用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 民生vs 福小
go

民生vs 福小 [複製鏈接]

你哋揀邊間呢?
   1    0    0    0

回覆 Esther_mama 的帖子

民主,中學部常常出DSE狀元

Arabellahk    發表於 21-3-23 17:30

xubin2008 發表於 21-3-23 14:05
回覆 Esther_mama 的帖子

民主,中學部常常出DSE狀元
路過搭嘴,常常出,即係應該多過一次?
不過點解我印象中只出過一次?

回覆 b3410 的帖子

真係唔好意思,係我印象中係常常出,總之我比較buy民生

b3410    發表於 21-3-23 15:00

民生書院成績好多福建中學,不過民小都幾谷。

b3410 發表於 21-3-23 14:40
路過搭嘴,常常出,即係應該多過一次?
不過點解我印象中只出過一次?

你意思是好多人咁比較?唔明?

Esther_mama 發表於 21-3-23 16:21
你意思是好多人咁比較?唔明?

明啦.....哈哈應該出過狀元一次...

b3410    發表於 21-3-23 17:23

Esther_mama 發表於 21-3-23 16:24
明啦.....哈哈應該出過狀元一次...
9屆DSE, 九龍民生只曾於2016-2017年出過一個DSE狀元
民小歷年以嚟, 可以成功留到小六畢業, 都係大約得番180-200人, 可以上到中學部, 只有~135人

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

維基百科:
2012        6       
皇仁書院(2人)、嘉諾撒聖瑪利書院、香港培正中學、保良局第一張永慶中學、聖言中學

2013        9       
皇仁書院、聖保羅男女中學、喇沙書院、德望學校、英華女學校、香港青年協會李兆基書院、真光女書院、中華基督教會協和書院

2014        11       
聖保羅男女中學(2人)、聖保祿中學(2人)、皇仁書院、嘉諾撒聖瑪利書院、九龍華仁書院、協恩中學、華英中學、英皇書院、聖士提反書院

2015        12       
皇仁書院(2人)、拔萃女書院(2人)、嘉諾撒聖瑪利書院(2人)、港大同學會書院(2人)、英皇書院、藍田聖保祿中學、香港道教聯合會鄧顯紀念中學、順德聯誼總會梁銶琚中學

2016        5       
拔萃女書院(2人)、聖保羅男女中學、皇仁書院、香港培正中學、東華三院甲寅年總理中學

2017        6       
聖保羅男女中學(2人)、皇仁書院、拔萃女書院、庇理羅士女子中學、民生書院

2018        11       
聖保羅男女中學(4人)、拔萃女書院(2人)、皇仁書院、喇沙書院、德望學校、拔萃男書院、將軍澳官立中學

2019        12       
喇沙書院(3人)、拔萃女書院(2人)、聖保羅男女中學、皇仁書院、拔萃男書院、香港培正中學、聖馬可中學、聖保羅書院、觀塘瑪利諾書院[31]

2020        7       
聖保羅男女中學(3人)、拔萃女書院(2人)、皇仁書院、香港華仁書院

Azzurro 發表於 21-3-25 10:10
維基百科:
2012        6       
皇仁書院(2人)、嘉諾撒聖瑪利書院、香港培正中學、保良局第一張永慶中學、聖言中學

我都來數下

《香港01》統計2012年至2020年80名狀元資料,當中大部分人均來自傳統名校。其中,聖保羅男女中學狀元數目最多,佔15名;其次為皇仁書院及拔萃女書院,同樣佔12名。雖然第三位的喇沙書院只佔5名狀元,但在2018年該校出現歷屆DSE首名、亦是截至目前唯一一名「終極狀元」,該校畢業生黃子衡在當年取得8科5**,其選修包括數學延伸單元二(M2)、生物、化學、物理及音樂。

b3410 發表於 21-3-25 10:39
我都來數下  

超級狀元,2020 出咗兩位,料已舊~~~

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/500912/dse-%E6%94%BE%E6%A6%9C-2020-%E5%90%8D%E6%A0%A1%E8%AA%957%E7%8B%80%E5%85%83-%E5%A5%B3%E6%8B%94-%E8%81%96%E4%BF%9D%E7%BE%85%E7%94%B7%E5%A5%B3%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E6%9C%89%E8%B6%85%E7%B4%9A%E7%8B%80%E5%85%83

b3410 發表於 21-3-25 10:39
我都來數下  
幾個月前已係升中版講過, 呢份報導係流, DGS只出過11個DSE狀元, 未有12個.
DGS自2014-2015年度開始連續6年出狀元, 除2016-2017年度只得1個外, 其餘時間年年都出咗2個

b3410    發表於 21-3-25 17:42
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-3-25 15:50
幾個月前已係升中版講過, 呢份報導係流, DGS只出過11個DSE狀元, 未有12個.
DGS自2014-2015年度開始連續6年 ...
d報紙太唔專業

民生 中學係免費(band 1A) vs 福建(band 1C),洗乜揀?

回覆 hongkwokkwok 的帖子

我都係咁諗,大部分一條龍中學,中學部好D可以去到b1b大部分淨係b2,舉個例子英華書院一路都係b1b到b1c呢個水平,又要比學費,大把官津中學係b1a又唔洗錢,當然D神校除外,但係神校中學十指手指都數曬了,總之係我,我就揀民生

xubin2008 發表於 21-4-6 11:58
回覆 hongkwokkwok 的帖子

我都係咁諗,大部分一條龍中學,中學部好D可以去到b1b大部分淨係b2,舉個例子英 ...
B1A官津之所以係B1A, 係因為大部分學生入讀時已經係B1A, 加上學校+家長+學生6年嚟嘅互相配合嘅結果.
有直中嘅, 好多時雖然唔係B1A, 但就穩穩陣陣可直上. 小學階段可以投放多啲時間喺其他地方, 可以輕鬆好多.

ok3 發表於 21-4-7 14:33
B1A官津之所以係B1A, 係因為大部分學生入讀時已經係B1A, 加上學校+家長+學生6年嚟嘅互相配合嘅結果.
有直中 ...
相信就算係B1A水平既官津中學, 收生最多只有一半係達B1A水平既學生因為官津中學, 只有30%收生自主權, 其餘都係抽入去

回覆 ok3 的帖子

我又唔係咁諗喎,當然我都支持小朋友多D活動,全人發展好重要,但返學始終為咗學習,考試始終為咗選拔人才,對於小朋友合理要求就可以啦
‹ 上一主題|下一主題