用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 尖沙咀/佐敦補習社
go

尖沙咀/佐敦補習社 [複製鏈接]

小學功課輔導班,老師有愛心不會鬧小朋友,有推介嗎?
   2    0    0    0

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我都想知呀...求介紹

我都想知呀...求介紹

今年初, 小朋友 P3 下學期開始, 係第一次上功課輔導班.  

開初學生同補習老師要夾係明既, 但係上左一個月左右, 我都仲係發現補習老師 check 完既功課係經常仲係有錯, 仲要好明顯好淺的錯, 比我感覺係好似無 check 過咁. 小三功課唔算好深, 小朋友學校仲要係區內排名中至下果啲, 只要補習老師細心睇過, 都會見到有錯的.  到最後, 都要我放工夜媽媽再 double check.

我同中心負責人反影返, 比佢睇有問題的地方.  佢同我講, 因為好多學生, 好多時老師都唔會逐條逐頁咁睇的. 要小朋友自己提問. 我答佢, 小朋友就係覺得自已啱先會寫落去, 就算大人都一樣. 所以如果補習老師唔細心睇, 咁去功課輔導班有咩用呢?

另, 佢地中心係 expected 小朋友上到去先做功課. 但係我一開始而經同佢講過, 我屋企有老人家督促小朋友做功課, 所以小朋友會做完功課先去補習的. 如果去到先做, 要攪 3 個鐘頭, 我唔想小朋友補太耐, 一來根本無咁既需要, 二來太長時間, 小朋友基本上係己經無哂集中力.

後來我都比埋學校書單佢, 提議佢其實有一部份習作係有 model answer 的 (有啲校本課程當然唔會有 model answer), 只要佢地去買咁就可以減輕老師自己做功課的負擔. 之後情況係有小小改善 (我唔知佢真係買左 model answer 定係老師比老細話完後有改善).  不過過左無耐都係差唔多.

我都係第一次比小朋友去功課輔導班.  所以唔知宜家普遍啲小學功課輔導班係咪都係咁樣的?  唔係咁同啲小朋友對功課, 同埋想你上去佢度先做功課?

warpaper 發表於 21-9-7 13:38
今年初, 小朋友 P3 下學期開始, 係第一次上功課輔導班.  

開初學生同補習老師要夾係明既, 但係上左一個月 ...

好奇點解local school D功課一定要check到啱哂先交,你而家叫佢改再佢派回來改正一樣要改一次。我女在國際學校,本身都好少功課,但佢做完從來唔比我改的,其實咁樣老師先會知道你識唔識教得好唔好,如果個個啱哂老師仲以為自己教得好好個個明哂。

964000 發表於 21-9-7 14:58
好奇點解local school D功課一定要check到啱哂先交,你而家叫佢改再佢派回來改正一樣要改一次。我女在國際 ...
我好認同你,但無奈有些local school 功課會計考試分,有些不計但功課錯太多老師會打電話要求家長預先檢查功課,另外,功課錯漏和齊整都是老師決定做班長和風紀的其中一個因素

回覆樓主:

我兩個女都會檢查,但大部份都唔會改正,要畀老師知道孩子真正明白幾多,老師亦可以對個別跟唔上嘅學生跟進,但小部份明顯係佢不小心或誤解題目而做錯,我就會叫孩子自己再慢慢睇一次,有冇啲地方睇漏咗。以前有請家教,我都係咁同家教講,唔需要全部功課改到啱哂先交,但孩子唔明嘅,家教可以另外出題去教返小朋友。

964000 發表於 21-9-7 14:58
好奇點解local school D功課一定要check到啱哂先交,你而家叫佢改再佢派回來改正一樣要改一次。我女在國際 ...

我諗重點唔係要啱唔哂先交功課, 而係小朋友做錯左, 就代表佢唔明白, 無論係家長定補習老師, 都應該話比佢知佢做錯左, 叫小朋友改正. 如果等到佢返學交比老師改完返黎先再改正, 唔係唔得, 不過既然可以早一啲指出佢錯既地方, 盡早讓佢改正, 我覺得效果會好過等佢過後, 忘記得七七八八先再同佢講.  

你個女讀國際學校, 教育方式同文化都唔同. 唔駛點做功課, 就算有, 都唔係著重對與錯, 係咪咁樣?  

我地讀本地學校的無耐都要跟住本地學校的標準文化同制度, 以考試定高低.

同埋, 你話"如果個個啱哂老師仲以為自己教得好好個個明哂" 呢句我真係不敢苟同. 有盡責的老師, 亦有不盡責教完就算的老師.  如果我小朋友上完堂返黎唔識, 我唔會諗學校老師教得唔好. 一, 我唔係現場, 無辨法知道老師教得好定唔好, 二, 我信老師係 professional, 三, 一班二,三十人, 老師可以理得幾多個?  小朋友唔識, 做家長的就要盡力, 幫佢搵出問題所在, 係天資? 上堂唔留心? 老師無講解清楚?  定係小朋友學習能力不如人?  做家長, 除非無能力, 否則都唔會唔去補救吧.

