用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問大家現在哪裡可以報名劍橋英語Starter考試 ...
go

請問大家現在哪裡可以報名劍橋英語Starter考試 [複製鏈接]

由於疫情,去年到現在很多地方都已經停考,請問大家哪裡還可以報名考試,越早越好,因為成績想出得切六月叩門的
   3    0    0    0

xiaoting100 發表於 21-3-15 11:01
由於疫情,去年到現在很多地方都已經停考,請問大家哪裡還可以報名考試,越早越好,因為成績想出得切六月叩 ...
我小朋友上年考在Gpxx報, 而家報最快已到5月考, 1-2個月出成績仲要等cert, 扣門有D遲

xiaoting100 發表於 21-3-15 11:01
由於疫情,去年到現在很多地方都已經停考,請問大家哪裡還可以報名考試,越早越好,因為成績想出得切六月叩 ...
叩門的話, starters 唔係好夠

回覆樓主:

British council 可以報名, 好似也停考了(emoji)(emoji)

回覆樓主:

趕唔切了,考完仲要等個半至兩個月出證書,而且扣門starters唔夠用,平常心吧。
我舊年年中報左starters,11月考,12月報左movers 3月考,想報埋Flyers都唔夠時間。
或者你可以報trinity gese3 ,一個月出到證書,應該趕到。

GPEX

回覆 xiaoting100 的帖子

大約考試日起計一個月可以上網睇成績,
如趕得及,可以試當supporting doc.
Starter 雖然對叩門幫助不太大,
不過學識左對面試好有用。
eg:我小朋友話今年SFA 考過串starter d 字。
又用starter圖片內容問問題.

糯米米糍 發表於 21-3-15 11:12
我小朋友上年考在Gpxx報, 而家報最快已到5月考, 1-2個月出成績仲要等cert, 扣門有D遲 ...

請問GPXX是指什麼,可否有鏈接

藴藴 發表於 21-3-15 11:40
趕唔切了,考完仲要等個半至兩個月出證書,而且扣門starters唔夠用,平常心吧。
我舊年年中報左starters,1 ...

請問有沒有trinity報名鏈結,我search左好耐,都衹是見到2020年的,拜託

Sarah123456 發表於 21-3-15 17:48

好耐無用了,太多人有starters

Sarah123456 發表於 21-3-15 17:48

如果starter 對叩門作用不大
應該那些公開考試及成績對叩門有用?謝謝

小女考左movers 未出成績 想請教對扣門有沒有用?

xiaoting100 發表於 21-3-15 23:55
請問有沒有trinity報名鏈結,我search左好耐,都衹是見到2020年的,拜託

https://trinitycollege.hk/enrol-esol

4月仲有期,應該趕得切

redredredredtin 發表於 21-3-16 04:02
小女考左movers 未出成績 想請教對扣門有沒有用?

個人相信會比無既人多點優勢,考完一個月可以上網查成績

xiaoting100 發表於 21-3-15 23:52
請問GPXX是指什麼,可否有鏈接

gpexcentral.org

其實而家有無話幾多歲先可以考?
我而家學緊個度.. 個負責人話4歲先可以考 gese1.. 5 歲先可以考 starter.. 係咪真架?
咁 gese 2/3、mover 又有冇要幾多歲先可以考?

個人經驗,去到叩門(6-7月)階段其實有movers/flyers 成績係可以吸引到學校in 你(唔係間間學校全in)。如果而家小朋友已經好熟悉YLE 考試模式而starters' practice paper 做到近滿分,而你又好需要一張成績單,唔需要等考starters,自己買書操直接考movers 更實際

回覆 wonderfulsmile 的帖子

我原本計劃為自己小朋友叩門,所以做左少少準備
綜合過來人的經歷(自己冇叩門經驗,唔知啱唔啱)
Starter, mover, trinity 果D証書本身冇咩用,
但是當你冇好的校內成績表,
又冇校長推薦信,神父推薦信,
甘唯有靠以上証書增加取得面試的機會。

Starter 要花好多時間串字
Mover 高階D,重閱書讀解,
對入學面試好重要(打好基礎),
其實可以2份都值得考,
可以當比自己小朋友增加公開面試聽,講,寫的
機會。又可以了解自己小朋友的能力。
如果成績滿盾,放落portfolio好過咩都冇。

藴藴 發表於 21-3-16 08:14
https://trinitycollege.hk/enrol-esol

4月仲有期,應該趕得切

呢個係咪只考oral?

Sarah123456 發表於 21-3-16 08:56
回覆 wonderfulsmile 的帖子

我原本計劃為自己小朋友叩門,所以做左少少準備

MOVER和starter一樣,現在都停考了
‹ 上一主題|下一主題