用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生想補英語會話
go

小學生想補英語會話

應該請NET上門教定係線上補習?如果線上補,請問有冇推介?

monkeydiary 發表於 20-12-24 16:21

我女參加左台灣oikid, 見到有明顯進步。

carol@@@ 發表於 20-12-24 17:08

點解香港可以用到台灣的線上學英語課程?應該點用架?

IloveJJ 發表於 20-12-24 21:16
梗係NET好啲啦!

但用NET的話,係咪應該叫佢上門教?但上門教,以現在的疫情,唔怕嗎?

IloveJJ 發表於 20-12-24 21:45
睇下你自己囉!不過我就覺得oral又唔係好急既野,而家我就唔會上住。

如果係學校啲野唔掂,嗰啲補習我就 ...

因為我女已經4年級,如果再唔操oral, 我怕到考中學時唔掂啊!

monkeydiary 發表於 20-12-24 21:37
點解香港可以用到台灣的線上學英語課程?應該點用架?

登入佢個平台,同外籍老師上堂。每堂25分鐘,$100左右一堂,有課程大綱follow 的

回覆 monkeydiary 的帖子

請net單對單實在太貴,我就用以下既辦法來提升小朋友既英文及普通話口語能力,唔知大家同唔同意呢?
https://m.youtube.com/watch?v=esYiCVhDahw

Dylanli2017 發表於 20-12-25 07:53

請net單對單實在太貴,我就用以下既辦法來提升小朋友既英文及普通話口語能力,唔 ...

我都有睇,可能遲啲會試
其實NET貴唔貴,每個人感受都唔同,但現在疫情咁嚴重,實在不想有外人上自己屋企,所以就算請NET都會隔住電腦上課,咁係唔係不如試下用網上英語課程呢?

net其實效用大唔大?

Dylanli2017 發表於 20-12-25 12:12

net其實效用大唔大?

估計是有一定效用的,始終有講點都好過唔講,而且我估小朋友唔識講,用身體語言同老師溝通,老師會教返小朋友點講卦

如果可以的話, 最好請 NET 上門面對面教, 小朋友吸引容易D。

回覆樓主:

我都想比小朋友學,文化協會得唔得?

carol@@@ 發表於 20-12-24 17:08

可否介紹下?25分鐘夠?

https://www.cambly.com/english?lang=zh_TW

very good platform for oral english leaarning, have free trial class

My son loves it very much

cantona2001 發表於 21-1-16 23:30
https://www.cambly.com/english?lang=zh_TW

very good platform for oral english leaarning, have free  ...

用了Cambly 2年
女兒讀私幼有英文底
小一在津小荒廢了一年英語會話能力
效果很快便達到預期
可流暢不害羞地說英語
(當然各人體質有所不同)

研究了一輪
最後選了Cambly
如今年才開始玩應該會有更多選擇
如Engoo 和 Amazing Talker等

起初在Cambly試了很多不同老師
有的是歌唱高手
有的很會玩英語遊戲
有的是旅遊 Youtuber
試多幾個就會找到適合小朋友類型的老師
不過要有心理準備好多老師都係做兩三個月唔做/轉會
而有些老師是寫明唔同小朋友講o野的 (不過你o岩佢嘴型又肯制喎)

最後歸納以下數點重點:
1. 1對1 (除土炮外, 冇人唔係1對1)
2. 自己選老師不要給老師選自己 (大部份有)
3. 有老師資料與影片(多數土炮同祖國公司要畀完錢先話你知)
4. 歐美老師數量 (請留意當地老麥時薪和你給他的時薪 - Discount - 平台佣金後分別大不大)
5. 免費試堂 (多數都冇)
6. 價錢

回覆樓主:

我女剛剛上Amazing talker, 老師自己揀,又平,老師有自己教材,不錯

lovelysnake 發表於 21-1-18 01:08
我女剛剛上Amazing talker, 老師自己揀,又平,老師有自己教材,不錯

我都係用AmazingTalker ,可以睇片選老師,價錢亦豐儉由人。目標是提升英語聽和說的能力,其實我覺得網上學都ok。老師亦會在說話的過程教grammar教vocab,so far很滿意,小朋友亦非常喜歡

monkeydiary 發表於 20-12-24 16:21

Amazing talker有join過,其實有d係native English speaker, 並不是native English teacher. 遇到有教學經驗的老師通常都快加學費。