用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資的好處?有那些是資助中學比唔到的? ...
go

直資的好處?有那些是資助中學比唔到的?  

醒目開學勳章

小兒有幸會interview 幾間直資, 疫情下不能參觀,看video一些如交流團活動英语境津校都會給到。有沒有家長有兩個小朋友有讀直資又有讀津校?可否分享一下直資帶俾小朋友多些甚麼?始終直資要俾學费,一年幾萬可以比佢去兩次遊學團。

piglet0529 發表於 21-1-28 08:07
小兒有幸會interview 幾間直資, 疫情下不能參觀,看video一些如交流團活動英语境津校都會給到。有沒有家長 ...
應該間間唔同。可能要開名先比較到

jacknetpass    發表於 21-1-28 13:06
王家爸爸    發表於 21-1-28 08:35

DGS vs HTC

直資硬件、校內設施好好多, 有ipad借俾学生六年、校內有wifi、初中有三個班主任、獎学金多、活動多、有NET……羊毛出在羊身上,有交学費嘛~

醒目開學勳章

cafeva 發表於 21-1-28 08:13
應該間間唔同。可能要開名先比較到

甘小兒又未考到,好難比到直資校名。當3間男校直資計。

piglet0529 發表於 21-1-28 09:25
甘小兒又未考到,好難比到直資校名。當3間男校直資計。
db 同paul boy 一定去。除非有lsc, qc

回覆 cafeva 的帖子

咁如果dbs/spc收左,lsc/qc又收,咁點選擇?我估這是樓主想不通的

joycechanwy 發表於 21-1-28 09:34

咁如果dbs/spc收左,lsc/qc又收,咁點選擇?我估這是樓主想不通的 ...
個人係LSC粉,不過現實可能揀DB。都係留返比D前輩家長講。

醒目開學勳章

cafeva 發表於 21-1-28 09:27
db 同paul boy 一定去。除非有lsc, qc

即是如果只係地區1a就一定係選DB同Paul boy? 甘有咩多會得著?

醒目開學勳章

回覆樓主:

其實小朋友冇參觀過,都想激勵下佢

piglet0529 發表於 21-1-28 08:07
小兒有幸會interview 幾間直資, 疫情下不能參觀,看video一些如交流團活動英语境津校都會給到。有沒有家長 ...
其實有些津校資源極之豐富, 多數是老牌傳統名校, 因為多舊生, 往往籌款都一呼百應, D 錢就會湧埋黎_

piglet0529 發表於 21-1-28 10:20
即是如果只係地區1a就一定係選DB同Paul boy? 甘有咩多會得著?

經濟唔係問題,我prefer直資,除非某D地區1A中學會再衡量吓。

如Band 2生我一定揀直資。

LeeCC    發表於 21-1-28 11:28
LeeCC    發表於 21-1-28 11:28
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

piglet0529 發表於 21-1-28 10:25
其實小朋友冇參觀過,都想激勵下佢
去DB參觀下,激勵一下

回覆樓主:

暫時覺得有甘上下歷史學校,多舊生返去教書,教得好唔好唔知,估差極都有個譜, 斷估唔會想教差師弟妹掛。

阿女讀津中,學校都有少少資助去遊學團,有資助少少報讀學校指定外面報既課程(老師選人/自己舉手去)

回覆 kirstyau 的帖子

其實如果係只睇遊學團,基本上宜家的津校也一定每年有一、兩個出國遊學團,我見大部份學校簡介也做到好似永安旅遊的宣傳單張咁

joycechanwy 發表於 21-1-28 09:34

咁如果dbs/spc收左,lsc/qc又收,咁點選擇?我估這是樓主想不通的 ...
住九龍, LSC; 住港島, QC 。
Vote for all rounded, LSC  

joycechanwy 發表於 21-1-28 11:14
回覆 kirstyau 的帖子

其實如果係只睇遊學團,基本上宜家的津校也一定每年有一、兩個出國遊學團,我見大部 ...

係。小學都大把,其實冇乜特別。
當比阿女同一班朋友去學(玩),跟學校又放心。(萬頭先比咋,貴都唔洗諗)
阿女中國舞要自費去比賽,2,3萬,最後個年中一冇人去,得高年級去。

IYY 發表於 21-1-28 11:15
住九龍, LSC; 住港島, QC 。
Vote for all rounded, LSC
LS課程設計,all round , 校舍,設施, exposure 都好好。

QC暫時有所保留,都係有d 擔心官校唔教書問題。
不過同學又的確好叻,傳承方面做的好好。

其實又倒返轉,睇下樓主想個仔讀哪類型中學。好似我朋友個仔,小一至小六都是級一,音樂鋼琴拿獎,田徑又拿地區獎,奧數更是出國拿左幾個冠軍,成日見佢拿住香港國旗影相。屋企住別墅,基本上我覺得佢考甚麼神校也收。吓,佢又偏偏間間神校都唔中意,只中意聖言。當然聖言是數學出名,但好多神校數學也不差啦,比我就一定讀直資神校。所以選校既野真係好奇怪。

間間唔同喎!不過我諗最大分別係選修科彈性高啲,唔會話因為唔夠一整班所以冇得開。另外老師人數係會多啲,相比同樣班數嘅官津學校會多 2-3 成,咁按能力小組上堂嘅可能性大啲(e.g. 5 班但拆開 8 組上堂)。又可以多啲獎學金,學校想翻新/裝修都容易。

津校都有遊學團,不過多數係名校。學校衡量下大部份學生背景能否自付遊學費。如果間學校大部份人都係住公共屋邨,冇多餘錢,咁一定唔可能搞到,就算搞到可能都只係去到澳門、廣東,唔會去外國。啲 1A 津校多舊生又環境唔錯,畀得起高啲費用 (e.g 兩萬英國遊學團)

醒目開學勳章

b3410 發表於 21-1-28 11:04
去DB參觀下,激勵一下

佢有講過自一果間外觀似監獄,甘去到DB係咪同佢講你睇下幾唔同,好大喎甘?