用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想訪問一下畢業左既小朋友家長,KV , LH , SC , York ...
樓主: soha2018
go

想訪問一下畢業左既小朋友家長,KV , LH , SC , York   [複製鏈接]

睇家長的要求
為了考小學就選LH
培養正確學習態,品德和禮貌就揀KV

想小朋友presentable 就SC

無選擇就揀York

jennylady 發表於 21-1-14 23:53
睇家長的要求
為了考小學就選LH

同意

jennylady 發表於 21-1-14 23:53
睇家長的要求
為了考小學就選LH

部份同意  
要睇下覺得乜嘢係為之正確嘅學習態度,如果愛發問/答問題 會想自己知多 d, explore 多 d都係一種良好學習態度嘅話,咁呢方面我覺得LH 好 d   自動自覺做功課我就覺得兩間都差唔多,兩間都係唔少功課

但我同意kv 係好銜接小學課程, 因為佢嘅模式根本就係小學嘅初版

升小同 presentable 我都覺得係 LH

其實品德同禮貌都係覺得LH 係做得足啲,莫見怪, 純個人感受 LH 好多德育書又會訂立目標, 基本上校長每日都企出嚟 早晨午安拜拜, 同每個小朋友打招呼, 啟迪班基本上係有入門口嗰一刻開始同唔同嘅老師打招呼模擬返小學去到都係有唔同嘅老師 ,KV 基本上冇乜機會見到校長 (emoji) 不過kv 就有好多 老師返學放學一樣係沿路打招呼...... 大部分都親切有禮

SC York 有親戚同好多鄰居用家, 覺得都好好,但如果講 all rounded 我暫時覺得LH 稍優, 係各方面都覺得好完善

唯一中文真係kv 贏曬, 如果 擔心小朋友升小中文呢一科,想打好根基,咁 kv真係首選

利申 : LH, KV 我都係用家

點解放York在這作比較?

過去3年KV 同班的同學仔,大部分外向型的,但同時在課堂上又好有規矩,party 時帶小朋友入課室可以看到,他們做presentation時,好淡定清晰,不是只有學術

我是working mom ,KV放學自己做曬全部功課,不用煩,但他們有默書考試,要幫手push 佢溫書,不過好多時學校已溫曬

小一考學校,(非常有競爭力),我小朋友入到一間活動教學直資,中數在班中強,英文標準程度

希望資料對你有用吧

York 根本唔入流

mimi222shi 發表於 21-1-5 09:47
KV係要求高同嚴格,但真係好學校!

我小朋友现在 讀緊kv, 我唔覺得係好學校囉。 啲老師會好偏心, 佢會專注在多嘢講嘅小朋友。 唔理啲成績好成績差同埋文靜嘅小朋友

回覆 lambeanmama 的帖子

「我眼中的SC, 其實「樣樣有,但又沒有過份Chur」;假如家長留心學校課程,多和小朋友傾偈,你會發現學校教很多生活知識。去年K3短暫復課期間,老師有同小朋友解釋除口罩注意事項,連點解要咁做,點解要向外/內放,都有解釋。不是「老師叫你做就做」,而是「事事都講清解楚」,我覺得呢點係我欣賞的。」

作為前用家,非常認同你嘅總結

karkarsam 發表於 21-1-5 10:55
回覆 apple1990 的帖子

如果唔係York用家,請不要那麼主觀說第一間飛起York。當然KV, LH, SC係名幼,升小 ...

我小朋友在York讀緊K2,佢超鍾意學校.在呢一年幾的疫情下,作為家長,覺得York的應變能力好快,Zoom真心做得好好.