回覆 tobebee 的帖子

分數唔係唔重要, 風紀呀乜果的都唔關事.
最重要係小朋友做錯左, 即係代表佢粗心大意/無留心睇題目/無用心答題目等等, 指出佢錯誤同要佢改正就係要搵出佢做錯既原因, 讓佢知道, 同改正.  無論係我自己教, 定係去補習社都係一樣.  
個重點係, 有部份功課錯誤係好明顥, 如果補習老師"真正有用心"幫小朋友檢查功課, 我唔係好相信會睇唔到, 一,兩次無問題, 但係我見到既係一週三日總有一,兩份功課係咁.   我有問小朋友補習老師有無幫佢檢查功課, 如有, 有無話佢有做錯叫佢改正. 佢都話:補習老師有檢查過, 無話佢有錯.  

咁樣, 我真係好難相信補習老師"真正有用心"幫小朋友檢查過功課.  到最後, 我每日放工返去都要同佢再 check 一次, 根本幫唔到我, 同幫唔到我小朋友.

回覆 boyboobee 的帖子

想請問, 你會同"兩個女會檢查,但大部份都唔會改正".  

咁你會唔會話比小朋友知佢做錯左?  如果會, "唔會改正"既意思係咩呢?  係只講佢錯咩, 唔寫?  定係叫小朋友自己再睇? 如果佢真係唔知錯乜咁又點呢?  定係係另外搵張紙, 叫佢 eg. 計過條數, 改過 grammar, tense, 答返啱條閱讀理解等等. 但係就唔會改係功課度, 等佢交份錯既功課比老師知佢錯?   定係另有方法? 請指教.

另, 想請問你係咪全職 home maker? 你講既"小部份明顯係佢不小心或誤解題目而做錯,我就會叫孩子自己再慢慢睇一次,有冇啲地方睇漏咗." 係好正確, 但係就要好多時間. 我兩夫婦都要返工, 放工返到屋企食埋個飯都8,9點, 之前 check 功課快就半小時, 如果功課多起上黎, 要攪成個鐘, 如果比佢慢慢自己諗慢慢改, 會要多半至一個鐘, 真係會有機會無10點幾11點都攪唔完唔駛訓覺.

只係小二,三已經係咁, 所以去年下學期覺得咁樣對家長同小朋友都唔係有效的學習同教育方法. 先諗想請補習老師幫我解決檢查功課呢個問題. 其實,  黙書測驗等都仲係我地自己跟.

原來, 請補習老師幫忙認真用心檢查功課係一個好高既要求黎.

warpaper 發表於 21-9-8 15:51
我諗重點唔係要啱唔哂先交功課, 而係小朋友做錯左, 就代表佢唔明白, 無論係家長定補習老師, 都應該話比佢 ...

我意思係如果改功課時,老師見好多人都錯同一樣野,佢就會再同大家溫下,或者再講解下。但如果寧寧舍舍得你唔識,或好多careless mistake,咁就另外的問題,老師都再特別提點。

warpaper 發表於 21-9-8 16:18
回覆 boyboobee 的帖子

想請問, 你會同"兩個女會檢查,但大部份都唔會改正".  

家長自己check功課都要半個至一個鐘,咁可能真係要請一對一私補。

回覆 964000 的帖子

你兩小朋友, check 半個鐘都唔駛?  請問你兩個小朋友讀咩年級呢?   你小朋友真係好乖.  

check 加改正, 咁我唔會直接話個答案比佢聽架嘛, 會先話比佢知錯, 叫佢自己睇, 睇一輪仲係唔唔知錯乜, 咁就要引導佢去搵答案, 有時佢唔明就會解答下, 3-4份功課半個鐘算好快喇, 一個鐘係正常, 除非佢當日所有功課都完全正確就 15 分鐘可以 check 完.  係咪你國際學校無咩/小功課?  如果唔係你小朋友真係好叻.

warpaper 發表於 21-9-8 18:33

check 加改正, 咁我唔會直接話個答案比佢聽架嘛, 會先話比佢知錯, 叫佢自己睇, 睇一輪 ...

我地真係冇咩功課,一個星期二三份,巳包括溫習spelling, 佢做完有D錯我都未必出聲,老師會教番,佢亦唔鐘意我改佢啲野。
我聽見你都辛苦,搞到咁夜,冇哂親子時間,一係外判,一係降低要求等老師改。

係呀, 所以我先諗辨法去改善. 一來自己小朋友唔係叻, 又唔會好勤力, 都係要大人叫先會去做, 有時叫都未必做.   
總有時我地大人 check 完都會有錯的, 如果由佢唔改, 留返比學校老師改完等小朋友自己改正, 但係學校老師會唔會"教番"我真係唔知.  不過以我自己埋解, 我相信老師係教完就算, 學生學唔學到佢地係唔會理的. 如果家長都唔理, 咁就由佢自發, 再唔係就讀唔成書了,

warpaper 發表於 21-9-9 10:30

係呀, 所以我先諗辨法去改善. 一來自己小朋友唔係叻, 又唔會好勤力, 都係要大人叫先會 ...

理解。其實小朋友真係分好多類,最緊要自己清楚小朋友性格,有人俾老師批改幾次紅筆,返嚟會醒醒定定,唔想下次再錯。但有一類小朋友慣性唔小心,習慣錯都冇問題,因為交完
功課,返嚟改正佢覺得係必然,慢慢養成佢成日都唔檢查,慣性錯誤。

媽媽唯有跟到上咗軌道,加油
‹ 上一主題|下一主題