用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想訪問一下畢業左既小朋友家長,KV , LH , SC , York ...
樓主: soha2018
go

想訪問一下畢業左既小朋友家長,KV , LH , SC , York   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 21-2-26 10:19
認同好多父母鍾意超前學習,但有必要k3學定小二水平?仲要係學校課程push小朋友超前2年,咁上到小學要學咩 ...

就算 K 冇超前,小學都會。除非唔讀 local school

PTL_L 發表於 21-2-26 08:28
咁應該只可以話聽講讀可能達小二水平,學習語文是包含聽講讀寫,我覺得寫既範疇係小朋友最難掌握,當中包 ...

yes,主要聽講讀,我諗k3有寫下句子。小二而家都要作200-300字作文,幼稚園冇呢啲。grammar有循序漸進教下。你講果啲其他嘢音樂運動社交美勞茶點等york係有。

PTL_L 發表於 21-2-26 08:59
咁係咪可理解為,小朋友學習上掌握得好好,主要是家長幫助、付出,並唔係完全關學校事又或超前學習有正面影 ...

間間都要自己跟,係睇下跟咩。York係英文教得好,跟少啲呢方面,可以唔使請net補oral或補phonics(當然人人唔同)

kikibebe 發表於 21-2-25 20:51
發覺左好耐,唔係york嘅用家,只會睇唔起佢因為佢易入而唔會理會間學校好定唔好。相反,只會覺得難入嘅就一 ...

上到小學無人理你邊間幼稚園嚟,唔使在意呢啲閒言閒語。做家長最緊要身教,盡力培養小朋友便可,同埋揀適合的學校比小朋友。讀邊間幼稚園真係無咩所謂,卷幼,近屋企,全日,乜都好,最緊要家庭配合到,小朋友開心。

993rs 發表於 21-2-26 10:58
就算 K 冇超前,小學都會。除非唔讀 local school

循序漸進學下,上到小學冇咁辛苦。咁多功課默書測驗考試,有少少底都好嘅。趁幼稚園仲好得閒......    又唔使話好多,比佢適應下少少都要。

fadgare 發表於 21-2-26 11:10
循序漸進學下,上到小學冇咁辛苦。咁多功課默書測驗考試,有少少底都好嘅。趁幼稚園仲好得閒......  :sigh ...
非常認同總要打好少少底既,上小學會舒服好多,但不忘要建立好閱讀習慣,教會「學習」好過被教學習。

PTL_L 發表於 21-2-26 11:33
非常認同總要打好少少底既,上小學會舒服好多,但不忘要建立好閱讀習慣,教會「學習」好過被教學習。 ...

我仔超中意自學+閱讀,不過學業都好忙

fadgare 發表於 21-2-26 11:40
而家係咩學習階段呀?小學?

PTL_L 發表於 21-2-26 11:43
而家係咩學習階段呀?小學?

係呀 你呢

fadgare 發表於 21-2-26 11:45
係呀 你呢
一中一小,暫時都可以,又唔覺太忙

PTL_L 發表於 21-2-26 11:50
一中一小,暫時都可以,又唔覺太忙

你仔女叻姐

fadgare 發表於 21-2-26 11:40

我個呢排都好鐘意自學:成日 google pokemons 既 strengths and weaknesses

fadgare 發表於 21-2-26 11:55
你仔女叻姐
正想講,可能升班後新學年是返半日關係,未感受到返全日的忙叻就一般啦,但暫時跟到,不過幼稚園階段時都冇咩超前學習,當時唔知會咁多家長咁做。

993rs 發表於 21-2-26 11:57
我個呢排都好鐘意自學:成日 google pokemons 既 strengths and weaknesses

有時間玩下咪好

PTL_L 發表於 21-2-26 12:02
正想講,可能升班後新學年是返半日關係,未感受到返全日的忙叻就一般啦,但暫時跟到,不過幼稚園階 ...

我果個跟就冇問題嘅,但真係忙。超唔超前就睇個人,佢接受到咪逐步適應下,唔係一上小學咁多paper work又默書,一時間驚適應唔到

我大仔係York 畢業, 佢由PN 開始, 我記得當時佢好怕醜, interview 表現麻麻, 所以唔多幼稚園offer...... 就揀了York.
York 比我既感覺係英文語境好, 而且幾多校外活動, 也多一些show and tell 之類訓練softskill 的練習, 相反中文就冇甘強, 我記得K2時我比佢試吓參加學校課外活動. 佢本來係上午班, 變相全日制甘, 訓練出黎佢英文進步好快.

缺點就係感覺間學校多雜費 (因多活動), 成日要開支票, 好在又唔算好貴, 有付出有收穫, 可以接受吧.

fadgare 發表於 21-2-26 11:07
上到小學無人理你邊間幼稚園嚟,唔使在意呢啲閒言閒語。做家長最緊要身教,盡力培養小朋友便可,同埋揀適 ...
其實我冇在意啲閒言閒語,不過路過忍唔住講番啲公道說話。不過我真係唔係好理解,有些家長認為子女讀到名校就好像贏了整個世界,臉上貼金咁。但對於我來說名唔名校並不重要,選擇合適的學校就可以了。

kikibebe 發表於 21-2-26 12:44
其實我冇在意啲閒言閒語,不過路過忍唔住講番啲公道說話。不過我真係唔係好理解,有些家長認為子女讀到名校 ...

多謝你 你好有心,祝福你同你小朋友,疫情下最緊要身體健康。希望你小朋友都搵到合適嘅學校

fadgare 發表於 21-2-26 15:52
多謝你  你好有心,祝福你同你小朋友,疫情下最緊要身體健康。希望你小朋友都搵到合適嘅學校 :lo ...
Same to you

回覆樓主:

我小朋友入讀家附近的私幼,但係k2因社會事件及疫情停課,發現學校的安排及video+live堂質素很差。有見疫情停課機會高,k3轉去york, video和zoom我覺得好高質素,學到野,真係覺得好彩轉左,學費值得俾。
女兒一月已註冊心儀直資,感恩。
(原文太長,簡短左。)

‹ 上一主題|下一主題