用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資的好處?有那些是資助中學比唔到的? ...
樓主: piglet0529
go

直資的好處?有那些是資助中學比唔到的?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

PTL_L 發表於 21-1-29 12:06
唔理啦,人哋講我咪聽,其實入qc、lsc真係咁易咩?全香港幾多對眼望住,又咁講,入到呢兩間,起db 根本無 ...

或者個家長唔想再比學费

lawiskcyu 發表於 21-1-29 11:54

我小朋友在中ㄧ時到德國做交換生, 回港後, 仍然㑹至電德 ...
你係指有D直資學校小學開始學多一種語言. E樣我都覺得好正呀!
唔知邊幾間學校中學多樣language? 例如德文, 法文.

BHA 發表於 21-1-29 09:13

1. 教育局唔係規定咗中一至中四課程?IB或GCE只係最後兩年先有 ...

啟思/宏信初中行IB MYB
高中分流考IBDP/DSE
如考DSE 要考慮可否適應

啟思
https://www.css.edu.hk/curriculum-brochure-s1-s3

The IB Middle Year Programme (IB MYP) at CSS is offered to students from Form 1 to 3. Our MYP has been authorised by the IB to deliver the MYP since 2009 and our current version of MYP operates over three years.

宏信
https://www.luac.edu.hk/home/en/curriculum.php?cid=8

Lutheran Academy is an authorised IB MYP World school offering a three-year programme (Year 7 to Year 9).  The curriculum involves the implementation of Hong Kong local curriculum with reference to the MYP framework.  The programme inspires and develops students to be inquiry-driven which enables them to understand and explore the world through thought-provoking open-ended questions.

PTL_L 發表於 21-1-29 11:40
亦有相反個案,朋友小朋友係DB小學仔,而家密謀升中要離場,初步想轉會到Qc , Lsc等,原因係擔心佢仔入唔到 ...
考到先算
考呢兩間一定難過入讀書班。

joycechanwy    發表於 21-1-29 12:32

Cherishvalue 發表於 21-1-29 11:32
但要提醒家長,初中的輕鬆氣氛是否每個學生都適合, 要判斷自己個仔是否識在ECA / 學習 / hea 中間能否獲 ...
所以如果因體藝入名校,就要有心理準備可能讀書方面未必跟到。除非小朋友非常出色,all round

我見DB仔都係醒目精靈類,玩就玩的癲,到高中埋位考公開試就開始發奮圖強。

可能男仔特色。

lawiskcyu 發表於 21-1-29 11:54

我小朋友在中ㄧ時到德國做交換生, 回港後, 仍然㑹至電德 ...

同普遍語文能力有乜非常直接関係?~~~

b3410 發表於 21-1-29 12:31
所以如果因體藝入名校,就要有心理準備可能讀書方面未必跟到。除非小朋友非常出色,all round

我見DB仔都 ...

應該是家長對學校有不對應的期望 - 以為入所謂名校就自然成績亮麗。

你提到的玩得癲 (或者有時是對ECA 的瘋狂投入) 有時又未必個個家長都會明白或接受。

Cherishvalue 發表於 21-1-29 12:40
應該是家長對學校有不對應的期望 - 以為入所謂名校就自然成績亮麗。

你提到的玩得癲 (或者有時是對ECA  ...
其實入名校又想成績靚麗,付出的要更加多。只不過大環境俾小朋友更足夠的成長空間,唔使被個ceiling 限制住。

piglet0529 發表於 21-1-29 12:09
或者個家長唔想再比學费
你又啱喎!我突然醒起佢有提過,唔想再用咁多錢起仔女身上,留啲錢傍身好。而家仍然好多家長都計緊學費佔家庭支出既%下,可能都較緊張,但都係要推小朋友讀直私,佢呢個想法都有令我諗多啲。朋友算是中產家庭,學歷高,是老師,有穩定收入,所以理應唔太考慮學費。

