用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 體藝對基崇
樓主: 11cats
go

體藝對基崇   [複製鏈接]

conniewktang 發表於 21-4-3 13:51
Sorry, 你仔已20歲,人哋才十幾歲咋,唔同屆添!
你指邊屆呀? 我有朋友對仔女仲讀緊TTCA,佢都話冇你所講既野發生,佢非常滿意TTCA,乜你講緊既野唔係TTCA內幕消息咩?關乎校風及校譽wo,有冇圖呀,有圖至有真相呀

conniewktang 發表於 21-4-3 13:51
Sorry, 你仔已20歲,人哋才十幾歲咋,唔同屆添!
你話唔同屆,其實我仔畢業後,即2019年社會運動開始,到而家疫情,停課多過返學

hugub 發表於 21-4-3 13:59
你指邊屆呀? 我有朋友對仔女仲讀緊TTCA,佢都話冇你所講既野發生,佢非常滿意TTCA,乜你講緊既野唔係TTCA ...

IG有,自己找吧!

conniewktang 發表於 21-4-3 14:06
IG有,自己找吧!
吓,點自己找呀,打TTCA定咩? 唔係你朋友咩?

hugub 發表於 21-4-3 14:07
吓,點自己找呀,打TTCA定咩? 唔係你朋友咩?

我再講一次,個媽媽身體差,我唔想佢爆血管或中風,如何在此公開呢?!

conniewktang 發表於 21-4-3 14:11
我再講一次,個媽媽身體差,我唔想佢爆血管或中風,如何在此公開呢?!
...

我試過响IG找下unfortunately揾唔到你講既野,真係失望,你知啦我要update下d料

K.O.

TTCAian 散場啦,好好enjoy TTCA既校園生活

conniewktang 發表於 21-4-1 15:21
以上果啲是四個用家家長講,是現任校長在任期間,所以你又知幾多?信就信......唔信就罷!
...

你話四個用家喎,係四個喎!四個都覺得學校咁有問題,你唔叫佢哋轉校?反而咁熱心上嚟喺唔同post講?!

真係用心良苦囉!唔勸吓自己d朋友,反而不停喺度同索未謀面嘅網友講

但又會咁啱嘅,31/3自行放榜之後,我先留意到呢兩日你咁熱心去咁多個有關呢間學校嘅帖度留言!

不過點解之前開始報名果時唔發表呀?!依家先發表?

sese 發表於 21-4-3 15:14
你話四個用家喎,係四個喎!四個都覺得學校咁有問題,你唔叫佢哋轉校?反而咁熱心上嚟喺唔同post講?!

...

有朋友中了這間及保六,討論起這topic。如果家長不相信,家長可讓小朋友入讀呀!你可search我舊posts, 我的獨生子去年8月已升中入IS。
再者,我仔向來band one, 從沒想過報任何b2校喎。

conniewktang 發表於 21-4-3 14:06
IG有,自己找吧!

哦!我嘗試在ig找,包括好多唔同學校嘅欺凌,仲未搵到你所講嗰單 ,我真係等你嗰講嗰個女同學慘,咩事唔可以同屋企人講,只能有個auntie喺度響度吹咁辛苦    ,不過正常嘅家長都想了解學校怎樣處理和善後跟進工作,有冇涉及包庇和縱容。

conniewktang 發表於 21-4-3 15:19

有朋友中了這間及保六,討論起這topic。如果家長不相信 ...
Band1生入IS,提提你就真係要留返多d時間睇實你仔仔,IS外國人多比較豪放d,我靜雞雞話返比你知,我識個朋友個仔讀IS,佢話d學生未夠18歲就去浦bar...何止亂攪男女關係直頭未婚媽媽都做埋...生左放低個B B自己走返美國讀大學,拿我聽返嚟架乍
你知啦我仔都20歲唔洗我理,我又鬼咁得閒可以四圍八

我的小朋友來年將會入讀基崇☺️☺️

hugub 發表於 21-4-3 17:01
Band1生入IS,提提你就真係要留返多d時間睇實你仔仔,IS外國人多比較豪放d,我靜雞雞話返比你知,我 ...

多謝你提醒喎,你估我唔做曬research先選校咩,使你教,選IS也要識選擇,同埋父母同子女有溝通㗎喎!你估唔知自己仔女做乜咩!你估個個讀IS都有問題咩,大學教授子女、EDB班搞教育的官員,有邊個子女唔係讀IS?

conniewktang 發表於 21-4-3 17:08
多謝你提醒喎,你估我唔做曬research先選校咩,使你教,選IS也要識選擇,同埋父母同子女有溝通㗎喎!你估 ...

講到重點,可代入:

"同埋父母同子女有溝通㗎喎! 你估唔知自己仔女做乜咩!你估個個讀XX都有問題咩!。。。。。。。"

其實可以到此為止了

#純路過#

各有所取,覺得適合自己小朋友就好💪☺️

多謝你提醒喎,你估我唔做曬research先選校咩,使你教,選IS也要識選擇,同埋父母同子女有溝通㗎喎!你估 ...
「不在其位,不謀其政」

孩子都未到青春期當然會溝通,但到左青春期就,唔緊要既父母總有機會面對呢個挑戰,包括你同我,努力呀

gracelam 發表於 21-4-3 17:13

講到重點,可代入:

IS都有校風好同冇咁好之分,如果你們覺得基崇好,就去馬讀吧!講事實一向冇人喜歡聽!子女同父母好多溝通不了,但如果關係好,到青春期仍可繼續溝通。選學校好重要,因為校風同朋輩影響好大!

conniewktang 發表於 21-4-3 17:23
IS都有校風好同冇咁好之分,如果你們覺得基崇好,就去馬讀吧!講事實一向冇人喜歡聽!
...

我2個已讀緊中學,亦不是用家,謝謝你
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hugub 發表於 21-4-3 17:20
「不在其位,不謀其政」

孩子都未到青春期當然會溝通,但到左青春期就,唔緊要既父母總有機會 ...

無錯,等仔女過左青春期呢關,做父母的先好講自己識唔識同仔女溝通

我識幾個(親自識)大學教授仔女唔係讀IS, 你太以偏蓋全...

另外, 你講出咗重點:父母同子女要有溝通, 如果你D朋友睇唔到自己小朋友IG (但其他人睇到)或無用其他途徑了解佢做緊乜, 第一步係佢要意會到加強溝通。父母可主動聯絡學校, 一齊合作去幫個女仔。
‹ 上一主題|下一主題