用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行交form 的supporting 影印來 (cert, 獎項) ...
go

自行交form 的supporting 影印來 (cert, 獎項) [複製鏈接]

自行交form 的supporting (cert, 獎項)應該是1:1影印,還是scan 細啲,將幾張cert  放同一頁print ?
   2    0    0    0

caca316 發表於 20-12-29 06:57
自行交form 的supporting (cert, 獎項)應該是1:1影印,還是scan 細啲,將幾張cert  放同一頁print ? ...

當然1:1最好 如果有頁數要求 放最好的入去

tkhhung 發表於 20-12-29 07:10
我以為1:1太大張,會太多頁數

tkhhung 發表於 20-12-29 07:10

請問1張cert一張纸,還是可以雙面印,2張cert 一張纸?

little_kid 發表於 20-12-29 07:42
請問1張cert一張纸,還是可以雙面印,2張cert 一張纸?

當然不好雙面印 禮貌至上 除非學校有要求

tkhhung 發表於 20-12-29 07:44

我沒有留意這一點,謝謝提醒~

tkhhung 發表於 20-12-29 07:44

單面印是禮貌嗎?第一次聽又不環保

高達紅色 發表於 20-12-29 08:00
單面印是禮貌嗎?第一次聽又不環保

這一刻還想環保 我都係第一次聽

自行交form 的supporting (cert, 獎項)應該是1:1影印,還是scan 細啲,將幾張cert  放同一頁print ? ...

先睇一睇學校報名指引對呢方面有冇要求,間間學校都有唔同。如果指引無寫,自己的常識判斷,單面/1:1都只係方便學校去審閱,大前提係簡潔清晰。
温馨提示,交表時,睇下要帶咩證件文件,學校可能要核對正本文件,唔齊要走多一次。

王家爸爸    發表於 20-12-29 12:53

報名表同cert係俾老師睇,一間學校可以過千人報名,一個老師可能要睇過百張報名表。原則當然係要易讀同避免遺漏,除非學校有特別要求,否則都係1:1同影單面。

5星猩 發表於 20-12-29 08:32
先睇一睇學校報名指引對呢方面有冇要求,間間學校都有唔同。如果指引無寫,自己的常識判斷,單面/1:1都只 ...

解釋得非常好 老師們要看過千份申請者 還會慢慢看嗎?除非有特別獎項 (之前老師朋友分享)

回覆樓主:

有D學校除成績表和申請表外,其他一律比返家長。

每間學校要求都唔同

有學校無特別要求 隨你高興 咁我會選擇單面 1:1

有官校要求 只可以交20個奬項 單面
仲要跟項目號碼去Mark 埋頁數
我會跟足指示 因為唔跟 佢地只會彈回頭 我要再執

亦有聽聞學校要求 只可交最多6版紙 可雙面 可縮影 我會選擇 雙面 縮影 (不過最多縮到一版4張奬項 否則太細 根本睇唔到 同埋自己擇最有代表性)

間間都不同 睇清楚學校要求最緊要

同埋唔好諗住 博下啦 交左先算
坦白講 連人地報名的要求都做唔到
人地會點諗先

tkhhung    發表於 20-12-29 10:45

其實好睇俾supporting(獎項證書)既目的係嘜,如果係鬥厚,當然係全部1:1單面影印會勁啲。但係,如果純粹係想增加收既機會,就好簡單,將每樣野(最多四樣)既最勁既用1:1影印,將同類無咁勁既(最多三張)縮細啲放係後面,咁樣你就只需要四張紙。

王家爸爸 發表於 20-12-29 11:52
其實好睇俾supporting(獎項證書)既目的係嘜,如果係鬥厚,當然係全部1:1單面影印會勁啲。但係, ...
但係有D學校無排名次. 咁就要影哂4 張subject prize cert. 又arh 位又分唔到重要.

如果好多Cert,整個列表列晒所有獎項,重要的先行,務求一眼看清。Cert只是Proof,縮小能看清楚就得。

cafeva 發表於 20-12-29 11:55
但係有D學校無排名次. 咁就要影哂4 張subject prize cert. 又arh 位又分唔到重要.
...
Subject prize cert 係唔係指澳洲UNSW ICAS嗰啲?不過現實係,即使有 Double Medal,對申請有啲名既學校,幫助都唔大。其實學校睇既係課外活動證書,而且唔需要多。

cafeva 發表於 20-12-29 11:55
...
個人認為,成績表係主菜,當然係1:1大大碟上,Cert/獎項呢啲只係前菜/配菜,擺精緻整齊就可以。前菜/配菜未必有人有興趣去食,可以考慮做個拼盤,唔使擺大碟上,除非好食到可以做一味餸菜就轉大碟上。

5星猩 發表於 20-12-29 12:14
個人認為,成績表係主菜,當然係1:1大大碟上,Cert/獎項呢啲只係前菜/配菜,擺精緻整齊就可以。前菜/配菜未 ...

果然領會到主菜

王家爸爸 發表於 20-12-29 12:12
Subject prize cert 係唔係指澳洲UNSW ICAS嗰啲?不過現實係,即使有 Double Medal,對申請有啲名既學校, ...
指學校既subject prize.
‹ 上一主題|下一主題