我小朋友在York讀K3,功課量適中,不多無謂的抄寫。停課近一年,Zoon課堂安排地也很好。學校注重考試,包括學期考試和證書培訓。我覺得挺好,讓小朋友有學習的動力。對面試小學和應付將來的小一課程,也很有幫助。

我小朋友在 York 讀緊 K3 , 校方疫情下急速應變的 Zoom 課堂能給予學生繼續學習.
絶對值得一讚(emoji)。上了 K3 後,尤其是下學期的英文課程已接近小二程度,但中文真的需要家長再為小朋友補習才能於小一時容易適應。

發覺左好耐,唔係york嘅用家,只會睇唔起佢因為佢易入而唔會理會間學校好定唔好。相反,只會覺得難入嘅就一定好學校,而唔會睇自己小朋友適唔適合。其實大家有眼見,york嘅用家對學校大多滿意,而冇讀過嘅就反而高談闊論話york有咩唔好。其實好攪笑,又未讀過又知咁多嘢唔好,聽人講?人云亦云?我相信冇一間學校係完美,每一間學校都有自己的生存價值,正所謂百貨撞百客。如果學校真的那麼不堪,一早已倒閉了。還有那麼多傻人每月花幾千蚊去讀嗎?

York確實容易考入,以當初小朋友的表現,肯定考唔入所謂神校。很感恩入咗York,由K1時在課堂基本唔講嘢,經過兩年學校生活,到宜家好活潑。York雖然不是最好的幼稚園,但作為用家,我很满意,小朋友也讀得開心。

ShunCheongBaBa 發表於 21-2-25 19:36
我小朋友在 York 讀緊 K3 , 校方疫情下急速應變的 Zoom 課堂能給予學生繼續學習.
絶對值得一讚(emoji)。上 ...

咁得人驚,k3已差不多小二程度咁唔擔心上小學會愈讀愈悶咩?可以舉啲例子嚟睇睇嗎?好奇想知

學校英文課程設計好好,以我小朋友為例(班內學習屬中等),Starters滿盾,牛津樹讀完Level 9.其他兒童英文書籍可自主閱讀。日常可用英文和家人及其他小朋友交流。我諗應該達到小二水平。

euniceyuyan 發表於 21-2-26 08:11
學校英文課程設計好好,以我小朋友為例(班內學習屬中等),Starters滿盾,牛津樹讀完Level 9.其他兒童英文 ...

咁應該只可以話聽講讀可能達小二水平,學習語文是包含聽講讀寫,我覺得寫既範疇係小朋友最難掌握,當中包含詞彙量、grammar 準確度、文章流暢度等
問題是有必要提前咁多?幼稚園每日3小時教學入面,應該包括訓練大小肌肉、茶點、音樂、art 等,但又要提前學小學課程,咁係咪要刪減小朋友發展其他能力既機會,如社交、創意思維等?

如不是這3小時內學習,即課外時間,係咪當補習咁,學多啲時間?如是,費用上又需要再加?

呢一年,間間幼稚園都停課,Zoom課堂畢竟時間有限,考驗嘅係家長配合及付出。我諗返任何一間學校,單憑個半鐘(Zoom)或三個鐘(課堂)學習都不夠。我小朋友冇外補,但有係屋企每日英文陪伴閱讀一個鐘。

euniceyuyan 發表於 21-2-26 08:46
呢一年,間間幼稚園都停課,Zoom課堂畢竟時間有限,考驗嘅係家長配合及付出。我諗返任何一間學校,單憑個半 ...
咁係咪可理解為,小朋友學習上掌握得好好,主要是家長幫助、付出,並唔係完全關學校事又或超前學習有正面影響?

其實同其他學校相比,呢四間幼稚園課程都唔多唔少有超前學習成份,不用因為係YORK而特別咁講嘅。報得呢幾間,都係想考直私多,家長自會配合學校課程,學校唔超前,家長自己都會操下啦
好多話升小接得好的幼稚園,當中都會有超前學習,當打好個底升小學

hello_go 發表於 21-2-26 09:55
其實同其他學校相比,呢四間幼稚園課程都唔多唔少有超前學習成份,不用因為係YORK而特別咁講嘅。報得呢幾間 ...
認同好多父母鍾意超前學習,但有必要k3學定小二水平?仲要係學校課程push小朋友超前2年,咁上到小學要學咩好?連神校小學都是教快半年或一年左右。
‹ 上一主題|下一主題