用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022 DSE 備戰家長分享區
樓主: natnatbaby
go

2022 DSE 備戰家長分享區   [複製鏈接]

pccw2017 發表於 22-9-5 13:40
這周未先搬入去.

都好,可以返宿舍休息

pccw2017 發表於 22-9-5 13:35
City. 不過係佢自己的選擇. 諗住有hall住. 一星期谷晒返三日學, 其餘時間可以去做part-time.  ...

你女好乖, 好羨慕

City. 不過係佢自己的選擇. 諗住有hall住. 一星期谷晒返三日學, 其餘時間可以去做part-time.  ...
你阿囡好乖 我女話考DSE咁辛苦,所以入到大學後第一年係玩和享受大學生生活,第二年先開始搵partime。我哋話隨你喜歡啦

ocarebear 發表於 22-9-5 14:11

你女好乖, 好羨慕
謝謝. 可能佢之前有做開part-time習慣左

szeching 發表於 22-9-5 15:25
你阿囡好乖 我女話考DSE咁辛苦,所以入到大學後第一年係玩和享受大學生生活,第二年先開始搵partime ...
享受一下大學生活都好應該. 我女主要都係同人補習, 比較輕鬆唔會太辛苦.

szeching    發表於 22-9-5 18:16
szeching    發表於 22-9-5 18:16

我仔都係返3天,但冇諗住做part time

margaret@os 發表於 22-9-5 21:08
我仔都係返3天,但冇諗住做part time

我個仔又係懶到, 講明學費係借, 每月亦只會畀基本坐車同飯錢, 想食打邊爐、卡拉ok、睇戲、踩單車..唔該自己做part time, 哦哦哦, 會會會, 呢個星期中咗隔離, 都機不離手玩, 都唔上網開始搵part time

回覆 ocarebear 的帖子

請問大家知唔知港大幾時要交學費?囡話未收到通知幾時交第1期學

evon688 發表於 22-9-8 22:24
回覆 ocarebear 的帖子

請問大家知唔知港大幾時要交學費?囡話未收到通知幾時交第1期學 ...

唔好意思, 我唔知, 因為阿仔係唔問得, 佢話大學嘅嘢自己搞掂, 唔使我哋理
我諗就算過期未交, 都唔會被退學, 如果亞仔太遲通知我哋交錢, 等佢自己知樣衰

ocarebear 發表於 22-9-8 22:28
唔好意思, 我唔知, 因為阿仔係唔問得, 佢話大學嘅嘢自己搞掂, 唔使我哋理
我諗就算過期未交, 都唔會被退學 ...

佢哋大個啦係要放手,係時侯自己承擔

MTR學生優惠可以申請延期啦,MTR app upload 學生證申請就得。

esmehouse    發表於 22-9-9 09:42

YuYuMother 發表於 22-9-9 08:41
MTR學生優惠可以申請延期啦,MTR app upload 學生證申請就得。

謝謝通知 ,叫阿女去搞先!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

YuYuMother 發表於 22-9-9 08:41
但八達通張相係中學相,唔需要換?
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 22-9-9 11:03

詳情唔清楚。申請完後有訊息話二至四星期會通知交費同啟動方法。

換唔換相其實冇乜所謂,都唔會有人睇,用到就得。

醒目開學勳章

YuYuMother 發表於 22-9-9 11:07
詳情唔清楚。申請完後有訊息話二至四星期會通知交費同啟動方法。

換唔換相其實冇乜所謂,都唔會有人睇, ...
咁又係
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 22-9-9 11:03

我女張學生8達通係小學相,用咗6年

esmehouse    發表於 22-9-9 12:04

gracelam 發表於 22-9-9 11:51

青春常駐

醒目開學勳章

gracelam 發表於 22-9-9 11:51
原來我個仔嗰張都係小學生相,今晚已經上網搞咗張學生八達通

esmehouse 發表於 22-9-9 22:36
原來我個仔嗰張都係小學生相,今晚已經上網搞咗張學生八達通

回覆樓主:

我們不經不覺已經讀完中學,大家的仔仔女女已經升上大學又或者其他學習方式。在這十令年的階段,在EK也認識了不少自同道合的家長,一齊走過似快非快,似慢也不慢的日子,尤其我們這幾年疫情大大小小停課,檢測,大人細路都在壓力下考完DSE,多謝大家咁多年陪住我走,在EK都識左吾少嘢!也認識左家長,比左很多意見,無私的解答!今日中秋,祝大家開開心心!
‹ 上一主題|下一主題