用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022 DSE 備戰家長分享區
樓主: natnatbaby
go

2022 DSE 備戰家長分享區   [複製鏈接]

回覆 szeching 的帖子

阿女3月中才考完上學期考試,前幾日才派晒及對晒卷,大部分科目分數比上年底,阿女話越高年級係越底分,正常喎阿女話有啲科目老師有講PG,不過佢唔肯定個PG只計校內還是for DSE而推測
例如中文卷一、二都係4,英文卷一、二、三都係4,數學有5,history 有5,其餘科目老師冇講
雖然呢個未必準確,但我都希望阿女能朝着呢個目標繼續努力

洋蔥頭媽咪    發表於 21-3-28 11:09

szeching 發表於 21-3-28 08:21

阿女3月中才考完上學期考試,前幾日才派晒及對晒卷,大部分科目分數比上年底,阿女 ...
啱啱記起,中史係3

Mimichuchu 發表於 21-3-27 20:04
大家覺得 PG  嘅準確度有幾高呢?(Assume 表現穩定的話)

個人認為,老師係該科嘅"專業",老師一定有能力判斷學生的成績,我覺得都"準確",不過,多數老師都會俾分俾得手緊DD,希望學生可以keep住努力讀書嘛!

szeching    發表於 21-3-28 20:13

YmOra 發表於 21-3-28 11:10
個人認為,老師係該科嘅"專業",老師一定有能力判斷學生的成績,我覺得都"準確",不過,多數老師都會俾分 ...

你又啱喎,我仔話考試係深咗,就連我仔分數都比之前低少少,但排名就同之前分別不大,相信真係卷深或老師手緊。

YmOra    發表於 21-3-28 14:08

szeching 發表於 21-3-28 08:21

阿女3月中才考完上學期考試,前幾日才派晒及對晒卷,大部分科目分數比上年底,阿女 ...

有些中學的"舒適區"會响初中那三年,教得好嘅老師會放响高中樹,故一向响初中好成績嘅去到高中需要重新適應過。不過,越高年級越難取高分這點是真的。

szeching    發表於 21-3-28 20:19

報到先,阿仔都係2022修8科.

醒目開學勳章

TSZWING 發表於 21-3-29 22:50
報到先,阿仔都係2022修8科.
請問8科包括M1/M2嗎?  究竟M1/M2係一科定半科?  Thanks.

Funny 發表於 21-3-30 11:34
請問8科包括M1/M2嗎?  究竟M1/M2係一科定半科?  Thanks.

我係咁分嘅,如果已經知到孩子會响大學入讀"理學院"課程嘅話,把M1M2當作1科睇係可以的。

醒目開學勳章

YmOra 發表於 21-3-30 12:19
我係咁分嘅,如果已經知到孩子會响大學入讀"理學院"課程嘅話,把M1M2當作1科睇係可以的。
...

I see. Thanks.

szeching 發表於 21-3-28 07:52
我都想知!學校出嘅PG其實係點計出嚟呢?用上年的 DSE cut off 嘅分?還是根據往年同校考生嘅分數而推測出 ...

後者。不過唔好一理,高分要keep住,低分就加陪努力!總之要盡力!
:-D :-?

我仔都係04年生, 出年考IBDP; 也來報到。

你哋好,亞囡都係出年考DSE,多多指教

回覆樓主:

大家知吾知聯招是否年尾要填志願?到時應有中六predicted grade?

Radiomama 發表於 21-4-2 10:48
我仔都係04年生, 出年考IBDP; 也來報到。

hi,明年我女考DSE,也有朋友仔會考IB.考IB是否打算出國讀?

natnatbaby 發表於 21-4-10 12:30
hi,明年我女考DSE,也有朋友仔會考IB.考IB是否打算出國讀?

是的,應該不會報本地的大學。

natnatbaby 發表於 21-4-10 12:28
大家知吾知聯招是否年尾要填志願?到時應有中六predicted grade?

正常應該今年年底要填聯招, PG 應該S5完结時學校會比,到S6考完 mock exam 後都會再有。

我仔學校開始要佢哋整合自己個人資料、CV等,讓老師準備寫reference

醒目開學勳章

Radiomama 發表於 21-4-12 12:04
我仔學校開始要佢哋整合自己個人資料、CV等,讓老師準備寫reference
咁快
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

回覆樓主:

請教一下:
報Jupas 是用中五的PG還是Mock exam 的 PG?
Lilypie Baby PicLilypie Baby Ticker

YmOra 發表於 21-3-28 16:25
有些中學的"舒適區"會响初中那三年,教得好嘅老師會放响高中樹,故一向响初中好成績嘅去到高中需要重新適 ...

我仔嗰間就係咁。唉

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008
‹ 上一主題|下一主題