用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍灣st joe
樓主: kikibebe
go

九龍灣st joe   [複製鏈接]

回覆 xubin2008 的帖子

教深教快,讀得掂的話,比較起上黎當然較smart。haha

回覆 hkcsty 的帖子

哈哈,係嘅,你講得啱

回覆樓主:

聽上所言。小兒性格活潑,主動多言,學術不錯,是否適合該校呢?因為聽落學校較傳統教學,喜歡文靜的小朋友嗎?

回覆 winglam327 的帖子

我識果間補習班老闆講,呢間學校小朋友非常smart,睇你個選擇啦

hkcsty 發表於 21-2-9 11:31
SJ 近5年DSE成績已經升近band1c,咁幾年後可能都算九成學生升b1中學。另外近年SJ在籃球,乒乓球,游泳等等 ...

SJACS 2020年33222率51%

https://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp/school/310

https://www.tutorcircle.hk/blog/18954/【聖若瑟英文中學】排名急升2級!未來有望升至band-1/

聖若瑟英文中學(St. Joseph’s Anglo-Chinese School)位於九龍新清水灣道46號,曾是觀塘區的地區名校,但隨着學校在1998年進行改革,全面施行母語教學後,聖若瑟英文中學的排名下降至Band 2C。然而,學生於近年的文憑試DSE取得不錯的成績,讓排名在短短5年內回升至Band 2A。到底聖若瑟英文中學會否在未來「升呢」成為Band1中學?

回覆 Poyau 的帖子

對於我呢種決定讀St Jo嘅家長來說,呢個真係個好消息啊,多謝呢位家長!

沒有其他waiting?

都有啊,唔係Waiting係offer,有德雅和真道offer但係最喜歡呢間

Wait 埋港大同學會結果應該有定案

咁你加油啦,家長為咗小朋友揀最心儀果間

其實心儀男校

我都係,希望你可以很快就有好消息,入到港同唔駛煩中學啦

SJ 每年出產~50 b1生,~40去直屬中學 都唔會太煩升中嘅
況且 6年後可能已經係b1中學呢

咁真係太好啦!,因為我淨係想比個仔去到一個有良好朋輩嘅學校健康成長,如果學校升中好,我就更放心啦,同埋多謝好多熱心家長話比我知呢間學校嘅信息好正面,多謝多謝哈~

回覆樓主:

你們唔使等6年,潘校長已經好努力地,中學宜家已經升上B1C,除了中文中史,所有科目已經用英文教了。

SJ咩類型學生都有,無特別偏好,成班男仔一齊玩,比女仔更嘈更多野講

回覆樓主:

外界成日傳SJ又深又谷,老師又嚴又惡,試想想對住班哇鬼,你唔大聲過佢,佢哋點聽到你講野吖……

老師好有愛心,肯關心每一個仔。功課量不多,一個至個半小時一定做完,因為抄寫唔多,以做作業為主,花時間不多。

一年3次考試,另加每個學期3次中默3次英默,所以呢,到考試時個個阿媽變晒暴龍……因為平日無測驗,谷埋一次過温書。

課外活動好多,好啱男仔玩,就算唔玩課外活動,星期三有 Wednesday program 同埋 Friday activities ,都係活動,係上課時間上的,每级唔同。

我最近見到一件好 warm的事,上星期有一朝落雨,門口企住一個男老師提學生入學校要噴手,而另外一個男老師拎住把遮,遮住學生上樓梯,遮到入去學校,老師不停上上落落,家長見到好感動呢!以往只會流傳老師鬧學生,但從來無人講過,紅色暴雨校長企係學校門口接仔入學校

cacathepanda 發表於 21-3-9 02:33
外界成日傳SJ又深又谷,老師又嚴又惡,試想想對住班哇鬼,你唔大聲過佢,佢哋點聽到你講野吖……

老師好有 ...

真係好想知多啲Sj嘅生活點滴,多謝你既分享。

回覆 cacathepanda 的帖子

我呢種新丁家長聽到用家比嘅學校信息就非常興奮,我自己本身就係喜歡Stjo純樸的作風,同埋上年去學校面試已經feel到校長實干作風,哈哈~Stjo今年九月我嘅仔就來啦,多謝呢位家長可以告訴我哋咁多信息!

lovelovebabe 發表於 21-3-9 08:33
真係好想知多啲Sj嘅生活點滴,多謝你既分享。

若果學校真係日鬧夜鬧, 學生都唔會想返學啦, 學校要畀四千幾蚊學費㗎, 當家長傻的嗎? 拎個仔畀人日鬧夜鬧……

阿仔返學咁多年, 從來冇話唔想返學, 佢咁多年嘅校園生活, 係開心嘅, 學校訓練到佢好主動, 有教養……

小一小二走嘅人係多, 因為音樂椅仲未停, 之後走嘅, 多數係轉咗去國際學校、 去咗外國讀書、 又或者去咗神級學校, 讀唔掂要走嘅, 真係好少好少, 都係已經留咗班,再要留班的。

xubin2008 發表於 21-3-9 10:07
回覆 cacathepanda 的帖子

我呢種新丁家長聽到用家比嘅學校信息就非常興奮,我自己本身就係喜歡Stjo純樸的 ...

遲D啦……等阿仔考完呈三, 我再上嚟講啦……
‹ 上一主題|下一主題