用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022 DSE 備戰家長分享區
樓主: natnatbaby
go

2022 DSE 備戰家長分享區   [複製鏈接]

Joycemom 發表於 22-8-17 18:39
港大,best 5, 32分,未計加乘。
邊科啊?32都高

ksli312 發表於 22-8-10 16:06
啱啱先得閒睇女個 Whatsapp,入咗 A1 HKU BBA Law double degree,聽日要去交5000 蚊 ...
請問幾多分入,呢個係target 之一

bearbear2003 發表於 22-8-23 20:17
邊科啊?32都高

入咗港大G law

bearbear2003 發表於 22-8-23 20:33
請問幾多分入,呢個係target 之一

我唔清楚今年嘅 Upper Quartile, Median, Lower Quartile 係幾多分。

我女 Best 6 係 1 科 5星星,5 科 5星 就入到 A1 BBA Law Double Degree 。

ksli312 發表於 22-8-25 13:42
我唔清楚今年嘅 Upper Quartile, Median, Lower Quartile 係幾多分。

我女 Best 6 係 1 科 5星星,5 科 5 ...
Thanks

mimi1102 發表於 22-8-13 12:33
佢唔係怕悶, 亦唔怕睇好多文字嘅野, 係怕讀唔嚟同business 有關的科目, 佢依家要準備考DSE , 但仍然會睇一 ...
我拿住本Coperate   Finance 的書,問我仔仔讀金融的情况和必要的技能,
書本係一堆數式數字,一堆文字。
佢未讀到Coperate Fin,但佢話這些是基本的數式,所以都算識計。

如果想讀商科,要預算計數。而這些數我係唔識計的。

mimi1102 發表於 22-8-13 12:28
背野冇問題, 但冇business sense, 佢依家都有讀econ, 但都係捱緊, 所以佢唔想讀business
...
仔仔讀緊商科,佢DSE 經濟不錯。
讀經濟最主要係學生本身的邏輯思維,數學的能力,如果數底好,讀經濟係無難度的。

同一情况,讀商科都要好強的數學能力,編程等電腦能力,我仔仔讀商科內的數學科時,

係跟數學系同學一齊上課的,所以佢表示讀數壓力大。

gracelam 發表於 22-8-16 16:08

應該是 HKU Science

提提大家:

叫仔女renew張學生8達通,網上申請都可以。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-8-31 14:02
提提大家:

叫仔女renew張學生8達通,網上申請都可以。

你係咪renew左?前兩日呀仔整未整到,因為舊既優惠31/10先到期。我叫佢九月中尾再試

YuYuMother 發表於 22-8-31 14:28
你係咪renew左?前兩日呀仔整未整到,因為舊既優惠31/10先到期。我叫佢九月中尾再試
...

未呀!諗住啱啱開學冇咁忙,提大家整定先,原來仲未開始有得整。

回覆 gracelam 的帖子

是否上mtr網整?thanks!

濼濼媽 發表於 22-8-31 15:16
回覆 gracelam 的帖子

是否上mtr網整?thanks!

係呀!不過好似要upload張學生証,收到先搞啦!

醒目開學勳章

想問下大學幾年要 renew 一次
見到了每年要 renew
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

回覆樓主:

呀仔中大入唔到宿舍,有d要返天地堂真係慘

醒目開學勳章

pingping1128 發表於 22-9-2 18:16

你個仔入咗乜嘢書院?我哋夠晒分入住宿舍,我個仔話 Year 2 先諗,昨日阿仔話佢都要上天地堂,希望佢頂得住
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 22-9-2 21:19
你個仔入咗乜嘢書院?我哋夠晒分入住宿舍,我個仔話 Year 2 先諗,昨日阿仔話佢都要上天地堂,希望佢頂得 ...

伍宜孫書院,你呢?

醒目開學勳章

pingping1128 發表於 22-9-2 21:24
伍宜孫書院,你呢?

阿仔最早上幾點最夜上幾點?

pingping1128 發表於 22-9-2 18:16

咩叫天地堂?

eatmonmon 發表於 22-9-2 23:18
咩叫天地堂?

第1堂好早上,第2堂好晏上,
1早1夜咁

pingping1128 發表於 22-9-2 21:24
伍宜孫書院,你呢?
我女都係
‹ 上一主題|下一主題