用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCS vs SSGC
樓主: 2009J
go

SPCS vs SSGC   [複製鏈接]

回覆 2009J 的帖子

Yes compulsory

2009J 發表於 21-4-9 16:51
想請問下spcs會否太bully呢

Bully 指什麼?小學上bully外校生小圈子之類?認識的完全未聽過類似問題

Spiderphant 發表於 21-4-9 17:17
Bully 指什麼?小學上bully外校生小圈子之類?認識的完全未聽過類似問題

是哦 我想 這兩所學校 spcs, ssgc有沒有聽過欺凌的事件

2009J 發表於 21-4-9 16:51
想請問下spcs會否太bully呢
你哋諗太多喇,唔係所有女校都會有bully既,又唔係所有直小生同外來生都會有融入問題。小圈子是所有學校都會有,物以類聚,夾既咪聚埋一齊囉,唔夾既勉強唔到。至於外校生問題,好睇小朋友性格,自己主唔主動融入學校文化,並唔會完全存在外內校生分別既問題。

PTL_L 發表於 21-4-9 18:31
你哋諗太多喇,唔係所有女校都會有bully既,又唔係所有直小生同外來生都會有融入問題。小圈子是所有學校都 ...

回覆 PTL_L 的帖子

對,小圈子一定有,但嚴重欺凌就應該冇乜,我女SSGC, 校外生考入,過來人體會。

2009J 發表於 21-4-9 18:18
是哦 我想 這兩所學校 spcs, ssgc有沒有聽過欺凌的事件
band1a學校唔會搞欺凌了,就算個別同學有呢個行為,其他同學也會出來制止,唔需要擔心。不過,你話女仔搞小圈子,邊個同邊個friend d, 合群與否,就睇個人心態和社交能力了。無論如何都會搵到大家都夾到的朋友。

poodpoodhk 發表於 21-4-9 22:11
回覆 PTL_L 的帖子

對,小圈子一定有,但嚴重欺凌就應該冇乜,我女SSGC, 校外生考入,過來人體會。 ...

你可唔可以講多啲ssgc嘅好畀我知下呀, 因為我對這間學校認識不多 例如學術, 體育, 課外活動, 對外參與的比賽等, thanks a lot

回覆樓主:

ssgs女仔都好斯文啊。

2009J 發表於 21-4-9 23:50
你可唔可以講多啲ssgc嘅好畀我知下呀, 因為我對這間學校認識不多 例如學術, 體育, 課外活動, 對外參與的比 ...

看來,你應該選擇了SSGC ,恭喜

王國會長

lik123 發表於 21-4-1 19:53
請問:
1.ssgc中一分班是根據什麼的?pre S1?外來生集中某兩班?
2.你覺得學習氣氛如何?online可能比較難說。
3.若要正常全日上課,午餐是怎麼安排的?
4.ssgc的課外活動多嗎?

我囡上年畢業, 整體都OK.
1. 中一分班睇pres1. 冇話外來生集中某兩班
2. 整體學習氣氛都係讀書, 另唔算太嚴, 讀書講求主動
3. 好似中一二在校食, 高D可以出去, 我囡有時同同學叫food panda.
4. 多

瑩瑩老豆 發表於 21-4-12 13:04
我囡上年畢業, 整體都OK.
1. 中一分班睇pres1. 冇話外來生集中某兩班
2. 整體學習氣氛都係讀書, 另唔算太 ...

謝謝!

我囡是外校生,直屬女生其實好開心,可以識新朋友。沒有bully 問題,小圈子就有,有人就有小圈子,講下是非。

b3410 發表於 21-4-9 23:24
band1a學校唔會搞欺凌了,就算個別同學有呢個行為,其他同學也會出來制止,唔需要擔心。不過,你話女仔搞小 ...

我估,不論ABCDEF,某些欺凌或杯葛,似乎係會存在,只係出現多少~~~

2009J 發表於 21-4-1 10:10
想請教下各位 這兩間學校你們會如何選擇呢?
例如:校風,師資 (老師和善嗎?), 高中的成績 ....
...

