用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍灣st joe
go

九龍灣st joe   [複製鏈接]

小兒性格文靜,學術可以,能專心上課,但比較細膽同被動。現有九龍灣st joe offer, 請問有人知道這類型學生st joe 適合嗎?因只有這offer, 所以希望了解多些,謝謝!
   13    0    0    0

請問係正取生定st joe call waiting?

Babyfungmama 發表於 20-12-23 21:10
請問係正取生定st joe call waiting?
正取生啊!

回覆 kikibebe 的帖子

Thank you, 因為等緊st joe call waiting, 我仔仔同你仔性格差不多,我覺得st joe好適合
第一:st joe老師比較嚴格,能專心上課會比較適合,始終男仔係活躍d,我仔仔亦谷得
第二:小一至小六有好多課外活動,全部都好適合男仔,係我仔仔鐘意既活動
第三:英小

Babyfungmama 發表於 20-12-23 21:34

Thank you, 因為等緊st joe call waiting, 我仔仔同你仔性格差不多,我覺得st joe好 ...
多謝你意見。聽聞st joe 好多最終都會收到waiting offer, 祝你成功!

st joe 多活動,合適男仔。

Babyfungmama 發表於 20-12-23 21:34

Thank you, 因為等緊st joe call waiting, 我仔仔同你仔性格差不多,我覺得st joe好 ...
我都係咁睇,好鍾意呢間小學,衷心希望你哋快D收到offer!

kikibebe 發表於 20-12-23 20:42
小兒性格文靜,學術可以,能專心上課,但比較細膽同被動。現有九龍灣st joe offer, 請問有人知道這類型學生 ...
我嘅仔仔都係咁,學術Ok,好專心做嘢聽老師指令,似乎St joe好喜歡呢一類型的小朋友,我都有offer。學校有的學有的玩啱男仔,唔想比仔仔齋讀書

想問下如果讀st jo屋企要唔要外補?定小朋友專心上堂就得?

回覆 Shirleyfeifei 的帖子

我唔知,答你唔到,但我之前去問番一個上年畢業嘅家長,話上年全級80幾人,50多人上band1 中學校,剩下20~30個學生去到中學部,佢仔仔個班8個聖言5個觀瑪,一個皇仁,2個香港區St Joe,2個英華,1個Ls1個沙田蘇浙,我知道之後完全確定比個仔讀啦!

xubin2008 發表於 21-2-8 11:47
回覆 Shirleyfeifei 的帖子

我唔知,答你唔到,但我之前去問番一個上年畢業嘅家長,話上年全級80幾人,50 ...
咁成績真係好唔錯,謝分享。我現在有另一間揀,如果是你會揀宣小定st joe呢? 好似各有各好

宣小for sure
宣小9成升上band 1中學,學術,音樂,體育全港數一數二,無可能同st jo比

宣小三私,肯定非常值得考慮,升中非常亮麗,如果係我放棄宣小會不捨得,但你都要面對為小朋友各方面做好支援,特別我自己會覺得宣小嘅學費同埋學樂器經濟負擔太重,我就放棄咗報考,我又本身揀咗英文私校主要係希望幫小朋友揀良好嘅學習環境同朋輩一齊成長。

Babyfungmama 發表於 21-2-8 15:39

宣小for sure

宣小音樂出名,但運動都係強?

SJ 近5年DSE成績已經升近band1c,咁幾年後可能都算九成學生升b1中學。另外近年SJ在籃球,乒乓球,游泳等等都全部取九龍東學界冠軍,你可以參考下!

回覆 hkcsty 的帖子

係啊,因為我自己就發現St joe仔非常Smart。

P1 120人 P6 8x人, 去了更好學校定讀唔掂走就要家長自己估下了!

我自己嘅諗法,唔知啱唔啱,我覺得80幾人,人少仲好,老師們可以照顧嘅仲貼心D,我反而喜歡學生少D特別去到高小

學校一直走低調路線,唔係今年報小一都唔知呢間係好學校嚟!

係呀,我都係咁,同埋今年疫情關係,我發現呢間學校校長作風好實干型,上年九月疫情剛剛好轉學校比往年提早一個月面試,我都好欣賞!我仔仔依家讀緊補習中心老闆都講呢間學校嘅小朋友非常smart,老師們非常Nice,我仲瞭解學校升中信息依家信心爆棚
‹ 上一主題|下一主題