用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資的好處?有那些是資助中學比唔到的? ...
樓主: piglet0529
go

直資的好處?有那些是資助中學比唔到的?   [複製鏈接]

joycechanwy 發表於 21-1-28 09:34
回覆 cafeva 的帖子

咁如果dbs/spc收左,lsc/qc又收,咁點選擇?我估這是樓主想不通的 ...

你問我啦,掉銀仔决定 ,發夢中

醒目開學勳章

ganggang 發表於 21-1-28 23:04
你問我啦,掉銀仔决定  ,發夢中

甘如果係英华呢? 係咪讀返地區1a仲好?

piglet0529 發表於 21-1-28 08:07
小兒有幸會interview 幾間直資, 疫情下不能參觀,看video一些如交流團活動英语境津校都會給到。有沒有家長 ...

1. 最主要有 IB 或 GCE 選讀
2. DSE 中四選科自由度, 津校是絕對提供不到相對的自由度
3. 世界觀和語言溝通力量, 因為制度和學校結構, 學生ㄧ般較佳, 大學面試時, 就可立刻看到分別。

醒目開學勳章

lawiskcyu 發表於 21-1-29 07:45
2. DSE 中四選科自由度, 津校是絕對提供不到相對的自由度
3. 世界觀和語言溝 ...

我用point2及師資解釋了比小朋友聽,希望他面試時發揮佢既小宇宙吧!

joycechanwy 發表於 21-1-28 09:34
回覆 cafeva 的帖子

咁如果dbs/spc收左,lsc/qc又收,咁點選擇?我估這是樓主想不通的 ...
如果呢四間,我還是會揀DB
因為第一,有IB可揀,雖然話揀人讀,不過,考的入,成績應該有返咁上下,如果想讀,點解入唔到?

第二,DB雖然DSE整體成績麻麻,不過兩極分化,即係成績好,讀書人,一樣可以有出色成績。如果我小朋友讀書人,點解要驚整體成績唔好?如果唔係讀書人,更加要讀DB,唔使谷成績

第三,校園和環境,氣氛。尤其初中,我諗男仔可以輕松的享受中學生活,玩多d, 唔使太谷成績,多方面見識發展一下。如果可以住宿,更加係難忘的經歷。

當然其他幾間男校都好好,不過,如果唔考慮學費問題,我還是會考慮DB。

jacknetpass    發表於 21-1-29 19:11
IYY    發表於 21-1-29 14:14
cafeva    發表於 21-1-29 10:49

1. 教育局唔係規定咗中一至中四課程?IB或GCE只係最後兩年先有得讀?亦只有少於一半學生可以讀?

我二女都報咗四間直資,兩間只有DSE,一間話將有GCE,只有一間已有GCE。

温馨提示一下:近2年香港人移民急升,直資學校嘅學生由初中至高中每年都有同學去海外留學,高中尤其是嚴重,如果孩子/父母立定心志只考香港嘅大學,衡量吓自己孩子是否有主見、不易受影响性格,不人云亦云,否則,高中時朋輩間話題及平日學習努力程度會是有些少影響

另一方面,因報考直資是自願申請,家長群及學生群的價值觀比較相近,真係純個意見(只以自己孩子間直資作例子),學生無咁雜,我自己及孩子都會用"純"來形容學生(真係只係我及孩子個人意見而已)

回覆 piglet0529 的帖子

樓主介唔介意講邊區的BAND 1A中學呀?咁可能可得到更多資料。以我自己為例,也是囝囝,老師說囝囝是屬BAND1A,我之前也帶囝囝去過好幾間直資男校,又同佢去過自己將軍澳區的中學睇過。如果以將軍澳區來說,迦密主恩成績真係超班,以DSE來說一定好過英華。不過我問過讀迦密主恩的師兄師姐,學校好PUSH,三日一小測,五日一大測,言談中我完全感受到佢地一點也不享受校園生活。好多地區BAND1A中學因為要保持自己的級數,所以感覺上也是要勁PUSH學生。我自己就不喜歡囝囝只是死讀書,所以如果有幸英華收,我就會選英華。起碼將來出來個人會醒目點。我估簡單來說,如果你想小朋友DSE成績亮麗一點,可能地區BAND1A的學校更勝英華。

1 係.
2,3 睇邊間對邊間

3. 不一定~~~

小時了了 發表於 21-1-29 10:36
温馨提示一下:近2年香港人移民急升,直資學校嘅學生由初中至高中每年都有同學去海外留學,高中尤其是嚴重, ...

