用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCS vs SSGC
go

SPCS vs SSGC  

想請教下各位 這兩間學校你們會如何選擇呢?
例如:校風,師資 (老師和善嗎?), 高中的成績 ....

回覆樓主:

阿媽選擇困難阿媽就鍾意spcs, 阿女 佢自己 就唔知點選擇好, 有冇人可以畀下意見呢

2009J 發表於 21-4-1 10:30
阿媽選擇困難阿媽就鍾意spcs, 阿女 佢自己 就唔知點選擇好, 有冇人可以畀下意見呢
...

SPCS成績略比SSGC穩定和稍佳,SSGC應比SPCS輕鬆學習啲。論名氣,當然亦都係SPCS稍佳,學生亦較積極進取~~~

mcl203 發表於 21-4-1 10:35
SPCS成績略比SSGC穩定和稍佳,SSGC應比SPCS輕鬆學習啲。論名氣,當然亦都係SPCS稍佳,學生亦較積極進取~ ...

多謝你意見

回覆樓主:

spcs 嘅老師會唔會較為嚴肅

2009J 發表於 21-4-1 10:44
spcs 嘅老師會唔會較為嚴肅

SPCS本身算係比較嚴肅嘅中學~~~

mcl203 發表於 21-4-1 10:51

mcl203 發表於 21-4-1 10:51
之前一直覺得好神秘,近年多了SPCS家長分享。

b3410 發表於 21-4-1 12:39
之前一直覺得好神秘,近年多了SPCS家長分享。

你係九龍友啫~~~

回覆樓主:

ssgc好像比較少資料,請問各位可以提供多一些相關資料嗎?

回覆樓主:

我都希望 有人 可以給一些ssgc的資料

選SPCS 吧,有IGCSE 或 DSE 選擇,始終直資多資源過津校

回覆樓主:

我聽啲人話spcs 讀得冇咁開心,   
我好想知道原因 可唔可以指教下我

講真,除非同一個人兩間都讀過就話可以比較啫。開唔開心,好睇當事人的遭遇

2009J 發表於 21-4-1 10:10
...

我女讀緊ssgc S1, 外來生,暫時幾輕鬆。
佢一向中文弱,唔太鐘意中文科。佢話依家中文科老師教得好好,有興趣上堂。
我女覺得老師教學好好,好nice。

剛出咗1st term 成績 and zoom 家長日。
Report card 有每科老師的 comment, 幾詳細。
雖然依家多 online learning, 但班主任講到我女的優點缺點。

DSE 成績應該係 spcs 比較好。

回覆樓主:

謝謝你的資訊

mykate 發表於 21-4-1 16:53
我女讀緊ssgc S1, 外來生,暫時幾輕鬆。
佢一向中文弱,唔太鐘意中文科。佢話依家中文科老師教得好好,有 ...

請問:
1.ssgc中一分班是根據什麼的?pre S1?外來生集中某兩班?
2.你覺得學習氣氛如何?online可能比較難說。
3.若要正常全日上課,午餐是怎麼安排的?
4.ssgc的課外活動多嗎?
謝謝!

lik123 發表於 21-4-1 19:53
請問:
1.ssgc中一分班是根據什麼的?pre S1?外來生集中某兩班?
2.你覺得學習氣氛如何?online可能比較 ...

1/ Random 分班去 A to E。

中英數三科,每科按程度分組。
用 pre s1 做中英數的分班試;ABC 班學生分為group A B C D, 成績最好係 group A, 之後BCD
D E 班學生分為 group X Y Z, 成績最好在 group X, 之後排 Y Z

所以佢地有機會係三主科分佈唔同 group, 會認識其他班的同學。

應該係打散晒,唔會外來生 group 埋一班。
其他科就跟返自己班上。

2/ 我女覺得幾好。做projects 都好有心機。 至少我女新認識的朋友都係有心讀書。

3/ 可以學校買野食/ S2 開始可以lunch 出街

4/ 好多ECA

2009J 發表於 21-4-1 10:10
...

SPCS DSE成績較佳
另外有IGCSE/IAL

Poyau 發表於 21-4-1 20:32
SPCS DSE成績較佳
另外有IGCSE/IAL

多謝你嘅資訊