用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 體藝對基崇
樓主: 11cats
go

體藝對基崇   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

YmOra 發表於 21-4-1 16:45
係呀!雖然我不是"體藝"家長,但,體藝一直俾我的感覺係似响香港讀有外國feel嘅"校園生活和思想"的好 ...
我係唔知點形容好

一般中學唔會收既學生, 體藝都會遇到, 明明係中國人, 俾出面人話頭髮染左色, 但實際上真係咁既色喎.  紅鬚綠眼以我記憶級級都有.  明明中國人剩係講英文唔識中文, 咁佢真係唔識點講啫.  外國人點解開口講係講廣東話.  又話成日都唔見個學生出現, 咁佢去左外地比賽, 點返黎丫.

DSE 考期就到, 我都有擔心架, 但求考到 332233 返黎, 可以用 CO 入大學就算

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 21-4-1 17:14
我係唔知點形容好

一般中學唔會收既學生, 體藝都會遇到, 明明係中國人, 俾出面人話頭髮染左色, 但實際上真 ...

算吧啦!別人咩目光佢自己才知曉。真係懶理。

但求自己人——"體藝人睇番體藝人"就是了。

醒目開學勳章 王國長老

11cats 發表於 21-4-1 17:04
謝謝大家的分享!
感恩有幾位體藝及基崇的家長的回覆!
講真,我在兩校牆外看,真的看不清內裏是怎樣的,也 ...
升中, 交俾你小朋友決定讀邊間最好

曾經既千字文, 我對已入讀體藝家長講, 因佢派位後唔鍾意體藝, 要同小朋友轉校, 但小朋友唔鍾意時, 一野玩 hea 讀, 佢就真係呵呵呵啦

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

YmOra 發表於 21-4-1 17:21
算吧啦!別人咩目光佢自己才知曉。真係懶理。

但求自己人——"體藝人睇番體藝人"就是了。:hands ...
我呢 d 懶人, 理得佢死

YmOra    發表於 21-4-1 17:39

hugub 發表於 21-4-1 15:14
即係基崇學校唔包容, 勸退學生,學生又亂攪男女關係及校內賭博....明白啦,真係明白啦
原來你唔係用家只係 ...

朋友仔讀緊,關愛好,學校好著重品德教育,有十二門徒計劃,一個老師跟12小朋友跟足3年,亦師亦友嘅關係。冇聽聞過在校內有賭博嘅問題。

朱寶媽媽 發表於 21-4-1 17:54
朋友仔讀緊,關愛好,學校好著重品德教育,有十二門徒計劃,一個老師跟12小朋友跟足3年,亦師亦友嘅關係。 ...

"十二門徒"用名用得好好

朱寶媽媽 發表於 21-4-1 17:54
朋友仔讀緊,關愛好,學校好著重品德教育,有十二門徒計劃,一個老師跟12小朋友跟足3年,亦師亦友嘅關係。 ...
可能係果4個用家自己响學校開枱麻雀打呢,我地冇份打咪唔知囉

或者張校長做莊

利申先: 基崇不嬲係我心水直資會推介俾人讀嘅。

但體藝學生,又真係俾我印象及感覺,讀得又玩得,唔錯嘅體育、美術以及學術都oK嘅學校 之前EK網友分享這條片

三名中學生在凌晨四點起身撐艇返學?!https://youtu.be/qX5XYuTBzy4,令人感到學生好熱血、有衝勁、肯嘗試,非常棒

YmOra    發表於 21-4-1 18:31

11cats 發表於 21-4-1 10:38
兩間DSE成績的透明度不高,又唔太熟悉兩校,較難選擇。

基崇  

miriam 發表於 21-4-1 15:47
兩間唔同學校好難揀

體藝 B1

如果你見到基崇學生自己post上IG果啲不文相片及不文留言,背景是精英班課室,而且不只一個人post, 你就一定有嘢講啦!

醒目開學勳章 王國長老

conniewktang 發表於 21-4-2 22:00
如果你見到基崇學生自己post上IG果啲不文相片及不文留言,背景是精英班課室,而且不只一個人post, 你就一 ...
有咩野要講呢?