我同意第二點,中學朋輩影響大,同學背景都重要

直資學校家長俾得錢讀書的,都緊張小朋友發展,應該無乜家長會天生天養

cafeva 發表於 21-1-29 10:45
1 係.
2,3 睇邊間對邊間

去吓啲校外課程就分到直資語文能力係咪一定高過官津,可能,另有發現~~~

mcl203 發表於 21-1-29 11:05
去吓啲校外課程就分到直資語文能力係咪一定高過官津,可能,另有發現~~~
...

cafeva 發表於 21-1-29 11:12
我就係參加過supposed 係好'top' 既活動, 無論老師同同學都.....

所以我經常教自己小朋友,乜都係睇市場,唔好只睇周圍發生嘅事物,校內/朋友不等於一切~~~

LeeCC 發表於 21-1-29 11:05
我同意第二點,中學朋輩影響大,同學背景都重要

直資學校家長俾得錢讀書的,都緊張小朋友發展,應該無乜 ...

直資一樣可以有朋輩影響,只係家庭背景比較接近。父母對中學生嘅影響力不可能跟小學階段直接比較,都係要視乎學生學習/行為取態。但同意,直資會比較平均,始終學生係揀過嘅~~~

b3410 發表於 21-1-29 08:32
因為第一,有IB可揀,雖然話揀人讀,不過,考的入,成績應該有返咁上下,如果想 ...

但要提醒家長,初中的輕鬆氣氛是否每個學生都適合, 要判斷自己個仔是否識在ECA / 學習 / hea 中間能否獲得平衡。

真實個案 - 個仔小學來自出名pushy 的小學, 後來因體育成績入DB, 一時間沒有學校的綁束,無人主動谷成績,把時間大部分放在ECA,變了甩繩馬騮收唔番。

當然也有仔在初中靜靜地訓,到高中就識自己睜大眼開turbo。

入唔入到IB 其實好難講,應該話IB 未必適合每個仔,絕對有仔是opt out IB , 覺得DSE 課程較適合自己大學的選科,最後大學placement都交足功課。 學校有IB only 是提供了一個其他選擇給學生,課程揀人時人也揀課程。

b3410 發表於 21-1-29 08:32
因為第一,有IB可揀,雖然話揀人讀,不過,考的入,成績應該有返咁上下,如果想 ...
亦有相反個案,朋友小朋友係DB小學仔,而家密謀升中要離場,初步想轉會到Qc , Lsc等,原因係擔心佢仔入唔到讀書班,就真係可以玩足中學6年,連大學都讀唔到喇。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

PTL_L 發表於 21-1-29 11:40
亦有相反個案,朋友小朋友係DB小學仔,而家密謀升中要離場,初步想轉會到Qc , Lsc等,原因係擔心佢仔入唔到 ...

所謂PD 仔驚入唔到讀書班其實幾好笑,如果升中要轉會QC/LSC , P5/6 成績一定要好好,考G7 個分班試一定易如反掌, 邊個話QC/LSC 一定個個入大學喔。

Cherishvalue 發表於 21-1-29 11:58
所謂PD 仔驚入唔到讀書班其實幾好笑,如果升中要轉會QC/LSC , P5/6 成績一定要好好,考G7 個分班試一定易 ...

唔理啦,人哋講我咪聽,其實入qc、lsc真係咁易咩?全香港幾多對眼望住,又咁講,入到呢兩間,起db 根本無可能入唔到讀書班。
‹ 上一主題|下一主題