用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022 DSE 備戰家長分享區
go

2022 DSE 備戰家長分享區   [複製鏈接]

小囡明年就DSE,還有一年多少少,已開始緊張及積極起來。疫情下學習有一定影響,課程也很緊張。大家可在這分享一下孩子備戰及升學之路。
   203    0    0    0

Hi. 報到先,我仔都係明年 DSE 。呢兩年佢哋都好惨,社會運動加疫情佢哋已經學少好多嘢,好多靠自己,少啲自律都唔掂
我仔暫時嚟講又唔算太緊張,放完年假就會返學校考試,今次考試對佢嚟講都幾重要,見佢間中都有温下書。

回覆樓主:

Hello, 我們新年假前已考完試,對左卷了。假後會派成績表及視像見家長。我囡有睇定學友社個website, 睇下有咩科有興趣。

醒目開學勳章

報到 希望 04 小朋友順順利利考 DSE,個個都入到心儀大學 & 學系
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

natnatbaby 發表於 21-2-17 00:24
小囡明年就DSE,還有一年多少少,已開始緊張及積極起來。疫情下學習有一定影響,課程也很緊張。大家可在這分 ...

報到

考完試,派晒卷,等成績表

回覆樓主:

到。
考晒派埋成績,但因為無監考無排名。除咗英文因為 google form 打唔切上網而大失分,其他都保持到。
呢排超忙,phy chem math 都教得好快,每日朝十晚七溫書操題。

YolandaTam 發表於 21-2-17 18:48
到。
考晒派埋成績,但因為無監考無排名。除咗英文因為 google form 打唔切上網而大失分,其他都保持到。
...

好勤力呀!我囡仍在hoilday mood, 每天用2,3小時温習做功課,日頭會跟我們出去行下。下星期開始返半日。

natnatbaby 發表於 21-2-17 18:58
好勤力呀!我囡仍在hoilday mood, 每天用2,3小時温習做功課,日頭會跟我們出去行下。下星期開始返半日。
...

叻女可以休息吓,凡夫俗子又走去讀八科,只好將勤補拙

Arabellahk    發表於 21-2-18 15:44

初嚟報到,請多多指教。

醒目開學勳章

放完年假你哋學校點安排上課呀?我哋一日 face to face 一日 online,希望今年課程可以順利完成啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 21-2-17 19:44
放完年假你哋學校點安排上課呀?我哋一日 face to face 一日 online,希望今年課程可以順利完成啦  ...

未出。校務處一向係 deadline fighter

報到期待下星期返學中

YolandaTam 發表於 21-2-17 19:02
叻女可以休息吓,凡夫俗子又走去讀八科,只好將勤補拙

太謙虛。一般凡夫俗子吾會修八科。同學加油!

醒目開學勳章

依度多唔多同學仔報 8 科?

esmehouse 發表於 21-2-17 19:44
放完年假你哋學校點安排上課呀?我哋一日 face to face 一日 online,希望今年課程可以順利完成啦  ...

我仔學校假期後上半日課,下午再繼續 zoom. 3月考完試學校會再安排。

到。
...
朝十晚七,你囡囡真係超勤力

esmehouse 發表於 21-2-17 20:51
依度多唔多同學仔報 8 科?

我仔都係讀8科

Arabellahk    發表於 21-2-18 15:45
esmehouse    發表於 21-2-17 21:21

natnatbaby 發表於 21-2-17 00:24
小囡明年就DSE,還有一年多少少,已開始緊張及積極起來。疫情下學習有一定影響,課程也很緊張。大家可在這分 ...

呀囡23年考Dse,可否入黎呢树傾下
:-D :-?

醒目開學勳章

到。
...
你小朋友真係乖

csbaik 發表於 21-2-17 21:15
呀囡23年考Dse,可否入黎呢树傾下

可以呀,跟我們大家一起經歷一下備戰,考試,上大學之路。家長角色都糸多鼓勵,跟小朋分析下,研究下。很多方面靠小朋友自己努力及收集資料。我都吾糸好識,入來同大家一起研究,了解下。
‹ 上一主題|下一主題