JojoDad 發表於 21-1-28 14:15
高主教丶循道等津校都一人送部iPad, 校友會籌款結果。
培正中學, 簡直可與高尚的私校媲美, 校內設施又新又齊, 又有室內泳池, 健身室, 仲有一個大山頭可供種植, 有自己的自然教育徑。

rainbowcov 發表於 21-1-29 14:03
培正中學, 簡直可與高尚的私校媲美, 校內設施又新又齊, 又有室內泳池, 健身室, 仲有一個大山頭可供種植, 有 ...
人地幾多校友捐錢先得㗎……

JojoDad    發表於 21-1-30 07:53

Yanamami 發表於 21-1-29 14:10
人地幾多校友捐錢先得㗎……
所以有些津校都唔錯的!!

mcl203 發表於 21-1-29 12:35
同普遍語文能力有乜非常直接関係?~~~

在德國時, 日常生活全部要用英文溝通, 這樣令小朋友更有自信, 講英文就是生活的ㄧ部份, 大大增強表達能力和自信心。

另外, 外國德國同學也要到我家生活, 彼此溝通溝通, 真是寳貴的經驗。

rainbowcov 發表於 21-1-29 14:15
所以有些津校都唔錯的!!
要老牌既……

rainbowcov    發表於 21-1-29 15:32

lawiskcyu 發表於 21-1-29 14:20
在德國時, 日常生活全部要用英文溝通, 這樣令小朋友更有自信, 講英文就是生活的ㄧ部份, 大大增強表達能力 ...

我係諗緊同普遍學生語文能力上嘅分別,有乜非常直接嘅關係,即係直資生一定做到,而官津上一定比直資生弱~~~

我或者可以提供大家一些意見,要揀直資或津貼要睇吓個仔能力同埋两間學校實力,各方面。我仔係由地區1A插入男直資,两間都排名全港十名内,我覺得要考慮
1)個仔係咪有能力更上一層樓
2)以同level計,peer group 係直資優勝好多,大部份都係有要求,
3)個仔要有自我能力,唔好hea 讀,因為呢呢直資男校真係好自由,比你發展,俾足够自由呢仔,相比ban1A校係多guidance,規劃,有好有唔好。如果smart, development會俾規範來得成功。咁如果你仔係懶散,就可能適合規管
5)課外活動種類同scope 多好多,真係應有儘有
6)選科options 多,又可選IB
7)係我仔case,,我只有2間直資值得我俾學費,其它我根本唔會考慮,自己衡量值唔值得一年俾5萬學費,唔係俾唔俾得起,係回報值唔值
8)返學需要的時間,單程超過45mins 我唔考慮,就算唔駛錢讀都咁話
9 )讀得這些學校就唔會只着重成绩,真係要全人發展。成绩也有要求不能太差,視野,認受性,etc

b3410    發表於 21-1-29 22:49

我亦發現現有直資比地區band 1A差的地方
1)中文真係相對弱
2)hea 教老師比名band 1A多
3)要俾學費4)代表學校比賽機會少咗,
5)老師focus少咗,

bearbear2003 發表於 21-1-29 20:34
我亦發現現有直資比地區band 1A差的地方
1)中文真係相對弱
2)hea 教老師比名band 1A多
第二條見到嚇一嚇,真係hea 教?可能男校專有?
自由度太大的副作用?

bearbear2003 發表於 21-1-29 20:12
我或者可以提供大家一些意見,要揀直資或津貼要睇吓個仔能力同埋两間學校實力,各方面。我仔係由地區1A插入 ...
講的好好
你應該有第一手體會!

不過車程45分鐘就要求太高,好多同學應該多過呢個時間。我覺得如果唔使不停轉車,已經可以接受。

b3410 發表於 21-1-29 22:55
講的好好
你應該有第一手體會!
我唔考慮遠過45mins因為我呢區好多band 1校好好,没謂去咁远
‹ 上一主題|下一主題