用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 體藝對基崇
go

體藝對基崇   [複製鏈接]

兩間DSE成績的透明度不高,又唔太熟悉兩校,較難選擇。
   3    0    0    0

回覆 11cats 的帖子

阿仔選基崇,所以會放棄體藝!前境亦應該較好因有個強校長!

YmOra    發表於 21-4-1 15:27

入體藝D人好少諗DSE呢個問題

lehighwai 發表於 21-4-1 11:45
回覆 11cats 的帖子

阿仔選基崇,所以會放棄體藝!前境亦應該較好因有個強校長! ...

我會選體藝,校風好好多,要搞好一間學校,至少要8-10年。
體藝b1, 基崇b2!
基X用家講:除男、女搞關係外,學生亦經常在校內賭博。
(利申:我兒子於2020年8月完小五後已順利考入美式國際學校Grade Six,即中一)。

1B 女, 同樣有基祟,體藝Offer
會揀體藝, BAND 1 英中, 資源不錯, 較多元化

conniewktang 發表於 21-4-1 12:34

我會選體藝,校風好好多,要搞好一間學校,至少要8-10 ...
即係基崇學校唔包容, 勸退學生,學生又亂攪男女關係及校內賭博....明白啦,真係明白啦
原來你唔係用家只係聽用家講,咁我呢位基崇前用家同你講:我仔從來未被勸退過,個仔同基崇既女同學DSE後拍拖,而家仲拍緊,但從來冇亂攪男女關係,20歲仔從來冇賭過一分一亳,而家响HKU亦有班前基崇同學一齊讀緊

作為家長鼓勵你唔好道聽途說,凡事都要了解下至講

咁你以後記住我講在基崇的經歷啦,因為人講你就信既

Sorry樓主借左你個post用

無論選邊間中學都好,選合適至緊要

hugub 發表於 21-4-1 15:14
即係基崇學校唔包容, 勸退學生,學生又亂攪男女關係及校內賭博....明白啦,真係明白啦
原來你唔係用家只係 ...

以上果啲是四個用家家長講,是現任校長在任期間,所以你又知幾多?信就信......唔信就罷!

回覆 hugub 的帖子

回覆 conniewktang 的帖子

我都覺得一天內發了很多基崇不好的消息,以為你仔女wait緊基崇添呀

EFJ3 發表於 21-4-1 15:27
回覆 conniewktang 的帖子

我都覺得一天內發了很多基崇不好的消息,以為你仔女wait緊基崇添呀

我只有一個兒子,去年已升IS中學部。見朋友有offer, 咩都唔知,順便提醒埋其他家長。

你係過來人,我想問問,其實"基崇"被評為B2中學,但個人認為應該可以當作B1c中學睇,以你孩子所經歷的六年學習裏會點評價?thx.thx

現任校長2018年至上任,而我仔而家幫緊位TTCA學生補習,她非常勤力,進取

你唔係用家你真細心,知道內裡情況
而果4位用家又真係奇怪,TTCA咁差仲唔轉校

YmOra 發表於 21-4-1 15:35
你係過來人,我想問問,其實"基崇"被評為B2中學,但個人認為應該可以當作B1c中學睇,以你孩子所經歷 ...
好大可能係3322%唔夠高,因為真係有部分同學中文唔達標冇3所以升唔到上大家認同既B1C 3322 5x%...但其實d學生DSE分數係過20分既,校風呢TTCA中四至可以出去食lunch..學生一入校園範圍要交電話,手機在校園內係見光死,要沒收手機一個月既, 拍拖方面老師亦會打壓,髮型唔比double cut,唔達標要assembly要罰企架

醒目開學勳章 王國長老

11cats 發表於 21-4-1 10:38
兩間DSE成績的透明度不高,又唔太熟悉兩校,較難選擇。
兩間唔同學校好難揀

體藝 B1
基崇 B2

一間唔使錢, 一間要俾錢, 呢個都係考慮因素之一

DSE 基崇不便評論, 體藝我可以講下掛

以前體藝學生 (換鄭校長前) 真係會好 free, 對 PE 或 VA 重要過 DSE, 轉校長後, 呢位校長入黎主力都要執返學校有既問題, 唔可以話執得好好, 但見到有進步, 升大學 % 都高左

岩岩 2020 年既 DSE 成績我都無眼睇, 今年同樣無眼睇, 希望 2022 年時會追返上黎

係 EK, 好多唔同既評語, 到底信唔信, 其實可以問下現讀生或畢業生家長, 再去決定

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

體藝 support 好足夠

PE 同 VA 生都有唔同支援, 每期家長通訊都會提住

我囡 PE 生, DSE 亦有修讀 PE, 校隊實有, 另外有打海外賽, 佢好榮幸入到學校 elite programme, elite programme 有咩 support 我懶得理, 用家係我囡, 佢搞得掂就算

YmOra    發表於 21-4-1 15:56
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

hugub 發表於 21-4-1 15:47
好大可能係3322%唔夠高,因為真係有部分同學中文唔達標冇3所以升唔到上大家認同既B1C 3322 5x%...但其實d學 ...

"基崇"响我的評估中不是B1c中學都已經係(B1c-B2a)中學

醒目開學勳章 王國長老

唔好咁慶

我睇完都呆了眼

miriam 發表於 21-4-1 15:56
唔好咁慶

我睇完都呆了眼
冇慶,只係理性分析下交流下,我都係好心見TTCA被人曲解,想平反下乍

miriam 發表於 21-4-1 15:47
兩間唔同學校好難揀

體藝 B1

個人認為,"體藝"真係有別於其他中學,好難作比較,喜歡體藝嘅學生不會用她嚟比較別的中學,係鍾意就係鍾意。
‹ 上一主題|下一主題