用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行交form 的supporting 影印來 (cert, 獎項) ...
樓主: caca316
go

自行交form 的supporting 影印來 (cert, 獎項) [複製鏈接]

5星猩 發表於 20-12-29 12:14
個人認為,成績表係主菜,當然係1:1大大碟上,Cert/獎項呢啲只係前菜/配菜,擺精緻整齊就可以。前菜/配菜未 ...
成績表無名次.

似乎唔多學校無名次, 咁難明...

cafeva 發表於 20-12-29 12:29
指學校既subject prize.
學校既subject prize就唔好影啦,一定唔睇,反而印象唔好(老師會覺得你無似樣既證書)。你俾supporting documents係想增加機會,所以一定只需要俾老師想睇既俾佢哋睇。

5星猩 發表於 20-12-29 12:14
個人認為,成績表係主菜,當然係1:1大大碟上,Cert/獎項呢啲只係前菜/配菜,擺精緻整齊就可以。前菜/配菜未 ...
成績表係一定要睇既,有啲學校講明唔可以縮影。

王家爸爸 發表於 20-12-29 12:33
學校既subject prize就唔好影啦,一定唔睇,反而印象唔好(老師會覺得你無似樣既證書)。你俾supporting do ...
下, 咁唔show 哂D subject prize, 點話比學校知係級一呀? (舉例. 唔係我小朋友.)

tkhhung 發表於 20-12-29 12:16
果然領會到主菜
其實主菜係排名,學校收齊申請表就會叫教育局上主菜。上完主菜,老師先會決定邊啲配菜一定唔會食,直接倒落垃圾桶。剩番既再稱下,邊碟值得食,邊碟係嘥阿叔個胃既空間。

cafeva 發表於 20-12-29 12:36
下, 咁唔show 哂D subject prize, 點話比學校知係級一呀? (舉例. 唔係我小朋友.)
有啲級一係無其他級一咁級一既,所以對無排名之下既科目級一,唔好有太大期望。

王家爸爸 發表於 20-12-29 12:40
其實主菜係排名,學校收齊申請表就會叫教育局上主菜。上完主菜,老師先會決定邊啲配菜一定唔會食,直接倒落 ...
呢啲限定外賣就無辧自己控制了,自己準備嗰啲先可以諗下點搞。

cafeva 發表於 20-12-29 12:36
成績表上名次無咩實際價值,要配搭教局送過嚟既外賣,一齊食先好味,食家會分辨到。

王家爸爸    發表於 20-12-29 13:29

5星猩 發表於 20-12-29 13:15
成績表上名次無咩實際價值,要配搭教局送過嚟既外賣,一齊食先好味,食家會分辨到。 ...
係咩?但係D表格係要填科目名次架喎……

王家爸爸 發表於 20-12-29 12:49
有啲級一係無其他級一咁級一既,所以對無排名之下既科目級一,唔好有太大期望。 ...
咁st Joe 英數subject prize 合金量如何?

cafeva 發表於 20-12-29 13:26
咁st Joe 英數subject prize 合金量如何?
只值幾百蚊,唔夠一克

cafeva    發表於 20-12-29 13:30

成績表上名次無咩實際價值,要配搭教局送過嚟既外賣,一齊食先好味,食家會分辨到。 ...
但係好多人唔知道。

5星猩 發表於 20-12-29 13:08
呢啲限定外賣就無辧自己控制了,自己準備嗰啲先可以諗下點搞。
有咗教局送過嚟既外賣,再加上杯飲得又睇得既自家製虹吸咖啡做課外活動,咁就可以買定校服啦。

王家爸爸 發表於 20-12-29 12:40
其實主菜係排名,學校收齊申請表就會叫教育局上主菜。上完主菜,老師先會決定邊啲配菜一定唔會食,直接倒落 ...

配菜 基本上巳定咗 只係今年想煮什麼菜式 再選擇

tkhhung 發表於 20-12-29 13:36
配菜 基本上巳定咗 只係今年想煮什麼菜式 再選擇
配菜既材料基本上巳定咗,但係點執菜同點煮就係重點啦,所以面試時點樣娓娓道來,將啲課外活動既喜與樂、失敗與奮鬥同老師分享就係技巧所在。

王家爸爸 發表於 20-12-29 13:40
配菜既材料基本上巳定咗,但係點執菜同點煮就係重點啦,所以面試時點樣娓娓道來,將啲課外活動既喜與樂、失 ...

你不好講到太高深 怕家長們聽不明

caca316 發表於 20-12-29 06:57
自行交form 的supporting (cert, 獎項)應該是1:1影印,還是scan 細啲,將幾張cert  放同一頁print ? ...

縮細啦,一開4都得,睇到就可以了~~~

你當食果位一定唔係食家,一定要睇完開飯嘅食評,先識叫餸,唔係化~~~

cafeva 發表於 20-12-29 12:31
成績表無名次.

似乎唔多學校無名次, 咁難明...

就算成績表無名次,可能,都仲有記憶。認為人哋唔認得你,除非,真係新嚟嘅~~~

王家爸爸 發表於 20-12-29 13:40
配菜既材料基本上巳定咗,但係點執菜同點煮就係重點啦,所以面試時點樣娓娓道來,將啲課外活動既喜與樂、失 ...
但係你連奧數獎都話無用, 宜家又話校內獎無用, 即係除左港隊乜都無用啦
‹ 上一主題|下一主題