用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幸福的煩惱 KV VS KM
go

幸福的煩惱 KV VS KM [複製鏈接]

大家好,想請教下KV VS KM

學術,學校環境,考直私

邊間較好呀? 感謝大家(emoji)(emoji)
   1    0    0    0

Always kv la.一年大把人km轉kv wor

回覆樓主:

有選其他龍校嗎?你target那些小學?
有龍去龍

KV和KM同等級?大部分人應該會揀KV

回覆 happypapa11 的帖子

KV 學術好d,KM語境好d,學術較平均,一間傳統教學,一間Happy School  但都谷學術!

回覆樓主:

如果係培僑同KM,又會點揀?

cutysze1985 發表於 20-12-28 08:33
回覆 happypapa11 的帖子

KV 學術好d,KM語境好d,學術較平均,一間傳統教學,一間Happy School  但都谷學 ...

請問km係開心地谷的嗎?謝謝

KV 同KM 根本唔同LEVEL, must be KV

Jessicakyy 發表於 21-1-12 23:28
請問km係開心地谷的嗎?謝謝
我自己讀緊KM  N斑,課程係深,但係活動教學,小朋友上堂好開心,我自己都有KV AM offer,我想小朋友語境好d,所以會prefer KM  多d,反而KM我等緊內部優先waiting,都大機會wait  到 ,KV教小朋自律、中數強,我自己覺得兩間都係名幼,都係好學校,但出名就KV出名D。

cutysze1985 發表於 21-1-14 09:19
我自己讀緊KM  N斑,課程係深,但係活動教學,小朋友上堂好開心,我自己都有KV AM offer,我想小朋友語境好 ...

有傳有啲名幼太細個就谷好勁,上到小三小四就成績差好多,因唔識得變通。

唔知會係指咩名幼?我一直可能誤左km係咁

kv似乎就係非常谷。

讀緊KM K1,班主任好有愛心耐心,非常包容。我見zoom時各個小朋友爭住同老師講嘢。學術平均,親子活動都算多。

Jessicakyy 發表於 21-1-14 09:33
有傳有啲名幼太細個就谷好勁,上到小三小四就成績差好多,因唔識得變通。

唔知會係指咩名幼?我一直可能 ...

如果真係名幼出黎, 而上到小三小四成績就差好多, 咁完全係家長同小學既問題, 因爲幼稚園再好再超前並從小幫小朋友建立好晒學習動機/習慣, 但上到小學亦都可以養成佢既不良習慣+不進則退, 無可能反而去怪責返間幼稚園, 點睇都係問小學同家長負全責啦, 咁都可以諗返去怪責間幼稚園真係好神奇

chicken9 發表於 21-1-14 11:48
如果真係名幼出黎, 而上到小三小四成績就差好多, 咁完全係家長同小學既問題, 因爲幼稚園再好再超前並從小 ...
同意, 幼稚園課程再深都係幫到你輕鬆過度小一,上到去小二小三都係真要靠小朋友自己努力再加上家長係後面發功🤣

chicken9 發表於 21-1-14 11:48
如果真係名幼出黎, 而上到小三小四成績就差好多, 咁完全係家長同小學既問題, 因爲幼稚園再好再超前並從小 ...

無錯,高小成績跟唔上原來關幼稚園事 ,咁高中成績跟唔上睇怕都係小學的責任了 ,由始至終,都唔關家長或自己學校事,依家d父母/學校/教育工作者似乎都係卸得就卸。

回覆樓主:

以上我都係聽返嚟,係話見到有呢啲情況,不是我自己虛構出來。我亦不是鼓吹呢個係定律,只係提出疑問。

新手父母唔知小朋友點,無經驗小學小朋友會點,以為一般所講幼稚園學校會定下學習模式真係會影響咁深遠。所以先有咁多人小朋友入名幼。

原來唔會咁大影響就好了吧,各人有唔同說法,聽左啱聽就聽,唔啱聽就算了吧。

我都有睇過好多類似既說法
【啟發學習】趙榮德:過度催谷成績 當心抹殺小朋友的潛能
因為家人都係催谷型,當初我同個女報名時都簡名校或姐出名學術,到後期睇到啲書或者網上講,先再諗清楚咩係適合自己小朋友,當然每個小朋友都唔同,最緊要適合佢

My boy studied in KM K1 for full year and switched to KV K1 as super big b. The reason to switch because KM starts to write Chinese and English words in K1, and my boy found it difficult and sometimes depressed. And when I got K2 syllabus in the summer holiday which I could anticipate my boy would be hard to handle, I decided to change school.
After switching to KV, no writing in K1, at first I couldn’t get used to as KV K1 is really like a happy school. Even for K2 first term, it is still easier than KM K2 first term which I compared both syllabus I have. KV starts to be more tense in K2 2nd term which also makes sense as students at that time with stronger hand muscles and better understanding, hence they can learn faster

I feel surprised sometimes people say KV is very 谷, per my personal experience, KM is more chur than KV at least before K2 term 2. Whilst for KV, my boy could still handle and finished hw within 45 mins per day, and he is happy on his school life as well.

Hope my comments can help

Hwtsui 發表於 21-1-18 13:49
My boy studied in KM K1 for full year and switched to KV K1 as super big b. The reason to switch bec ...

thanks your information  .
its sounds nice to stuy in kv.
wish my gal can get suitable kindergarten.

Hwtsui 發表於 21-1-18 13:49
My boy studied in KM K1 for full year and switched to KV K1 as super big b. The reason to switch bec ...
我一直以為KV谷過KM,睇來都係選擇KV好d,想問一下 現在根德園的網課是怎樣安排的?

回覆 Hwtsui 的帖子

Deleted

‹ 上一主題|下一主題