令佢地玩夠就識收, 迷途知返
‹ 上一主題|下一主題