用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖瑪加利,崇真,邊間好?
go

聖瑪加利,崇真,邊間好?

聖瑪加利,崇真,2間2選1,邊間好D?

mygracemama 發表於 21-3-23 17:42

SMC 語境好 DSE成績較佳
基崇 高中將有IAL

SMC 2020年
中文5+ 12.9%
英文5+ 38.8%
數學5+ 18.8%
-----------------------
CEM5+ 23.5%
通識5+ 8.8%
-----------------------
主科5+ 19.8%

Poyau 發表於 21-3-23 17:50
基崇 高中將有IAL

請問一般2A-1C and 1C平均%是多少呢?

twhkleung 發表於 21-3-23 18:16
請問一般2A-1C and 1C平均%是多少呢?

據hkpapa《全港B1中學名單》
B1C 整體/主科平均5+ ≥15%
B2A 無提及 ≥10%?

mygracemama 發表於 21-3-23 17:42

SMC  

兩閒都是band 1C?定2A?

mygracemama 發表於 21-3-23 22:30
兩閒都是band 1C?定2A?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3804718&fromuid=2356337

KL2

B1

寶血上智,  聖母玫瑰, 銘賢書院, 德雅中學, 英華書院, 長沙灣天主教, 香島中學, * 黃棣珊

B2A-1C

瑪利諾神父學校,  聖瑪加利男女英文中學

B2

基督教崇真中學,  佛教大雄, 莫慶堯, 地利亞(百老匯)

Remarks

*  黃棣珊: 2017年後沒有再公佈任何DSE成績或入U資料,屬估計仍屬B1水平

基崇 高中將有IAL

哩個5分表好似差左科history 同ict.

當哩两科O%,又唔計d鬼咁高分既3rd language, 咁5分全科约24.5%。是否這樣計算呢?

twhkleung 發表於 21-3-24 12:32
哩個5分表好似差左科history 同ict.

當哩两科O%,又唔計d鬼咁高分既3rd language, 咁5分全科约24.5%。是 ...
仲有 BAFS - accounting 係無.
其實係一家四口子

我揀SMC!原因:英文好,多一個語言可以學!

基崇 高中將有IAL

Poyau    發表於 21-8-31 14:45

twhkleung 發表於 21-8-31 13:34
Excellent!
That means Chinese language >80.9: level 3

Good, 下年早D俾料大家啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

嘩! 成績幾好喎
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

73662710 發表於 21-8-31 14:23
Excellent!
That means Chinese language >80.9: level 3
應該係考中文既學生達3 + 外語達標既NCS, 合共有80.9%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-8-31 17:11
應該係考中文既學生達3 + 外語達標既NCS, 合共有80.9%
Exactly, NCS exempted from dse Chinese

hkpapa852 發表於 21-8-31 15:45
Good, 下年早D俾料大家啦!

哈哈,我都係剛收到今介s1家長的分享。我仔仔已退學了,多謝你早年的提点     

今年成绩比2020好哦。

回覆 twhkleung 的帖子

去左邊間呀??

twhkleung 發表於 21-8-31 19:47
哈哈,我都係剛收到今介s1家長的分享。我仔仔已退學了,多謝你早年的提点     
...
請問甚麼原因退學? 出國讀書?