用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想訪問一下畢業左既小朋友家長,KV , LH , SC , York ...
樓主: soha2018
go

想訪問一下畢業左既小朋友家長,KV , LH , SC , York   [複製鏈接]

soha2018 發表於 21-1-4 16:32
想訪問一下畢業左既小朋友家長,
KV , LH , SC , York 畢業後,孩子的改變多嗎?
有冇咩特質係學校培養到 ...

我係現在K3用家,我小朋友都係超細b,當年無幼稚園收而讀York,而家直私result出得7788,我都可以幾中立咁講下呢間人地口中既「學店」

師資:
Net:3年既net teacher都係好有愛心同好有活力,我小朋友屋企無英文語境,又過左2歲至識講野,所以我都好擔心佢講野一般。
N1 學期中:聽得明英文,但只係識講yes/no,下學期差唔多完就開始自己一個講到成句英文,grammar當然都係錯。但而家U3就流暢得多,accent都幾好,我無比佢報學校starter,諗住佢都唔會識聽,但停課其間同佢睇片至知學校教英文都會同starter有關,於是同佢報出面補下,出面幾間補習社做完評估都話佢個基礎幾好,可以補少少就可以考,佢最近考完,都有14盾,好大機會衰串字。
呢3年遇到的net都好玩得,我小朋友初初少見外國人,佢初初見到net班主任好驚,但因為net太玩得,所以小朋友好快就適應net老師,仲好鍾意佢

Local teacher:
我只係覺得N1既老師麻麻,我去觀課時見到我小朋友成日舉手都無叫佢答問題或出嚟玩遊戲,集中叫幾個上學期拎左獎的同學。
我當時都幾無奈,我本身又報左幾間N1 repeat,當時已經打算如果成功取錄就會轉校,而N1兩個本地班主任都離咗職。

我轉校唔成功,但好好彩L2同而家U3本地班主任都好好,超有耐性,而且仲會有時都幾嚴,所以我小朋友都即刻知衰唔敢再頑皮。我小朋友而家返學校拎功課都一定要見下L2同U3班主任至走

小朋友由N1開始日日都好期待返學,係開心,同埋英文真係幾洗腦

總結:我小朋友係超細b,暫時都仲係覺得好多小學似乎都係鍾意大b,當然我小朋友能力方面都有不足既地方。

但如果以佢本身過左2歲都未識講野,屋企又無英文語境,到而家oral方面都流暢,reading能力都算強,我地都好滿意,而家有三私offer簡直係bonus。

York到而家為止都仲係好多人心目中既後備都唔出奇,佢名氣係有,但唔係LH, KV, SC既level。例如聽講今年sfa拍完片收左好多SC,呢點都算係SC有D特質係啱佢地要求。
我覺得York唔係最好,但一定唔係出面所講到咁差,佢地對超細b都好寛容,起碼小朋友入到去都唔係alone

SC 畢業,學術一般初小只是中下游,愛閲讀、運動音樂咩都啱但不精,愛玩玩具(幼稚園d玩具而家仲玩緊)
現在積極備戰升中,成績約1a-1b,守規、責任心強

回覆樓主:

York用家,學校良好語境、老師接納包容不同類型學生、活動多元化⋯
小朋友有好多機會去試去學,校內表演機會多,k3時女兒更見溫文淡定,考小一offer令我喜出望外。
個人覺得家庭培養都尤其重要,家庭、學校兩者相輔相成。

係KV 同SC 3年用家
我個人鐘意SC 語境,同SC 教SOFT SKILL多D
睇番小學時呢間畢業既小朋友,SC畢業既小朋友都係較活
相反KV既小朋友較靜
但學業方面就算2間都有人後勁不繼,繼續叻都有

karkarsam 發表於 21-1-5 10:55
回覆 apple1990 的帖子

如果唔係York用家,請不要那麼主觀說第一間飛起York。當然KV, LH, SC係名幼,升小 ...

agree, York真是非常好的學校

我兩個仔都係讀 York.

想當年大仔因為係七月b又唔係特別醒目,考咗幾間比較出名嘅私幼都唔收,把心一橫就讀York。
大仔今年畢業啦,諗返過去三年,真係好感恩佢每日返學都好開心。學校有好多活動,小朋友好鍾意返學,而且學校英文教得非常好,我基本上無同佢出去補英文,佢K3考Movers都攞滿盾,聽講讀寫都無問題。

