用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想訪問一下畢業左既小朋友家長,KV , LH , SC , York ...
樓主: soha2018
go

想訪問一下畢業左既小朋友家長,KV , LH , SC , York   [複製鏈接]

lambeanmama 發表於 21-1-10 18:09
其實你是家長嗎?小朋友多大?你對小朋友教育理念和方針是甚麼呢?

你問了很多。大家也分享了很多。大家 ...

謝謝回覆。

是否所有事情都有絕對答案?要分對、錯與黑、白?

就是太多post 都是家長用主觀角度回應一句「好」一句「我鐘意 ... 」一句「我建意你就...」之類,我要看個類回應既真係就唔使自己開post 啦... 一

坦白啲講,我唔係想知你鐘意邊間學校、邊類教育、你對育兒既理念... 我只想知你係讀個間學校既親身經驗而己, 然後我可以自己消化咩野合適吧...

(我唔係想無禮貌的,希望你地都諒解一下, 如果連先不定下前設,以自己孩子為考慮的出發點都不可的話,根本不用問人,直接搵間最谷的,死不到那裡,而我本人不想要這樣決定我孩子最重要的 頭6年 時光 ... )

不好意思大家(emoji)(emoji) 謝謝大家給出的經驗。

soha2018 發表於 21-1-10 20:50
謝謝回覆。

是否所有事情都有絕對答案?要分對、錯與黑、白?

分享,從來是一件主觀的事。如果我不滿意自己的選校,我不會勉強自己。繼續交學費總有其價值吧。

SC 的教學模式,其實從佢website也可略知一二。我不認為上列學校會有太大差異。只是比例不一吧。正如我之前分享,讀KV不代表只谷中數,讀SC也不會沒有德育紀律。不過,比重上是有點分別。但實際大家也未必講得出實際分別有幾大。畢竟,我們都是經過小朋友才感受到嘅所謂「間接用家」。

我不認為你個問題需要/必要有黑白對錯。但討論區,是一個「有來有往」才讓人有繼續講落去的動力。

我是不想講完好多,然後某天發現只是一位教育版記者在做專題報告吧。所以才多口問句你到底是不是一位家長,小朋友多大。這些其實和你個問題係無conflict的。也不存在任何前設。

volar    發表於 21-1-11 11:25

回覆 lambeanmama 的帖子

家長好嘢,可能真係記者攞料專題報導!這個貼真係有點怪,所以我都冇再回覆!回覆

lambeanmama 發表於 21-1-10 21:26

分享,從來是一件主觀的事。如果我不滿意自己的選校, ...

冇所謂啦,呢度都好多其他家長想知多啲嘅^^ 多謝你分享

fadgare 發表於 21-1-10 22:11
冇所謂啦,呢度都好多其他家長想知多啲嘅^^ 多謝你分享

我覺得在非常時期,如當前疫症,大家對幼稚園的期望和感受也會不同了。已升讀小學的和今年K3的家長對幼稚園的感受已可以很不同。學校理念再好,在非常時期能維持多少呢?SC一向重視啟發和自信,在網課下學校到底做到多少呢?這個「新常態」仍會維持幾耐呢?其實真的很難說。所以如果樓主是準備九月升K1, 我可能會建議佢問埋過去一年各大幼稚園的網課安排。所以我才多口問句佢孩子多大。

分享個人經驗好易,但其實一間幼稚園好與不好,最多也只佔孩多一半影響。家長角色一定最重要。SC,LH, York等也算大校,各位小朋友的成長及在學校的得著也不盡相同。家長如何演繹自己在幼教階段的指導角色,其實對小朋友影響最深遠。

lambeanmama 發表於 21-1-10 22:28
我覺得在非常時期,如當前疫症,大家對幼稚園的期望和感受也會不同了。已升讀小學的和今年K3的家長對幼稚 ...
講的好好最近一年多,因為大環境的改變,幼稚園/小學/甚至中學的教學,應變都大不同。幼稚園影響尤其重大,而且幼稚園只係3年(唔明點解樓主話6年?),疫情可能就要持續幾年

另,撇開疫情影響,其實幾間幼稚園都唔錯,小朋友最後讀邊間,最後唔會有好大分別。幼稚園名氣可能對考直私小學,叩門官津有些幫助。不過學術方面,幼稚園教的再多再快,也不如普通小學教的,畢竟不同年齡的孩子,學習能力有差異。

lambeanmama 發表於 21-1-10 21:26

分享,從來是一件主觀的事。如果我不滿意自己的選校, ...

好有趣既結論(emoji),

一個家長想客觀了解下用家經驗就比應為是記者玀料,真有想像力。

謝謝你的意見。我會檢討一下。

我也沒興趣與人在討論區「有來有往」, 你是SC 用家,但出幾次post 都要拉 KV 落水比較一下... 我真是不是這個type 的媽媽...

