用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 - LH pm VS 宣幼am
樓主: i_love_leibb
go

K1 - LH pm VS 宣幼am [複製鏈接]

chicken9 發表於 21-2-9 23:49
諗深一層,學校教得深其實係減輕左家長搵外補情況的,你話學校教得太淺,咁就被逼要出去補強,教得深既, ...
一日返學3個鐘,扣除茶點體能美勞排洗時間,剩返幾多時間係學術?究竟係學校教得深 ,定係學校需要小朋友識既程度深? 學校功勞可能無係想像中咁大
如果真的咁有信心棄龍幼出公海博,咁為何會沒有信心讀龍校再博更上一層樓?

i_love_leibb 發表於 21-2-9 01:27
5成係好吸引(emoji)不過唔知要發功發成點!我好怕仲辛苦過讀LH,又驚比好大壓力小朋友。
我女都幾鍾意音樂 ...

我大的已經六年級,不是宣幼上的。但可以話你知,宣幼上來的同學好多考得好前,其實真係唔関邊間幼稚園,小朋友成績好不好,係靠個人及家庭努力。

yin0101 發表於 21-2-10 08:16
一日返學3個鐘,扣除茶點體能美勞排洗時間,剩返幾多時間係學術?究竟係學校教得深 ,定係學校需要小朋友識 ...

我都建議有龍揀龍, 但宣幼+小其實只係半龍, 如果係民生/培正等有中學龍, 咁肯定不作他想, 我就唔知宣幼既學術又夠唔夠小朋友如果唔能夠直升, 而出去考小, 所以不能評論

而咁啱我係LH用家, 兩個小朋友又真係按學校教既就夠用 , 起碼目前大仔神校入唔到但入到心儀學校, 老實講, 學校中英文程度都夠, 係數學太淺左啲

canadababy93 發表於 21-2-10 11:36
我大的已經六年級,不是宣幼上的。但可以話你知,宣幼上來的同學好多考得好前,其實真係唔関邊間幼稚園, ...

認同, 幼稚園+小學教育, 家長能夠付出幾多絶對係反映晒係小朋友身上, 同時要從小培養小朋友既學習習慣, 如果諗住靠晒學校, 或者諗住外補幫到手, 結果都不太好的

好多人會想你放返個LH 位出黎(emoji)(emoji)

i_love_leibb 發表於 21-2-6 00:01
小朋友性格活潑開朗,鍾意周圍探索,自己嘗試,雖然唔知係唔係讀書材料,不過覺得佢都學嘢算快,不過就唔逼 ...

如果鐘情宣小,宣幼會係好好嘅選擇,但五成升小,即係二選一,競爭情況相對激烈,家長要努力裝備。當然,LH都可能要跟一跟,但心態上會輕鬆點,至少學術已可應付基本。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

dragonkiller2 發表於 21-2-9 14:33
宣幼for sure,50%升宣小
LH就要喺出面同一大班勁人爭,隨時得5%入到勁既小學

難揀啊!
因為本身都好鍾意學之園嘅教學,覺得亞女轉左呢度之後開心好多,所以又會諗係咪應該比佢繼續落去

其實我都好明有龍揀龍,但係到自己有呢個情況嗰時,原來都真係好難抉擇

我明呀,因為學之園真係好好
如果唔考慮小學,我真係好想take LH

Then you should stick to LH. To me a half dragon can be more stressful than being in a non dragon. And you kids and yourself with the peers may not enjoy as much.

回覆樓主:

其實讀LH 考返宣小話咁易, 何必咁早就封死自己後門呢?

到時你見到當年既N 班同學仔個個成手offers , 你會唔會後悔先?

i_love_leibb 發表於 21-2-6 00:01
小朋友性格活潑開朗,鍾意周圍探索,自己嘗試,雖然唔知係唔係讀書材料,不過覺得佢都學嘢算快,不過就唔逼 ...

宣幼用家
係一間好有愛心嘅學校,小朋友好鍾意返學,老師好照顧小朋友
今年宣幼升宣小派左成績,以我觀察升度宣小嘅都有自己另外跟學術,因為如果只係跟宣幼學術係絕對唔足夠考直私小學,包括宣小
好處係入宣小嘅機會大過公海,差唔多一半,所以只要家長肯用心跟進,升宣小其實唔大問題
即係如果最後選宣小,家長要更加努力跟進,包括學術及面試準備
同我升左名幼嘅n班家長相比,面試嘅準備名幼真係資源豐富好多
另外宣幼今年k3開始雙班主任,一中一英,雖然只返左好短時間,但仔仔英文真係有進步,學術相比前人講不斷提升中

希望資料能夠幫到你

tree.monkey 發表於 21-2-11 20:49
宣幼用家
係一間好有愛心嘅學校,小朋友好鍾意返學,老師好照顧小朋友
今年宣幼升宣小派左成績,以我觀察 ...

請問知唔知一中一英班主任會唔會擴展到低form?

magmum 發表於 21-2-11 23:07
請問知唔知一中一英班主任會唔會擴展到低form?

呢層未知道,學校未有宣布
有機會幫你問下老師呀

我小朋友都係今年宣幼K3考到宣小呀!
其實我哋唔算係太谷佢,因為我地兩公婆都係要番工,早出晚歸,又無工人姐姐,只由長輩湊,所以都係比佢學下英文拼音,到坊間中心學下數,一星期一個鐘果隻,平日跟下學校做嘅功課咁。

佢平日課餘成日玩車、睇書、睇英文台啲節目咁啦。

由舊年停課開始,我地每日都要佢讀下書抄寫少少中英文字同埋計下加減數,有時佢懶都要我話架!

我地得一個朗誦比賽嘅豬肉獎,冇參加任何考試,冇學音樂。

總之佢自己識講識聽識睇英文我哋就算了,照樣跟學校課程同出面學數學拼音就算。

其實宣小嘅中英數課程都好正,基礎打得好穩架,既然宣幼上宣小機會多好多,都建議你認真考慮一下。我哋當年失落好多名幼(包括LH),曾經唔開心好耐,宣幼call waiting 即要啦,亦好感謝上天的安排。

現在比啲小一中英數練習佢做都做到,而學校課程唔係坊間所講咁淺,一定銜接到升小,所以我哋唔會擔心小朋友上左宣小會跟唔到。

希望我的資訊幫到樓主你。

rainforest1986 發表於 21-2-11 17:33
其實讀LH 考返宣小話咁易, 何必咁早就封死自己後門呢?

如果今年有入果d小學面試group,就知今年LH考小成績真係好好

Vote for LH.  身邊幾個LH朋友今年考小考得得好好.

wannabefa 發表於 21-2-11 15:31
我明呀,因為學之園真係好好
如果唔考慮小學,我真係好想take LH

學校透明度真係好高
好多嘢都寫得清清楚楚
我女個班主任好好
令我感覺更加想留低ε-(´∀`; )

Godark 發表於 21-2-11 15:32
Then you should stick to LH. To me a half dragon can be more stressful than being in a non dragon. A ...

龍校都有龍校嘅壓力
(>人<;)

rainforest1986 發表於 21-2-11 17:34
到時你見到當年既N 班同學仔個個成手offers , 你會唔會後悔先?

就係好驚後悔
不過最驚係自己一個Offer都冇Σ(゚д゚lll)
依家可能返多幾個月,
睇下我女番成點先
‹ 上一主題|下一主題