我個女舊年有考SPCS,  無緣進入,後來派左一間男女B1C,剛上次midterm 考級9,我仍然想申請插S2架,噢離左題,sorry。

SPCS 同 SSGC 兩間都係好嘢,大概B1a 與B1a/b 之分野,大分別嗎?絕對不!收得D學生都係咁叻架。老師好唔好?正正常常教D高班馬成績點會唔好呢?講真我想個女入呢D學校係因為佢夠歷史,校友會成員網絡龐大,小朋友大個後起碼已有一定人脈基礎,就已是一份終身禮物啦!當然我唔會隱藏自己作為家長的30%虛榮心啦。

所以,以同一banding學校來計,得罪講句從來我都覺得個D乜**X%統計係無病呻吟,收得你就預左你有potential讓佢地 栽陪成材啦,往後發展嘅tuning, 就睇小朋友自己的努力與發揮了,好似我個女,區2線中文小學,呈一/二考級40/20,好彩咁碌入B1尾,分班當然入唔到精英班啦,卻憑自身努力,打低好多本來精英班同學,是個例子,當然我也付出好多心力指導佢讀書方向與技巧的。希望以上不覺得長篇大論,幫到你就好,另外交通安排亦是個因素。

JR東日本 發表於 21-4-8 20:04
請問spcs全日制放學放幾點?

放3:30

SPCS F2 就要揀科,要揀五課副科,再讀埋中文英文數學同埋聖經。F4 嘅時候會有IGCSE 要讀, 呢個係規定嘅,冇得揀。讀完IGCSE 就會揀F5 嘅科目,同時間揀埋讀DSE或者GCE(A-Level),但係因為GCE班,人數有限,一及200+人,只有大概80個可以讀GCE,但係GCE亦都有好多人想讀,所以係F4尾嘅時候會有好多人選擇去外國留學,咁樣就可以確保自己會讀到GCE,但係如果你想讀DSE,喺SPCS裏面因為SPCS係英文中學,所以中文同其他學校比較嘅話會差啲,SPCS嘅學生喺數學上面嘅成績,或者數學嘅教育都並唔係特別好,所以DSE通常會少啲人揀,我個人建議如果你想囡囡去SPCS讀DSE嘅話,一定需要補習。
仲有,SPCS好注重理科,文科同埋art/music呢啲課目比較唔重視,所以例如你選擇F3之後繼續修讀中史嘅話,學校會將課堂時間放喺放學之後,音樂同埋藝術堂由F3開始就cancel晒,得返PE。

但係如果係會諗住讀讀下中學去外國嘅話,我認為SPCS都係一個唔錯嘅選擇,因為例如英國,有好多SPCS學生都會去嗰度讀書,所以都有好多英國學校識得SPCS,知道係間好學校,有更大機會入到理想嘅英國學校。同埋SPCS嘅學生,普遍都幾”talk”得,呢樣嘢對去interview都係有幫助嘅,加上佢哋有呢個IGCSE課程,可以銜接外國課程。

不過,SPCS始終係間讀得幾辛苦嘅學校,F3、4讀緊人哋學校 F5嘅嘢,加上會不斷有測驗,如果唔係一啲可以好專心溫書,鍾意理科嘅人,可能可以考慮吓其他學校,例如國際或者IB學校。

我自己其實係SPCS學生,我絕對可以保證呢度嘅女仔個個都好好,但係個人想向design發展,但係因為F2冇揀到art and design 所以如果留喺SPCS,咁我就永遠都冇得讀呢一課 (F2嗰時知道F3、4會好忙,覺得自己顧唔掂咁多科,所以冇揀到,依家好後悔但係冇得轉彎😓)我見到呢度有好多家長都唔係好知SPCS嘅嘢,或者對SPCS有啲唔肯定,希望呢啲嘢可以幫到你哋,但係我必須提一提,我喺呢度識嘅朋友甚至係師姐,大部份都只係對學校裏面識到嘅朋友有留戀,問佢哋嘅話都會覺得只有好少老師係好老師,對學校比較高職位嘅老師都唔太鍾意(我認為高職位嘅老師都係的確唔係咁有善,感覺唔到佢哋對教育下一代嘅興趣或熱情,唔會聆聽學生嘅意見,覺得佢哋只係為咗要完成事務而工作,有時會對學生做出一啲無理嘅要求)

我要講嘅就咁多啦:)

JojoDad    發表於 21-4-23 07:48

cwcwcwcwcwcw 發表於 21-4-22 18:56

SPCS F2 就要揀科,要揀五課副科,再讀埋中文英文數學同埋聖經。F4 嘅時候會有IGCSE 要 ...
多謝分享可唔可以分享一下,中一其實應唔應該讀外語?因為見都幾花時間,如果對外語無興趣,其實係咪只為了考試?

另外想問art & design , 如果中二揀左,之後條path 係點

謝謝

SPCS, 有A level,多様野揀

janlamxo 發表於 21-5-26 00:59
多謝分享可唔可以分享一下,中一其實應唔應該讀外語?因為見都幾花時間,如果對外語無興趣,其實係咪只為了 ...

如果真係對外語無興趣 就唔好報
真係會佔左d時間去
尤其係有test exam 個陣
寧願多啲時間去處理其他科

‹ 上一主題|下一主題