用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022 DSE 備戰家長分享區
樓主: natnatbaby
go

2022 DSE 備戰家長分享區   [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-24 23:44
DSE 早幾屆嘅學生,根本就做晒白老鼠,DSE太重文科忽略理科,引致唔少叻嘅理科生炒咗,攪到早幾年嘅大學好 ...

我好同意妳講,呢10年既DSE考生真係白老鼠。而且來緊都仲係繼續白老鼠到不知何年何月。

至於要修幾多科,我都好坦白講得出,因為DSE改革,3X已經係最基本。黎緊叻D既同學要4X。CU medicine遲早由7科變到8科。宜適應下。

如果看看cityu 個admission calculator, 已經準備好9科。9科不再是超級狀元的專利。

nicolemummy 發表於 21-2-24 19:52
妳講hku medicine? 同hku pharmacy一樣,(Compulsory + m1/m2) /1.5

個綜合分好似應該 (core + (m1/m2 x 0.5)) /1.5,但資料是2017年的,不知是否update,有錯請指正。

core math個分同綜合分,邊個分高就用邊個計

canopy 發表於 21-2-25 08:59

個綜合分好似應該 (core + (m1/m2 x 0.5)) /1.5,但資料是20 ...

正確的。但計算一下就知道。M1/M2 高分過core才有加分。有多少HKU medic學生受益。

P1001S 發表於 21-2-25 09:21
正確的。但計算一下就知道。M1/M2 高分過core才有加分。有多少HKU medic學生受益。
...

係,好少見人M1/M2個分高過core math

csbaik 發表於 21-2-24 21:21

咁講,hku冇my, m2咪唔數,咁當一科定2科?。但cu要計7科, ...

2間U medic都不會計m1/m2為一科只會加分。6科報CU medic是可以,但要用6科分數和別人7科競爭。讀6科最多攞42分,CU medic最近幾年收生都唔會低過40分。所以極難或無人會咁做。

canopy 發表於 21-2-25 08:59

個綜合分好似應該 (core + (m1/m2 x 0.5)) /1.5,但資料是20 ...

妳岩,我上年計過,已經成年喇,漏左0.5呢個factot.

P1001S 發表於 21-2-25 09:25
2間U medic都不會計m1/m2為一科只會加分。6科報CU medic是可以,但要用6科分數和別人7科競爭。讀6科最多攞 ...
其實舊年2020 係咪40分穩入 CU medic?
我見 2020 CU medic LQ 係 41分

小鹿揀學校 發表於 21-2-25 10:31
其實舊年2020 係咪40分穩入 CU medic?
我見 2020 CU medic LQ 係 41分

是,我見過實例。也見過一個CO 係40分。LQ唔係最低分,以前有d report會講埋最低收分,現在少見這種。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

thank you你的解回覆,他只是英文作文個part差,其他reading,listening,oral ok,咁應該找私補好d?

濼濼媽 發表於 21-2-25 12:25
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

thank you你的解回覆,他只是英文作文個part差,其他reading,listening,oral ok,咁 ...

如果只是作文問題或者試下找私補,最重要學習作文架構,寫作技巧等等,睇多啲寫多啲應該有幫助。

P1001S 發表於 21-2-25 09:25
2間U medic都不會計m1/m2為一科只會加分。6科報CU medic是可以,但要用6科分數和別人7科競爭。讀6科最多攞 ...

咁報6科cu唔洗玩咩,同7科一齊拿,輸梗啦
:-D :-?

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-25 14:18
如果只是作文問題或者試下找私補,最重要學習作文架構,寫作技巧等等,睇多啲寫多啲應該有幫助。
...

呀女唔肯補,真煩

亞囝之前就係覺得M1/M2計半科唔抵無讀
時間用左, 計一半就無讀.
點解可以話變就變, 要變都要3年前講定MA

szeching 發表於 21-2-23 13:53
回覆 csbaik 的帖子

Predict grade 係中五下學期有?還是中六上學期先知呢?
亞囝個間F4最後一次考試有出PREDICT, 但當然唔會太準啦!今年就未考過, 所以未出

醒目開學勳章

幪面超人 發表於 21-2-25 14:52
亞囝個間F4最後一次考試有出PREDICT, 但當然唔會太準啦!今年就未考過, 所以未出
...
F4 有 PG 咁好,雖然唔準,但起碼都有個心理準備呀
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 21-2-25 15:03
F4 有 PG 咁好,雖然唔準,但起碼都有個心理準備呀

都係架,用黎鞭策亞囝都好

幪面超人 發表於 21-2-25 14:52
...

咁快有,真係靠嚇

csbaik 發表於 21-2-25 14:31
呀女唔肯補,真煩

佢咁大個唔肯補咪有得佢囉,可能佢覺得自己搞得掂呢 !

回覆樓主:

又輪到中文衰左

幪面超人 發表於 21-2-25 14:48
亞囝之前就係覺得M1/M2計半科唔抵無讀
時間用左, 計一半就無讀.
點解可以話變就變, 要變都要3年前講定MA:cr ...

如果目標想入神科好少會唔修3X喎,如果入其他就不用擔心,夠高分就得。

我仔學校老師,一向都鼓勵有能力嘅同學都要修3x, 仲同佢哋講由其揀數理系, 而家唔讀M科將來入大學隨時要學返晒。
‹ 上一主題|下一主題