用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幸福的煩惱 KV VS KM
發新帖回覆
go

幸福的煩惱 KV VS KM

大家好,想請教下KV VS KM

學術,學校環境,考直私

邊間較好呀? 感謝大家(emoji)(emoji)

Always kv la.一年大把人km轉kv wor

回覆樓主:

有選其他龍校嗎?你target那些小學?
有龍去龍

KV和KM同等級?大部分人應該會揀KV

回覆 happypapa11 的帖子

KV 學術好d,KM語境好d,學術較平均,一間傳統教學,一間Happy School  但都谷學術!

回覆樓主:

如果係培僑同KM,又會點揀?

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
cutysze1985 發表於 20-12-28 08:33
回覆 happypapa11 的帖子

KV 學術好d,KM語境好d,學術較平均,一間傳統教學,一間Happy School  但都谷學 ...

請問km係開心地谷的嗎?謝謝

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
KV 同KM 根本唔同LEVEL, must be KV

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
Jessicakyy 發表於 21-1-12 23:28
請問km係開心地谷的嗎?謝謝
我自己讀緊KM  N斑,課程係深,但係活動教學,小朋友上堂好開心,我自己都有KV AM offer,我想小朋友語境好d,所以會prefer KM  多d,反而KM我等緊內部優先waiting,都大機會wait  到 ,KV教小朋自律、中數強,我自己覺得兩間都係名幼,都係好學校,但出名就KV出名D。

cutysze1985 發表於 21-1-14 09:19
我自己讀緊KM  N斑,課程係深,但係活動教學,小朋友上堂好開心,我自己都有KV AM offer,我想小朋友語境好 ...

有傳有啲名幼太細個就谷好勁,上到小三小四就成績差好多,因唔識得變通。

唔知會係指咩名幼?我一直可能誤左km係咁

kv似乎就係非常谷。

讀緊KM K1,班主任好有愛心耐心,非常包容。我見zoom時各個小朋友爭住同老師講嘢。學術平均,親子活動都算多。

Jessicakyy 發表於 21-1-14 09:33
有傳有啲名幼太細個就谷好勁,上到小三小四就成績差好多,因唔識得變通。

唔知會係指咩名幼?我一直可能 ...

如果真係名幼出黎, 而上到小三小四成績就差好多, 咁完全係家長同小學既問題, 因爲幼稚園再好再超前並從小幫小朋友建立好晒學習動機/習慣, 但上到小學亦都可以養成佢既不良習慣+不進則退, 無可能反而去怪責返間幼稚園, 點睇都係問小學同家長負全責啦, 咁都可以諗返去怪責間幼稚園真係好神奇

chicken9 發表於 21-1-14 11:48
如果真係名幼出黎, 而上到小三小四成績就差好多, 咁完全係家長同小學既問題, 因爲幼稚園再好再超前並從小 ...
同意, 幼稚園課程再深都係幫到你輕鬆過度小一,上到去小二小三都係真要靠小朋友自己努力再加上家長係後面發功🤣

chicken9 發表於 21-1-14 11:48
如果真係名幼出黎, 而上到小三小四成績就差好多, 咁完全係家長同小學既問題, 因爲幼稚園再好再超前並從小 ...

無錯,高小成績跟唔上原來關幼稚園事 ,咁高中成績跟唔上睇怕都係小學的責任了 ,由始至終,都唔關家長或自己學校事,依家d父母/學校/教育工作者似乎都係卸得就卸。

發表於 昨天 12:49 |顯示全部帖子

回覆樓主:

以上我都係聽返嚟,係話見到有呢啲情況,不是我自己虛構出來。我亦不是鼓吹呢個係定律,只係提出疑問。

新手父母唔知小朋友點,無經驗小學小朋友會點,以為一般所講幼稚園學校會定下學習模式真係會影響咁深遠。所以先有咁多人小朋友入名幼。

原來唔會咁大影響就好了吧,各人有唔同說法,聽左啱聽就聽,唔啱聽就算了吧。

發表於 昨天 13:22 |顯示全部帖子

我都有睇過好多類似既說法
【啟發學習】趙榮德:過度催谷成績 當心抹殺小朋友的潛能
因為家人都係催谷型,當初我同個女報名時都簡名校或姐出名學術,到後期睇到啲書或者網上講,先再諗清楚咩係適合自己小朋友,當然每個小朋友都唔同,最緊要適合佢
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