用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022 DSE 備戰家長分享區
樓主: natnatbaby
go

2022 DSE 備戰家長分享區   [複製鏈接]

mimi1102 發表於 22-8-13 10:55
請問有仔女讀讀緊/讀完/將會讀Law 的家長, 知唔知如果本身唔鍾意讀business, BBA, 讀Law 會辛苦嗎? 因為見 ...
有咩原因唔鍾意讀business, BBA?

怕背書 ? 怕記嘢? 怕寫文答長題 ?

mimi1102 發表於 22-8-13 10:55
請問有仔女讀讀緊/讀完/將會讀Law 的家長, 知唔知如果本身唔鍾意讀business, BBA, 讀Law 會辛苦嗎? 因為見 ...
讀Law一向苦悶. 如果連BBA都唔鍾意就唔好讀Law.

ksli312 發表於 22-8-13 11:36
有咩原因唔鍾意讀business, BBA?

怕背書 ? 怕記嘢? 怕寫文答長題 ?

背野冇問題, 但冇business sense, 佢依家都有讀econ, 但都係捱緊, 所以佢唔想讀business

terrylyy 發表於 22-8-13 10:43
請問你朋友仔女係報邊間U同邊科?係唔係要有幾科* 先收?

同學1:佢數有5**m2 5*其餘4或5入左港大
同學2:唔知有冇星,但入左科大工程
同學3:冇星,19分入左科大
同學4:隔離班,8唔倒

以上全部中文2

pccw2017 發表於 22-8-13 12:00
讀Law一向苦悶. 如果連BBA都唔鍾意就唔好讀Law.

佢唔係怕悶, 亦唔怕睇好多文字嘅野, 係怕讀唔嚟同business 有關的科目, 佢依家要準備考DSE , 但仍然會睇一本本好似字典咁厚的英文書。

我以前讀大學, year 1 都有讀過Law, 印象中所謂contract law, 都只係一堆文字, 同有冇business sense 冇關, 但因為我只係讀皮毛, 唔知真正law 時有冇不同。

maggie789 發表於 22-8-13 12:29

同學1:佢數有5**m2 5*其餘4或5入左港大

正常19 分都好難入到hkust 啦,佢還要2左中文basic 要求都吾到,一定係有其他野搭夠

lm251099 發表於 22-8-13 13:47
正常19 分都好難入到hkust 啦,佢還要2左中文basic 要求都吾到,一定係有其他野搭夠
...

所以老師叫我地參考分數唔好睇最低,無意義的,可能係校長推薦或運動員計劃之類入…….

lm251099 發表於 22-8-13 13:47
...

佢入左科大最底收生要求之一嘅科,理學!

YuYuMother 發表於 22-8-13 13:49
所以老師叫我地參考分數唔好睇最低,無意義的,可能係校長推薦或運動員計劃之類入…….
...

呢個學生冇推薦冇運動,純粹得19分入!

mimi1102 發表於 22-8-13 12:33
佢唔係怕悶, 亦唔怕睇好多文字嘅野, 係怕讀唔嚟同business 有關的科目, 佢依家要準備考DSE , 但仍然會睇一 ...

其實 Law 只係有不同範圍嘅科目,如 contract law, criminal law, Tort, Equity and Trusts, land law, Public law, Constitutional law, consumer law, construction law, commercial law,  Law of Evidence ...... 呢D主要D嘅,每科都係獨立嘅科目而當中有好多唔同topics,都係記 concept ,記 cases,點樣去 apply the law,考試都係咁考。其他仲有 legal system, court procedure 就要記多D野。有D科就要交一編文,大考,有D科就要只有大考。大槪係咁,不同大學有少少不同。

回覆樓主:

有同學,中文2,19分,無星,maths5,無任何推薦,都係入到科大science

另識人,中文2,22分,無星,入港大science

ksli312 發表於 22-8-13 15:14
其實 Law 只係有不同範圍嘅科目,如 contract law, criminal law, Tort, Equity and Trusts, land law, Pu ...

唔該晒, 我會比佢睇, 希望可以減少佢嘅疑慮

terrylyy 發表於 22-8-13 10:43
請問你朋友仔女係報邊間U同邊科?係唔係要有幾科* 先收?

ust science  上年8月尾收到通知

yslysl 發表於 22-8-13 15:19
另識人,中文2,22分,無星,入港大science

下,呢個經典。我女及同學們好多22,23分都博吾到AIA2。,而且糸中文合格的。

mimi1102 發表於 22-8-13 15:19
唔該晒, 我會比佢睇, 希望可以減少佢嘅疑慮

LAW應該糸要睇好多案例的,法例也是文字解釋。

回覆樓主:

我都知有19分入UST的science,但糸學長推薦入。另有同學仔糸22分入USTBusiness。
一值期望今年可能易D,但有些科仍都糸咁困難的。

maggie789 發表於 22-8-13 14:07

佢入左科大最底收生要求之一嘅科,理學!

咁就係識人,當年啊女有個同學,Mentor 及interview 時都係同一個professor , 最後當然係入讀佢教那個系啦

回覆 natnatbaby 的帖子

Agreed, 我個仔有*都博唔到港大A1.

蘑菇 發表於 22-8-13 17:36
回覆 natnatbaby 的帖子

Agreed, 我個仔有*都博唔到港大A1.

HKU糸邊科?我記得好似同我囡一樣LQ差一分。,去浸大的。
‹ 上一主題|下一主題