用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022 DSE 備戰家長分享區
樓主: natnatbaby
go

2022 DSE 備戰家長分享區   [複製鏈接]

P1001S 發表於 21-2-25 21:08
其實好睇你自己目標U讀邊科。讀醫M1/M2計分連半科都無。但其他工程,商科之類M1/M2好多已計足一科甚至更多 ...

十分認同,好睇自己將來想揀咩U課程。

saetang 發表於 21-2-26 18:03
我識幾個數強嘅,最後都drop咗M2

"讀得到",而非"修得到"

我識20幾個數強嘅,最後還沒dropM1.or.M2

YmOra 發表於 21-2-26 17:54
個人認為,讀得到M1或M2嘅學生好少會諗drop,基本上都會走完全程,反而一些好努力的都只能夠維持 ...

都唔係㗎,我仔都有同學 drop 因為跟得好辛苦。
其實我大仔當年都話辛苦唔想嘥時間,佢都係 S5 drop 咗M2 不過佢哋早幾屆修M2 付出又真係不成正比,付出好多但只係計半科,所以好多人唔修。

YmOra 發表於 21-2-26 18:06
"讀得到",而非"修得到"

果幾個,目標Medic,但M1 / M2唔計分,所以佢哋就drop

係,由其早幾年 DSE 考生,因為修M2要付出好多額外時間,要用時間操但大學只係計半科,令唔少同學決定退修 ,唔少家長也認為唔抵讀叫孩子避選。

不過呢兩年大學已開始越來越重視M1/M2,變成選修有著數,所以亦多咗同學開始選修。

回覆樓主:

如果諗住出國讀大學,修Science 或 Engineering, M1/M2 係必須, M2 比 M1更有認受性

回覆樓主:

今日派成績表及zoom 見家長,數學成績好差。囡一向數學一般,在top set ,同學太勁有少少追不上,去年曾在C級追上A级,今年又跌。她話今次做得吾小心,吾想轉班。中文英文都ok, 中文A,都話predicted grade 糸3, 吾知點算。她想讀專科,視光,物理冶療等,但理科又吾糸好掂……唉!希望佢再努力!

幪面超人 發表於 21-2-26 10:39
亞囝F3選科時, 我都叫佢讀M2.
但亞囝話不如將d時間讀好core好過, 棄修M2
始終係佢讀, 我都迫唔黎.

我情況同你剛好相反,當年叫阿囡唔好人讀佢又讀,既唔係數方面特別有天份/興趣,又唔會修engine, quanfin,倒不如用d時間讀好科core同其他electives, 但佢堅持要修m2

醒目開學勳章

natnatbaby 發表於 21-2-26 21:49
今日派成績表及zoom 見家長,數學成績好差。囡一向數學一般,在top set ,同學太勁有少少追不上,去年曾在C ...

中文 A PG 得 3,咁英文 A PG 又幾多?如想入理大物理治療真係要再努力
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 21-2-26 22:59
中文 A PG 得 3,咁英文 A PG 又幾多?如想入理大物理治療真係要再努力  ...

我都吾知點計,其他科又無講。上年S4英文老師又話英文已有4的水平。
亞女話科科吾同,中文75分以上就應該有5,而每科要睇每人分數的range而定。我都吾知糸點,只叫她盡力,加多幾分肉紧。

natnatbaby 發表於 21-2-26 21:49
今日派成績表及zoom 見家長,數學成績好差。囡一向數學一般,在top set ,同學太勁有少少追不上,去年曾在C ...

數學肯做數肯操pp既話,一定可以追返,何況仲有一年時間,叫囡囡加油,不用太擔心。但唔明點解中文已攞A而pg 只有3? 中文我囡都好驚,已經有補yy, 無奈本身中文底子弱,補幾多都幫助不大

canopy 發表於 21-2-26 23:38
數學肯做數肯操pp既話,一定可以追返,何況仲有一年時間,叫囡囡加油,不用太擔心。但唔明點解中文已攞A而 ...

糸呀!我囡數科不太穩定,上學期差,下學期又追上少少,由S1不合格追到S3入精英班,入左糸有些吃力,其他同學又太勁,老師吾詳細講,覺得佢地吸收到。前幾年老師話佢都算有數感,講得明佢就追上了。到高中又深左,老師又轉了,疫情無實體課又get 吾到,追不切。學校predicted grade 口講幾句,不問又不講。班主任教中文咪講中文,其他又吾知。上年英文老師打來咪講英文predicted grade.

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-26 20:36
都唔係㗎,我仔都有同學 drop 因為跟得好辛苦。
其實我大仔當年都話辛苦唔想嘥時間,佢都係 S5 drop 咗M2  ...

都係嘅!早期嘅數延只佔半科,用時又長,嗰時接觸嘅學生好多都沒精打采地修讀,e+就真係唔同了。

saetang 發表於 21-2-26 20:47
果幾個,目標Medic,但M1 / M2唔計分,所以佢哋就drop

我都有估應該有別的原因才會出現強數人最終放棄唔讀。

canopy 發表於 21-2-26 22:16
我情況同你剛好相反,當年叫阿囡唔好人讀佢又讀,既唔係數方面特別有天份/興趣,又唔會修engine, quanfin ...
我個囝就係唔想讀engine, quanfin, 所以佢覺得讀M1,M2無用, 唔想多花時間落去

natnatbaby 發表於 21-2-26 23:25
我都吾知點計,其他科又無講。上年S4英文老師又話英文已有4的水平。
亞女話科科吾同,中文75分以上就應該 ...

你哋學校咁早有 PG .我仔學校都冇。不過又唔驶太擔心,通常學校都會估低少少等同學努力。加油

canopy 發表於 21-2-26 23:38

數學肯做數肯操pp既話,一定可以追返,何況仲有一年時間,叫 ...

DSE 數學唔合格嘅查實唔算太多,反而中文冇3入唔到大學嘅就多好多,唯有鼓勵多啲叫孩子努力,比啲信心佢。
我大仔當年中文都好差,見家長時班主任有同我講,就算明知佢唔得都好,家長都要鼓勵、鼓勵再鼓勵,信心好重要切打殘佢,否則佢認為自己唔得就好難會得。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-27 15:34
DSE 數學唔合格嘅查實唔算太多,反而中文冇3入唔到大學嘅就多好多,唯有鼓勵多啲叫孩子努力,比啲信心佢。 ...

明白!謝謝提醒!  

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-27 15:34
DSE 數學唔合格嘅查實唔算太多,反而中文冇3入唔到大學嘅就多好多,唯有鼓勵多啲叫孩子努力,比啲信心佢。 ...

講得好啱一萬個同意
年輕人自尊心強,唔傷得㗎,一打沉咗就好麻煩,點努力都事倍功半
我哋做父母嘅要做佢哋啦啦隊

洋蔥頭媽咪    發表於 21-2-27 19:16
‹ 上一主題|下一主題