用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022 DSE 備戰家長分享區
樓主: natnatbaby
go

2022 DSE 備戰家長分享區   [複製鏈接]

lm251099 發表於 22-7-25 13:10
我又吾係咁想法,讀了十幾年書,用了幾多心血及金錢。這幾百元非常值,啊女當年條氣吾順,最後買晒所有考 ...

如果覆卷後分數有所提升,仲會退番覆卷費用,到時真係抵到爛

lm251099 發表於 22-7-25 13:23
你嘅case 係吾止呢啲,攞多個5**, 學校俾嘅 scholarship 係多好多的
...

都唔敢講會否成功,不過呀仔的確有啲唔服氣,硬係好似差少少

蘑菇 發表於 22-7-25 20:22
回覆 ocarebear 的帖子

想問問$5000留位費係咪會在學費度扣番?

正式交學費時繳款單會自動扣回。

esmehouse 發表於 22-8-1 10:19
你嘅意思係就算夠分但面試炒咗,大學都可以唔收?

我覺得夠分但面試後唔收絶對唔奇,可能真係某啲原因例如比人blacklist 咗,不過你唔會知,反而夠分但冇面試都收就聽唔少。

須然明天對我哋嚟講已經無乜所謂,但都祝願今屆同學仔順利入到A1

shalie 發表於 22-8-9 18:17
決定去海外留學?

Yes ar.

YuYuMother 發表於 22-8-10 08:10
JUPAS放榜|15857人獲取錄‎6名DSE狀元入中大‎5人讀環球醫學
https://www.hk01.com/article/802116?utm_so ...

今年少咗學生,應該派得比較理想。

esmehouse 發表於 22-9-3 00:29
咁樣已經唔算係天地堂,我知有啲人係8:30上跟住要等到6:00才上第二堂  ...

我仔之前就係咁,上午8:30,下午返6點,不過我地住得近,返學校都係半粒鐘左右所以會返屋企,

ocarebear 發表於 22-9-8 22:28
唔好意思, 我唔知, 因為阿仔係唔問得, 佢話大學嘅嘢自己搞掂, 唔使我哋理
我諗就算過期未交, 都唔會被退學 ...

佢哋大個啦係要放手,係時侯自己承擔

JJDBB 發表於 22-9-10 10:42
我們不經不覺已經讀完中學,大家的仔仔女女已經升上大學又或者其他學習方式。在這十令年的階段,在EK也認識 ...

我依稀記得小朋友小五至小六,就同你哋一齊分享升中呈分試, 大家分享下攻略,果時都真係幾開心,時間過得真係快,大家嘅孩子都已經入曬大學, 為自己嘅前途努力。有部分網友亦都離開咗呢個平台我亦少咗上嚟,不過有時我都會上嚟,路過搭句嘴以過來人嘅身份給其他網友一些意見。
今日中秋節都祝各位中秋節快樂,人月兩團圓

妹妹頭    發表於 22-9-10 12:09
‹ 上一主題|下一主題