本來我是不回應有爭議的post , 是因我真的沒興趣,也不覺得有一間學校可以完勝而已...

我有看心理家/教育家 寫的育兒書...
我也沒興趣在討論區談育兒理論...

謝各位比既學校經驗,我心中大概有點想法了...

soha2018 發表於 21-1-10 23:10
好有趣既結論(emoji),

一個家長想客觀了解下用家經驗就比應為是記者玀料,真有想像力。

嘩,你咁樣講野呀?我絕無拉人落水的意思呀。

咁大家真的不用再討論下去了。

lambeanmama 發表於 21-1-10 23:14

網路世界無需太認真呢,我自己有guideline, 魚蹄不回,先寫幾句或問一些相關問題,帖主回才再加資料,因為之前試過寫一大段然後才發現不是帖主要的,浪費大家時間

MrBeast 發表於 21-1-11 08:28
網路世界無需太認真呢,我自己有guideline, 魚蹄不回,先寫幾句或問一些相關問題,帖主回才再加資料,因為 ...
當幫其他人都好。

b3410 發表於 21-1-11 08:39
當幫其他人都好。
手寫好慢又老花,要攞料當然要付出,亦可去爬文

lambeanmama 發表於 21-1-10 23:14

其實樓主個 post 已講左係「訪問」,加上一直覺得「冇前設」唔緊要,做家長點都會有對「教育方向」既目標。問緊人資料,但回我個post 時又話「唔需要人幫」。自己擺4間K系同一個 topic,但又要求獨立描述;需知客觀既比較先知道一間K可以系某地方做得好/唔好。

我老早唔當呢個係正常家長post,回應都只係為左幫下其他家長,我知有幾位收到KV、KM offer 諗緊讀邊間。

b3410    發表於 21-1-11 10:46

MrBeast 發表於 21-1-11 08:28
網路世界無需太認真呢,我自己有guideline, 魚蹄不回,先寫幾句或問一些相關問題,帖主回才再加資料,因為 ...

你是對的。我作為一位剛升小的家長,在EK一直得到不少經驗家長分享和指導,所以行少了不少冤枉路;所以也樂於分享自己所知的。不過,被扭曲我的分享,是會有點不開心的。

RWKT    發表於 21-1-11 17:08

993rs 發表於 21-1-11 10:27
其實樓主個 post 已講左係「訪問」,加上一直覺得「冇前設」唔緊要,做家長點都會有對「教育方向」既目標 ...

擺四間出黎又無前設又要獨立評審,難到呢。無前設但都有preference卦? 個細路長短處都會有卦?乜都無真係記者收料咁款唔怪得人有疑惑。又其實可能純粹想同大家分享有幸福的煩惱。

就算好多人讚York,我都唔信佢會揀york囉。

apple1990    發表於 21-1-11 15:43
RWKT    發表於 21-1-11 13:54

lambeanmama 發表於 21-1-11 12:29
你是對的。我作為一位剛升小的家長,在EK一直得到不少經驗家長分享和指導,所以行少了不少冤枉路;所以也 ...
有時係講者無心聽者有意,或者樓主係唔想引發 kv vs sc 大戰。

上討論區開post問嘢但又唔想同人有來有往咁討論, 不如問siri算啦

lambeanmama 發表於 21-1-10 22:28
我覺得在非常時期,如當前疫症,大家對幼稚園的期望和感受也會不同了。已升讀小學的和今年K3的家長對幼稚 ...
疫情下嘅新學習模式呢樣嘢真係好重要, 我大果個今年K3, 細果個仲係BB, 而家成日不斷諗如果疫情持續多細果個讀幼稚園究竟照比幾千蚊一個月佢上私校zoom定係慳返呢十幾廿萬(三年加堆)而去讀免費算數

lambeanmama 發表於 21-1-11 12:29
你是對的。我作為一位剛升小的家長,在EK一直得到不少經驗家長分享和指導,所以行少了不少冤枉路;所以也 ...
我小朋友kg 年代sc 必定是大部分人首選,倒想八下近年是否the same? 只是想keep up to date 行情,無意引發世界大戰

MrBeast 發表於 21-1-12 13:12
我小朋友kg 年代sc 必定是大部分人首選,倒想八下近年是否the same? 只是想keep up to date 行情,無意引發 ...

感覺上不是一面倒。事實上我也從不覺得是一面倒的選擇。好睇家長教育取態。有人會選擇就近入學,咁住在LH樓上屋苑,又真係唔覺有需要非坐校車返SC不可。在媽媽群內,似乎是SC KV LH各有捧場客。我不覺得有壓倒性選擇。起碼同期有齊 offer個班,點都會vs一輪。(emoji)(emoji)(emoji)

MrBeast    發表於 21-1-12 18:22
‹ 上一主題|下一主題