用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想訪問一下畢業左既小朋友家長,KV , LH , SC , York ...
樓主: soha2018
go

想訪問一下畢業左既小朋友家長,KV , LH , SC , York   [複製鏈接]

回覆 02413124 的帖子

其實個d畫圖係寫字的前奏唔可以當係畫圖看待
應該當係寫字去睇
K1 跟教育局指引唔寫字咪寫象形文字
寫字就係要一模一樣

跟足筆劃

經過三年來的努力,我仔真係寫出一手靚字

02413124 發表於 21-7-6 08:28
因我大既讀SC,細既讀KV,比較下我自己唔鐘意KV連K1默生字要晝一模一樣既圖
英文語境冇SC咁好我係預左,因學 ...
我第一次聽根德上小唔銜接我買了一本小一上學期的作業比仔
一本有齊中英數常
我當假期功課叫仔做比我
基本上做到(當然有錯唔係全對)
點解會銜接唔到

JCLmama 發表於 21-7-5 23:42
同意呀,學校所有items同活動家長都可以選擇買或唔買,唔買都無問題,完全唔覺得受歧視

如果話佢商業化, ...
講真唔係個個想考果幾間都考到, 考唔到又想小朋友有機會接受差唔多程度嘅教學唯有比貴少少讀york
利申: 非york用家, 當年又係考咗兩年都考唔到果幾間, 但又afford唔起york而讀咗第二間平啲嘅私幼就算

我大果個插班讀左york,york令佢奇蹟反彈,好感激,我欣賞york唔篩選,可以做大後備,令考幼家長唔再擔心考幼全軍覆沒,因為仲有佢度門會為你打開,另外,都好欣賞佢地攪嘅所有活動令小朋友有好開心嘅幼稚園生活,運動會舞會魔術表演頒獎禮聖誕咭設計比賽,每年玩嘅嘢都唔同,全部家長都可以參與,帶俾家長好多難忘嘅回憶,我感覺唔重商業味,教育局話停課,佢地會補番所有堂,唔會呃你錢,俾嘅錢都換來高質嘅嘢,覺得幾抵俾,管理層亦夠靈活同家長有商有量易話為,有時我提出唔太合理嘅要求,學校都遷就到我,唯一係國際班內地人士較多同令本身活躍嘅小朋友更活躍,活躍嘅小朋友個人覺得比較適合雙語班。我諗揀幼稚園都好睇小朋友性格同家長/庭需要,冇絕對,我自己有放過細果個KV同SC offer,KV唔係唔好,我都好鐘意佢嘅校譽,學費相宜,只係接受唔到太少活動同家長參與嘅部份,加上本身屋企講中文為主,SC活動多開心好玩學到嘢,但學費太貴,升小要出公海競爭,冇乜安全感。其實全部都係好學校,學校未必shape到個小朋友,反而諗下邊間嘅特色係小朋友同家長都鍾意同合適。

Reitsal 發表於 21-7-6 10:25
我大果個插班讀左york,york令佢奇蹟反彈,好感激,我欣賞york唔篩選,可以做大後備,令考幼家長唔再擔心考 ...

講得啱呀,最緊要適合。大嗰個以前都好內向,讀York後外向好多。我細果啲直頭冇報kv sc lh果啲,全部讀返york,一來接送方便,二來真心覺得學校好,可以繼續讀。

回覆 jennylady 的帖子

我3個,反而SC個個跟得好D,2個KV既只夠用小一上學期睇番大個個身邊同學到升中都係
父母係舊生或會跟兄姊上名津,我見2個間都多
我細既都跟大,一間都冇考,但interview 我知係唔得

我意思係指銜接小一課程(SOFT SKILL唔係知識)做得冇SC咁好SC 復活節後已經有HANDBOOK,要佢地寫手冊,上堂亦改用小學模式,唔同堂唔同老師入課室
仲安排埋班長(呢個我就唔知係未班班有)
呢樣野我幾IMPRESS

我覺得晝圖個CONCEPT教得太一板一眼,好似個細楷a同大楷M,N字既寫法,我真係好唔鐘意,改左2年先好D我想講2個KV既都係幼稚園時寫得靚
但其中一個上到小學,一個KEEP到,一個慢慢走樣,可能因為要快手,嬲到我要佢呢個暑假寫COPYBOOK

jennylady 發表於 21-7-6 00:23
回覆 daijuju 的帖子

用細b 身分考到心儀小學真係好叻

不是,而家初小

02413124 發表於 21-7-6 11:50

我意思係指銜接小一課程(SOFT SKILL唔係知識)做得冇SC咁好SC 復活節後已經有HANDBO ...
寫handbook 我地根德都出名做得好唔單止死板板教寫。(我地學期尾都有教)
由k1開始其實已經訓練小朋友要帶咩返學比老師
聽不少用家講,上到小學就睇到kv 學生唔會做漏功課