上年考小學都有幾間一條龍直私offer, 雖然唔係咩神校但我已經好收貨啦。

內心好感謝學校令佢有一個快樂但又學到嘢嘅童年。

呢個post 好多家長讚York

其實聽過York 的講座都知York 好全面
我覺得課程好好
但點解會無咁受歡迎係因為好商業味
同埋開得太多分校
太容易入就比人覺得唔夠好

jennylady 發表於 21-7-5 21:31

佢的確係好,之不過佢係接近冇篩選,好多人覺得冇咁馨香

jennylady 發表於 21-7-5 21:31

容易入其實冇問題
幼稚園點解要爭崩頭
同埋邊間私校唔商業?
間間都收學費 間間都搵錢
我覺得一見你係細b就唔收果啲咪仲商業
為求業績丫嘛 大b考小叻啲係人都知
York讀落其實好好 當然前提要比學費

euniceyuyan 發表於 21-2-26 08:11
學校英文課程設計好好,以我小朋友為例(班內學習屬中等),Starters滿盾,牛津樹讀完Level 9.其他兒童英文 ...
我兒子讀根德,k3中期也是這個程度應該沒有小二程度。很多k3學生都做到

回覆 daijuju 的帖子

我無講容易收代表唔好我只係講返點解York 係咁多家長心目中無咁珍貴

不是每一間學校也商業味
根德一點也不商業味
好低調,學校只為辦學
畢業數據也不會拿出來作招生用途

其他學校唔係唔收細b
細b 可以做超大b 去報讀
一樣有機會入讀

jennylady 發表於 21-7-5 22:33

我無講容易收代表唔好我只係講返點解York 係咁多家長心目中無咁珍貴

細b要做超大先收咪即係唔想收細b囉

York係其他家長心目中是否珍貴對用家來說冇咩意義,最緊要係學校比到咩小朋友,用家才知道學校好唔好。作為用家我唔覺得York特別商業。學校從來冇強迫人參加課外活動。雜費也是合理亦可自行決定比唔比。我覺得York都好用心辦學。

daijuju 發表於 21-7-5 22:38

York 真係有教無類,報得一定收。
我女算中細b ,我都有報York 做back up

最後只有LH 一間唔收

LH 超難考。唔計龍校,當初我最心儀LH

daijuju 發表於 21-7-5 22:38

同意呀,學校所有items同活動家長都可以選擇買或唔買,唔買都無問題,完全唔覺得受歧視

如果話佢商業化,真心果句所有私幼都係為賺錢,名幼亦一樣

回顧過去三年 我更加欣賞York包容唔同能力嘅小朋友,兩歲幾人仔考幼稚園嘅時候唔夠醒目唔代表佢無潛質,York係比左個機會佢地發揮。

JCLmama 發表於 21-7-5 23:42
同意呀,學校所有items同活動家長都可以選擇買或唔買,唔買都無問題,完全唔覺得受歧視

如果話佢商業化, ...

係呀。我大嗰個係細b,當初收真係超感恩 學校一直都好包容同鼓勵,而家已經入咗心儀小學。其他sibling都讀York,而家都讀得好開心。不過而家讀分校,更近屋企,老師都有經驗有愛心,學費仲平啲

用細b 身分考到心儀小學真係好叻
你地係咪都係九月升p1?

回覆 jennylady 的帖子

好耐之前可能係深,但其他越來越深,所以KV尼幾幾年唔算'深'

不過KV性價比真係高

02413124 發表於 21-7-6 08:00
回覆 jennylady 的帖子

好耐之前可能係深,但其他越來越深,所以KV尼幾幾年唔算'深'

係啊starter 滿分+ Oxford reading tree level 9 好普遍、我地kv 英文語境唔好但相信大把人都係咁程度
整體我滿意kv
就係show n tell 比較少
不過可能係我仔個人問題
我見其他人呢都present 得好好

因我大既讀SC,細既讀KV,比較下我自己唔鐘意KV連K1默生字要晝一模一樣既圖
英文語境冇SC咁好我係預左,因學費都平左
但中文PRESENT機會少係真
銜接小一課程都做得麻麻
但有額外免費面試班同家長日都算多

02413124 發表於 21-7-6 08:28
因我大既讀SC,細既讀KV,比較下我自己唔鐘意KV連K1默生字要晝一模一樣既圖
英文語境冇SC咁好我係預左,因學 ...
我反而識一個同學仔家姐讀sc 但仔讀kv 她話兩間都好。sc 英文和好presentable
她話刻意選kv 因為上小後比較跟得上
她同我講話升到小學就會知道讀根德無錯
我發覺讀kv 好多係唔洗煩升小,父母係舊生或會跟兄姊上名津

我仔soft skill 都係比較弱
Interview 係差d
但唔知係咪他自己問題
因為其他小朋友又ok

不過kv都夠我仔入到心儀學校
好滿意我仔的成績了

根德真係一間好好的幼稚園
只係重心未必係soft skill 上面
‹ 上一主題|下一主題