去到某個反叛時期, 特別係依家既情況, 有邊個真係無做過, 做左你都唔知, 個個都識 block 家長唔俾佢地睇

有 d 野, 間間學校都有, 發生左, 自己唔接受既就同仔女傾, 傾完受就受, 佢地唔受咪收得更埋地做囉

若果執著於一句粗口或不文相就話間學校唔好, 我真係無野好講架

可能我接受程度大, 識得走位咁去傾, 變左我同我囡都無乜問題

回覆 conniewktang 的帖子

呢位家長,點解咁針對基崇呢?

miriam 發表於 21-4-2 22:06
有咩野要講呢?

去到某個反叛時期, 特別係依家既情況, 有邊個真係無做過, 做左你都唔知, 個個都識 block 家 ...

如果穿校服在課堂親親抱抱影好多咁樣犯校規的相放上IG, 對唔住,我真係接受唔到,又點止不文留言咁簡單。

EFJ3 發表於 21-4-2 22:10
回覆 conniewktang 的帖子

呢位家長,點解咁針對基崇呢?

非針對,係講事實。

醒目開學勳章 王國長老

conniewktang 發表於 21-4-2 22:11
如果穿校服在課堂親親抱抱影好多咁樣犯校規的相放上IG, 對唔住,我真係接受唔到,又點止不文留言咁簡單。
...
我應該大你好多年, 同埋我去做義工時, 見到, 傾到既野應該你地都會難明, 幸好我去過, 變左知道班小朋友點解會咁

miriam 發表於 21-4-2 22:16
我應該大你好多年, 同埋我去做義工時, 見到, 傾到既野應該你地都會難明, 幸好我去過, 變左知道班小朋友點解 ...

我係唔明一間教會中學,只b2,但學生行為似b3, 學校點解唔去管下教下啲學生,見學校的marketing包裝做到咁好,但又唔好好引導學生,訓導輔導咁差嘅。見到個純品女仔由B1C入讀佢精英班,再慢慢變到成績bottom品格變差好多,我實在好痛心!

conniewktang 發表於 21-4-2 22:11
...
而家咩年代呀, 唔通仲中學生不應談戀愛咩咁老土咩? 你行出街都大把著住校服拖手互咀的場面啦, 仲要名校都見唔少添啦.  社交平台放閃係現今情侶間的指定動作, 我都係基崇用家, 基崇好似冇一條校規話不准拍拖喎. 我成日同個女講, 拍拖冇問題喎, 如果佢讀完六年男女校同我講佢冇拍過拖, 冇被人追過, 冇鍾意過人我仲驚呀.  如果佢拍拖可以成績突飛猛進, 我鍚到佢男朋友燶添呀.
學校雖唔鼓勵學生拍拖, 但都唔會過分反對.  記得校長有次家長會分享, 同個家長講個女拍拖, 點知個家長話好鍾意個男仔, 知道係呢個男仔反而好放心, 咁校長都冇家長辦法, 校長都有講呢一對學生, 拍拖都冇影響學業.  我女早排先同我講, 宗教倫理堂教拍拖添啦.  我中學讀女校, 一樣係咁教拍拖, 拍拖係阻唔到, 唯一可做係及早灌輸正確愛情觀, 係一個重要課題.  

更重要的係, 一個男仔同一個女仔拍拖, 呢啲唔叫亂搞男女關係囉.  校內賭博我女都冇聽過囉.

chanwendy 發表於 21-4-2 22:35
而家咩年代呀, 唔通仲中學生不應談戀愛咩咁老土咩? 你行出街都大把著住校服拖手互咀的場面啦, 仲要名校都見 ...

重點係,個精英班男仔係另有女友,但穿校服同其他女仔同學親親抱抱,拍照放IG, 對不起,我好守舊,接受唔到!

conniewktang 發表於 21-4-2 22:39

重點係,個精英班男仔係另有女友,但穿校服同其他女仔 ...
我冇見過你講的相, 但點為之親親抱抱? 咀? 定搭晒膊頭? 面貼面? 你樓上講的女仔係你而家所指 "另有女友"中的女友, 定相中的女同學?
‹ 上一主題|下一主題