用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢vs播道
go

禮賢vs播道

兩間都是以關愛開心學習聞名,有無人有禮賢及播道offer? 係唔係大多數都會揀播道?除咗一條龍直升中學原因介唔介意講下點解揀播道放棄禮賢?謝謝。

ykkan 發表於 21-1-14 17:14
兩間都是以關愛開心學習聞名,有無人有禮賢及播道offer? 係唔係大多數都會揀播道?除咗一條龍直升中學原因 ...

英小,校舍大。

一條龍確係主因,另外播道英小,課程深d, 直資資源好d, 學費平一半有多都係我地揀ec既原因

蓮蓉包 發表於 21-1-14 17:19
一條龍確係主因,另外播道英小,課程深d, 直資資源好d, 學費平一半有多都係我地揀ec既原因
...

明白,謝謝。

兩間都是以關愛開心學習聞名,有無人有禮賢及播道offer? 係唔係大多數都會揀播道?除咗一條龍直升中學原因 ...

禮賢無中學 升中要公海再拼
播道可直升 有呈分亦可外闖

播道好些

同問。另外,想問兩間的程度相差得遠嗎?

播道升中學不能跳船(已取消呈分),除非想平平穩穩安安樂樂升上中學部。

禮賢升中可更上幾層樓,當然小五小六就要努力。

#6年後禮賢中游生應該可考入播道中學
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Poyau 發表於 21-1-16 17:48
禮賢無中學 升中要公海再拼
播道可直升 有呈分亦可外闖

無記錯播道今年取消呈分試

gracelam 發表於 21-6-25 14:35
播道升中學不能跳船(已取消呈分),除非想平平穩穩安安樂樂升上中學部。

禮賢升中可更上幾層樓,當然小五 ...

想問下播中評價如何?

chantelle321 發表於 21-6-25 14:42
想問下播中評價如何?

EK中學版被評為band 2a中學,2019年曾升至b1c,但舊年回落。

兩間有offers 恭喜的開心事。兩間也是好學校,不過,各有不同特色。 學費上,也有差距,可以睇下你自己的取向、地區:
禮賢:又一村、私小、中小、粵敎中、一級三班、校歷長些
播道:將軍澳、直資、英小、粵敎中、一線龍校、活動混傳統
兩間升中隨時可以以級前列跳其他中學,睇你自己想法。如果你住又一村附近,揀禮賢。如果住近將軍澳,揀播道。因為近,有助溫習學習、參加活動、充足的每天閱讀時間,長遠可以建立自主學習,培養學習興趣。

Macy 發表於 21-6-28 20:07
兩間有offers 恭喜的開心事。兩間也是好學校,不過,各有不同特色,可以睇下你自己的取向、地區:
禮賢:又 ...

禮賢是粵教中的 (emoji)
當個好爸爸

boyboobee 發表於 21-6-28 21:21
禮賢是粵教中的 (emoji)

請問一下禮賢男生比例會不會好少?見深水埗網不利男生

chantelle321 發表於 21-6-28 23:36

唔會呀!現屆五年級更加係男生比女生多,至於全校整體男女比例,感覺上唔會特別男女相差很大。
當個好爸爸

chantelle321 發表於 21-6-28 23:36

當然唔會啦!

禮小家長來自五湖四海,小六可用住址轉區大抽獎。

boyboobee 發表於 21-6-28 23:51
唔會呀!現屆五年級更加係男生比女生多,至於全校整體男女比例,感覺上唔會特別男女相差很大。
...

放心了,謝謝大家

播道校舍靚又一條龍,已經係好好嘅原因

Deleted