用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想訪問一下畢業左既小朋友家長,KV , LH , SC , York ...
樓主: soha2018
go

想訪問一下畢業左既小朋友家長,KV , LH , SC , York   [複製鏈接]

bc1019 發表於 21-7-6 13:56
回覆 02413124 的帖子

honour student好多都叩到神津

我地個班個個叩唔到

kv Honor student 0 offer的case應該得極少,早前在KV 自己group內傾,見d前輩講都只係一個case,唔知係咪就係樓上講緊果個
大家當初揀得呢d幼稚園都是考慮到整體性結果,果一個半個case應該不太重要

02413124 發表於 21-7-6 13:37
回覆 jennylady 的帖子

常識冇咩?我記得有4科叻叻PAPER不過你講開好似記憶遊戲先有個D細細張既獎狀紙仔,叻 ...
四科考試滿分係無cert 有cert 係得中英數三科有,係計平時默書(記憶力遊戲)平均分
常識係無cert

Honer student通常係神津都考到
普通根德學生三私一直總有間在手
零offer 人唔會多。一早自行收了就唔少

我識人有first place in class
他扣一間神津都有得2nd in
今日見了校長。雖然未必考到,但算唔錯了吧

我係kv 男直資的group ,kv差不多佔該校一班人數
kv絕對考得唔差

點解你個屆咁差你個仔又考唔到連honor student 都考唔到?

我仔係麻麻地presentable
但唔會話零offer
其實我覺得0 offer 的人就算讀其他幼稚園,都唔會話好大改變
每間學校都總有人要等大抽獎

Honer student 其實係咪First place in class ?

一本本同一張張紙寫手冊有分別咩識寫就得啦。根德學費平,教材比較屬樸實。
我真係第一次聽kv 升小唔銜接
Kv 本身就係幼稚園版小學
無論學術,禮儀,上課方式都好銜接到小學
係非常好的學校

show n tell 係真少,呢樣唔否認

我朋友讀名津(叩反來的),都話kv 好銜接
話一睇媽媽group 媽媽問有咩功課就知
讀kv 完全無呢d 問題

jennylady 發表於 21-7-6 18:31
四科考試滿分係無cert 有cert 係得中英數三科有,係計平時默書(記憶力遊戲)平均分
常識係無cert

我覺得考唔到,係性格問題,讀書叻唔代表面試叻,係升小一係蝕底
大個個就算sc,我都只係考左4間,得1間offer,不過我係睇到佢有進步
咁佢個班都有人考到aps, kts,dbs,yw
而且個時仲未cut雙非,出生人數相比,應該係跌左唔少

jennylady 發表於 21-7-6 18:33

Honer student 其實係咪First place in class ?

但又唔一定班班有
應該唔係只計成績

jennylady 發表於 21-7-6 18:42

一本本同一張張紙寫手冊有分別咩識寫就得啦。根德學費平,教材比較屬樸實。

咁kv比起好多幼稚園銜接小學都好,我我只係話因2間都有小朋友讀過3年,比較sc,冇咁好
個人感受

02413124 發表於 21-7-6 18:49
但又唔一定班班有
應該唔係只計成績
因為唔知道first place in class 係咪honor student
Honor student 可能再勁d

我只可以講有honor student 叩神校認受性好高

jennylady 發表於 21-7-6 18:53
因為唔知道first place in class 係咪honor student
Honor student 可能再勁d

我個人覺得應該係面試出問題,因學術咁好,無理由之前全軍覆沒

02413124 發表於 21-7-6 18:55
我個人覺得應該係面試出問題,因學術咁好,無理由之前全軍覆沒

不過都唔需要太在意應該係極端例子會咁樣
三私一直多數會有間係手

我地無津back up 個d,個個都博命考
又唔覺得係考得差 (kv 無數據,都係身邊戰友提供)
我專考神和熱門,都少少一額汗
但都早就有三私一直其中一間渣手

我朋友個仔大我仔兩屆
有spcc…真係好勁,她兩個妹都kv
我老公個朋友兩個女叩到Maryknoll
就係她同我講kv 有幾銜接有幾好叩門有幾勁

到今日我仔的戰績,我都滿意收貨
Kv 真係教到我仔乖自己做功課和溫習
係我放工前自己完成的
講溫習先係讀小學最重要的一環
其他幼稚園未必有培養呢個自己溫習的習慣
我真心睇唔到kv 會點樣唔銜接小學
同埋讀書叻可以插班考小二
成績好就最騙不了人
小二必定考到好小學

jennylady 發表於 21-7-6 19:34
不過都唔需要太在意應該係極端例子會咁樣
三私一直多數會有間係手

再重申係同sc比,無咁細心你冇另一過讀過sc未睇唔到,唔出奇
佢想細個個受惠,好似冇男女神津

02413124 發表於 21-7-6 19:36

再重申係同sc比,無咁細心你冇另一過讀過sc未睇唔 ...

我識唔少都係係大個個讀sc 細點都要讀kv
每個家庭唔同,有不同看法吧
咁零offer 好可能係媽媽選校出現問題
要妹妹受惠所以無考直私?

神津無男女
得名津軒尼詩官立,拔萃小學?油天?沙呂?

jennylady 發表於 21-7-6 19:50
我識唔少都係係大個個讀sc 細點都要讀kv
每個家庭唔同,有不同看法吧
咁零offer 好可能係媽媽選校出現問 ...

對呀,爸爸讀完k1直情想轉校
我都識唔少

jennylady 發表於 21-7-6 00:23
回覆 daijuju 的帖子

用細b 身分考到心儀小學真係好叻

係呀,爸爸都話好彩我個女考唔到其他名幼既repeat K1,如果唔係又要用多一年時間

回覆 jennylady 的帖子

只知大路既KTS,APS,SFA,DG等都有考我只知佢有問過我插班資料,暫時冇轉,但有冇行動我就冇再問

讀過kv LH 同york ,一定bye bye york

KV 同 LH都好好
KV傳統 LH 平均語景好 家長好多野要參與
睇你想要咩,同小朋友性格選校

以上四間我仔只考了sfa 應該同面試表現無關吧
Sfa 只考學術,唔理你咩人咩性格
所以我仔一開始有sfa

Aps 我當時唔識無報
Kts 係遲報名個批,我有sfa 都懶得報
三私比較重學術,所以kv 係大戶入三私一直
你個朋友應該係好例外先會咁
Kv 主流好多都有三私一直

jennylady 發表於 21-7-7 08:52

以上四間我仔只考了sfa 應該同面試表現無關吧

真係唔知衰咩
另一個sc同學,佢妹kv 都係得dg去到final in 跟住其他(aps,kts,sfa)冇晒,最後跟哥入地區一線
不過可能都係個別case

但我認識的,有去參加叩門的,差不多95%都叩到心儀offer, 唔止係honour student! 仲係一線甚至神津
‹ 上一主題|下一主題