用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 - LH pm VS 宣幼am
go

K1 - LH pm VS 宣幼am

小朋友性格活潑開朗,鍾意周圍探索,自己嘗試,雖然唔知係唔係讀書材料,不過覺得佢都學嘢算快,不過就唔逼得,唔肯比我教,鍾意自己試,鍾意畫畫做手工,都鍾意音樂跳舞,10月細b,本身都係目標考直資、私立,應該揀邊間適合d?

宣幼5成上宣道小學真係好吸引唔知應唔應該留低博,同埋想知道要做到咩程度先可以上到小學

學之園語境好,考直私會比較容易,學術程度係足夠考小一,宣幼課程唔深,算淺,考直私比較吃力,家長要加把勁,除非你一心想入宣小,但唔一定收,我識人宣幼升唔到宣小
如果小朋友谷得,學野快,我會簡學之園,語境好打好個底,出去考Top既學校都容易D

Babyfungmama 發表於 21-2-6 00:53
學之園語境好,考直私會比較容易,學術程度係足夠考小一,宣幼課程唔深,算淺,考直私比較吃力,家長要加把 ...

想請問你朋友上唔到宣小,佢最後去咗邊間學校?

我有朋友建議我如果小朋友比較坐唔定,應該揀啲傳統學校去令佢乖啲,所以我有諗過揀宣道,但係我女而家上學之園嘅n班又好開心,比起之前另一間學校好明顯係唔一樣,所以我諗係咪其實應該揀一間啱佢性格嘅學校?

其實咁細個我真係未知佢谷唔谷得,喺未肯定呢樣野之前已經要揀學校,成日驚揀錯,不過身邊啲人好多都叫我留喺學之園,因為真係一間幾好嘅學校,但係玩過升小遊戲嘅朋友,就叫我揀宣道,因為一半機會都已經好好,佢哋都有心機教,但係最後考小學都係全軍覆沒,唔知係咪真係想像咁難?

回覆樓主:

小朋友坐唔定其實係小朋友的行為,初時開學未適應學校群體生活,而且專注時間較短(會隨年紀增加),但通常適應左及年紀大就自然會明白上堂時的規則。
反而小朋友的性格是好奇心,慢熱,自信,害羞等等。家長是否因應小朋友的性格去選學校其實係好睇家長的期望,e.g.有些小朋友好奇心特別強,順應就係選一些探索/鼓勵發問的學習模式,相反就選一些較傳統單向接收的學習模式,選校其實都係睇下家長想培養小朋友邊方面的特質。

回覆樓主:

宣小是傳統學校,樓主可去小學版看看宣小是否你杯茶,如係心儀就入宣幼,如果不是留在LH可能更適合。
無論讀邊間幼稚園(即使係龍幼)都有機會全軍覆沒或不能直升,但考唔到唔等於無書讀,只係要去大抽獎,運費好分分鐘入到甲一。

wg_ann 發表於 21-2-6 09:11
小朋友坐唔定其實係小朋友的行為,初時開學未適應學校群體生活,而且專注時間較短(會隨年紀增加),但通常 ...

你講中咗我心諗嘅嘢,我覺得我個女係好好奇,好鍾意問嘢,好鍾意周圍摸索,我同佢畫畫嗰時,佢又會好專心,同埋佢唔鍾意填顏色,但係好鍾意自由畫畫,當然係亂畫,一直覺得佢係鍾意自由、比較外向開朗嘅小朋友,如果想佢繼續發展創意,係咪應該學之園適合?

wg_ann 發表於 21-2-6 09:25
宣小是傳統學校,樓主可去小學版看看宣小是否你杯茶,如係心儀就入宣幼,如果不是留在LH可能更適合。
無論 ...