好多其他幼稚園的媽媽要係group 到問要做咩功課

所以我都幾surprise kv 無呢個soft skill

不過我都相信大頭蝦學生間間畢業生都會有

Kv 唔係叫班長
但地由k1 考試都有類似班長的小幫手

幫老師派簿派手冊

Kv 比較低調無咁透明。

家長未必知道晒學校發生咩事

KV時冇收過模擬小一HANDBOOK我見佢地訓練佢地記帶咩多D,冇叫佢地寫,似訓練記性多
我個2個都冇唔記得帶野同做功課,講字就只夠用到上學期

02413124 發表於 21-7-6 11:47

我3個,反而SC個個跟得好D,2個KV既只夠用小一上學期睇番大個個身邊同學到升中都係
無考就唔好否定小朋友唔會考到小學
我身邊大部分同學都考到小學

有哥姐跟唔考就另計(都幾多人有名津)

咁當然我見到有些能力較低的都考唔到
但相信整體考小無問題
LH 0 offer其實亦大有人在

我都覺得我仔soft skill 麻麻
但都考得滿意
所以無考就唔好否定唔會考到

只可以講佢地2個係KV都叫做3年4科唔同年級都拎到獎狀,ACADEMIC唔算有問題跟大既入到津小,9月前有適應日,會做D INTERVIEW,我之後收到2個都唔達標(唔達標係少數),佢地自己講係唔太講野,大個個都有呢個適應日,完全冇收到呢D通知.
間小學好好,比D RESOURCES 同 STRATEGIES 家長幫小朋友,但我見入面D野佢地全部識既,所以都冇點理,之後入到去讀都算成績唔錯.
所以我先幾肯定係面試方面佢地唔OK
而且同學方面,亦有同學零OFFER,有同學有好OFFER,我估間間都有,亦知好多同學外補
始終升小好睇面試

所以未話唔似SC 咁完整有個P1 bridging curriculum我只係講我自己較欣賞SC 設計呢個 bridging curriculum無擬令小朋友更加熟識小一
咁平時幫手派野個又冇咩特別,佢地回來都會講
仲好細就學識比較,100分先叻

有啊係一張紙無疑handbook 的格式小朋友要寫的
有帶返來叫家長簽名
學期尾教的

教轉堂個d 我就唔知
kv應該就係轉堂教bok低休息
k1已經有開始
因為學校學過乜其實靠小朋友講
我個仔唔講我就唔知
班長的角式有的,我仔有講過幫老師手
k1-3都有聽過
可能日日唔同人 .
我仔只係話有時係他,有時係其他人

bok 低休息呢個行為,我地 in 喇沙時學校都有叫
我仔話喇沙老師收書時叫他們累就bok 低休息下
bok 低呢個行為係好多家長心目中接受唔到
但去到喇沙interview 都係咁..

我都認同kv 比較少show n tell
係無咁presentable
但kv 針對的教育就係銜接小學
如果kv 唔銜接我真係好驚訝
我地係今年升小
我完全唔擔心銜接唔到
絕對對學校所教的100%有信心
應該輕易適應

02413124 發表於 21-7-6 12:42

只可以講佢地2個係KV都叫做3年4科唔同年級都拎到獎狀,ACADEMIC唔算有問題跟大既入 ...
請問第四科的獎係咩?據我所知KV 得中英數獎

你講我就記得,係好後期派一張張既紙,唔係一本本轉堂意思知道小一係有唔同堂唔同老師
伏低同意呀,但面試冇野玩就話,上到小學老師都有講伏低已經知係KV XDD
唔銜接唔係講知識,係講佢既安排,唔洗擔心

常識冇咩?我記得有4科叻叻PAPER不過你講開好似記憶遊戲先有個D細細張既獎狀紙仔,叻叻PAPER冇? 因都幾年前,可能真係記錯,今晚番去揾下先
不過我地個年個班就算HONOR STUDENT都係0 OFFER,好彩叩得番地區一間好D既學校

honour student好多都叩到神津
‹ 上一主題|下一主題