用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 體藝對基崇
樓主: 11cats
go

體藝對基崇   [複製鏈接]

我都係基崇用家,阿仔上年考完DSE,入到八大UGC。

我覺得學校教得我個仔好乖,師生和同學關係融洽。我有機會接觸張校長,佢做事好有魄力,講嘢好有道理,仔喺最後兩年(即張校長任教之後)進步咗好多。

仔喺中學六年冇亂搞過男女關係,他考完DSE先至開始拍拖。佢間唔中有同啲同學打麻雀,不過冇賭錢。

我覺得基崇又真係未去到B1,但俾啲時間我覺得佢一定有機會。

醒目開學勳章 王國長老

YmOra 發表於 21-4-1 16:02
個人認為,"體藝"真係有別於其他中學,好難作比較,喜歡體藝嘅學生不會用她嚟比較別的中學,係鍾意就係鍾 ...
我好懶, 真係好懶

我已經好少係升中版講野, 好似有人問英語語境係點, 到今次睇到呢個帖, 點解會讚成咁既呢, 我先出聲

其他學校校內情況我唔知, 真係唔敢亂答, 只可以講返自己學校

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

hugub 發表於 21-4-1 15:59
冇慶,只係理性分析下交流下,我都係好心見TTCA被人曲解,想平反下乍
學校咁大, 咁多人, 每個人既要求唔同, 只知自己所求已足夠就算
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

EWSL 發表於 21-4-1 16:06

我覺得學校教得我個仔好乖,師生和同學關係融洽。我有機 ...

Give me five

hugub 發表於 21-4-1 16:21
Give me five

(emoji)我都係忍唔住,想發表下意見。

miriam 發表於 21-4-1 16:16
我好懶, 真係好懶

我已經好少係升中版講野, 好似有人問英語語境係點, 到今次睇到呢個帖, 點解會讚成咁既呢 ...

我明白嘅!

我過去都只會推薦有體藝能力的小學生選擇體藝,因為相信佢哋會好鍾意那種學校生活的。

我覺得學校教得我個仔好乖,師生和同學關係融洽。我有機 ...

醒目開學勳章 王國長老

YmOra 發表於 21-4-1 16:24
我明白嘅!

我過去都只會推薦有體藝能力的小學生選擇體藝,因為相信佢哋會好鍾意那種學校生活的。 ...
佢地真係好 enjoy

S.4 去教育營, 我心諗個間野既導師小心為上, 遇著一班真係癲既, 手瓜隨時大過佢地既學生, 真係無覺好訓

醒目開學勳章 王國長老

基崇前校長 - 鄭建德博士係我中學老師, 我曾經有諗過報基崇, 但我囡更愛體藝, 我依佢意願去幫佢

miriam 發表於 21-4-1 16:33
基崇前校長 - 鄭建德博士係我中學老師, 我曾經有諗過報基崇, 但我囡更愛體藝, 我依佢意願去幫佢
...

我仔小六嗰年,就係聽鄭校長講talk,又係講得好正。收咗之後,就聽到鄭校長要走,都好唔捨得呀。

EWSL 發表於 21-4-1 16:24
(emoji)我都係忍唔住,想發表下意見。

我都識2個讀基崇男仔都好乖仔 一個鐘意打籃球,一個鐘意影相,基祟係二線直資,但對於band 1尾band 2頭嘅學生,可以有機會參加不同課外活動及海外交流,真是不錯的英中!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

miriam 發表於 21-4-1 16:33
...

鄭建德咪宜家滙基東九個校長

gracelam 發表於 21-4-1 16:39

對呀

miriam 發表於 21-4-1 16:30
佢地真係好 enjoy

S.4 去教育營, 我心諗個間野既導師小心為上, 遇著一班真係癲既, 手瓜隨時大過佢地既學生 ...

係呀!雖然我不是"體藝"家長,但,體藝一直俾我的感覺係似响香港讀有外國feel嘅"校園生活和思想"的好中學,人人都會好投入响比賽、出國交流、活動和營社中的樂趣。

gracelam 發表於 21-4-1 16:36
我都識2個讀基崇男仔都好乖仔  一個鐘意打籃球,一個鐘意影相,基祟係二線直資,但對於band 1尾band ...

我仔就係夾心人
依家排緊中間果輪waiting
希望收到call

CathyChan1126 發表於 21-4-1 16:47
我仔就係夾心人
依家排緊中間果輪waiting  
希望收到call

3月31日後,音樂椅再轉     

醒目開學勳章 王國長老

EWSL 發表於 21-4-1 16:36
我仔小六嗰年,就係聽鄭校長講talk,又係講得好正。收咗之後,就聽到鄭校長要走,都好唔捨得呀。
...
我係小學既升中簡介會同鄭校長相應咋, 知佢係最後一年係基崇, 都唔使諗 lu

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 21-4-1 16:39
係丫

以前係 UCC 既老師, UCCKE 開左後去教, 跟住去左基崇做校長, 依家係 UCCKE 做校長

謝謝大家的分享!
感恩有幾位體藝及基崇的家長的回覆!
講真,我在兩校牆外看,真的看不清內裏是怎樣的,也不想道聽途説,也不是要將兩間學校作比較。你們説得對,兩間根本是各有特色、不同類別的學校。
兩間也是我心儀的學校,謝謝你地點醒了我,我會尊重仔仔的意願,揀合適他自己的學校。

miriam 發表於 21-4-1 17:03
係丫

以前係 UCC 既老師, UCCKE 開左後有去教, 跟去左基崇, 依家係 UCCKE 做校長

oic
‹ 上一主題|下一主題