我哋有睇過宣小,升中學成績好,九龍城校網,好重視音樂,我哋其實好鍾意,不過當然我哋明白一分耕耘一分收穫,我聽人講會讀得好辛苦,家長都要付出,自己又唔知有冇信心做到

我老公就偏向上緊宣道,佢成日覺得唔試過點知得唔得

回覆樓主:

如果心儀宣小,當然入宣幼有優勢。雖然讀LH都可考宣小,但始終LH係活動教學模式,通常LH畢業生都傾向考一些較活動或較“happy"的小學如港同、陳守仁等等,樓主要想想這類新派直私是否自己心儀的小學。

回覆樓主:

其實幼稚園無論咩類型,好少聽過小朋友話好唔鍾意,反而唔同類型的小學差別可以好大

無論係學之園定宣幼,如果目標係考直私,家長點都係要加把勁,學之園係好學校,但唔覺得讀學之園會較輕鬆,或較有優勢
但宣幼考宣小係確實有優勢
所以我會揀宣幼

我都會選宣幼,搏5成升宣小。宣小升中9成入band 1中學,其他小學真係冇乜邊間可做到,你看小一選校那邊便知。

I had same offer before, I chose another one instead (may not disclose here) but to compare those two I would go for LH, Alliance also not bad at all though.

yin0101 發表於 21-2-6 22:35
無論係學之園定宣幼,如果目標係考直私,家長點都係要加把勁,學之園係好學校,但唔覺得讀學之園會較輕鬆, ...

Cannot agree more

canadababy93 發表於 21-2-7 22:07
我都會選宣幼,搏5成升宣小。宣小升中9成入band 1中學,其他小學真係冇乜邊間可做到,你看小一選校那邊便知 ...

5成係好吸引(emoji)不過唔知要發功發成點!我好怕仲辛苦過讀LH,又驚比好大壓力小朋友。
我女都幾鍾意音樂,所以想佢學樂器,宣小有樂團,呢樣好吸引我,唔知多唔多勸退呢?

wg_ann 發表於 21-2-6 17:37
如果心儀宣小,當然入宣幼有優勢。雖然讀LH都可考宣小,但始終LH係活動教學模式,通常LH畢業生都傾向考一些 ...

其實我覺得新派直私係比較啱我個女性格,但係又覺得宣小成績咁好,想試吓自己阿女有冇能力不過先唔好講阿女,我諗如果咁好彩入到我可能都受唔到啲壓力......

yin0101 發表於 21-2-6 22:35
無論係學之園定宣幼,如果目標係考直私,家長點都係要加把勁,學之園係好學校,但唔覺得讀學之園會較輕鬆, ...

今日聽人講學之園都係教深好多
唔補習就好難跟到,就算補都跟得好辛苦,唔知真唔真.....唉,其實我諗入邊一間都要付出好多,重點係睇我目標係咩學校,我會好好再諗吓,多謝你哋意見,呢度俾咗好多力量同主意我

宣幼for sure,50%升宣小
LH就要喺出面同一大班勁人爭,隨時得5%入到勁既小學

驚學術唔夠就外補,反正入LH都大把人外補

唔明點解咁難決定,一向有龍揀龍

回覆樓主:

較有趣的是同一條問題(宣幼vs SC)在fb問,絕大比數的人都會選建議SC,似乎不同的平台有不同的preference

dragonkiller2 發表於 21-2-9 14:33
宣幼for sure,50%升宣小
LH就要喺出面同一大班勁人爭,隨時得5%入到勁既小學

有龍揀龍係啱,不過宣小條龍係去到小學斷左無中學,我諗樓主要顧慮呢點吧?不過宣小好有戰鬥力,升中成績超級勁,係好好既選擇

要揀 LH 主要考慮應該係想趁三年幼稚園黎搏一搏升到有中學B1龍校吧,事關宣小出黎升中都係 target 同一批學校,與其小學谷6年變數大,不如現在 LH 3 年搏一步到位

i_love_leibb 發表於 21-2-9 01:33
今日聽人講學之園都係教深好多
唔補習就好難跟到,就算補都跟得好辛苦,唔知真唔真.....唉,其實 ...

諗深一層,學校教得深其實係減輕左家長搵外補情況的,你話學校教得太淺,咁就被逼要出去補強,教得深既,家長只要按學校進度做功課溫習就得,唔掂都仲有老師問