用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B2仔自行九龍城區中學
go

B2仔自行九龍城區中學 [複製鏈接]

小學灣仔網,自一B1,自二跌左去B2,請問各位前輩,如果自一揀丘中,自二揀陳瑞祺,會唔會太博,或者有沒其他中學可以推介。謝謝大家
校內係風紀+管樂隊+籃球校隊+足球校隊
另外丘中係全in,唔知陳瑞祺係揀幾多人in?
   1    0    0    0

aileen3388 發表於 20-12-22 12:08
小學灣仔網,自一B1,自二跌左去B2,請問各位前輩,如果自一揀丘中,自二揀陳瑞祺,會唔會太博,或者有沒其他 ...

兩次呈分後屬Band幾?以表面看,無論成績和活動看,你囝囝入到"陳瑞祺"機會大DD,"丘中"要視乎你囝囝是否屬B1c成績。

YmOra 發表於 20-12-22 13:05
兩次呈分後屬Band幾?以表面看,無論成績和活動看,你囝囝入到"陳瑞祺"機會大DD,"丘中"要視乎你囝 ...

屬於B2,,但老師話可以搵B1C既中學博

aileen3388 發表於 20-12-22 14:45
屬於B2,,但老師話可以搵B1C既中學博

那麼,丘中可能會幾搏的,要預咗丘中响自行多數取錄B1b或B1c學生居多,而陳瑞祺則機會會大DD,加上你囝囝有咁多活動較全面,估計兩所中學皆喜歡。努力呀!

小學灣仔網,自一B1,自二跌左去B2,請問各位前輩,如果自一揀丘中,自二揀陳瑞祺,會唔會太博,或者有沒其他 ...

delete

如果小學係灣仔網,呈二之後跌咗落B2,咁小朋友呈三,努力啲,有無可以上返B1?如果答案係有,咁自行階段,無理由揀B2學校。相反,如果小朋友呈三,點努力都係B2,咁自行丘佐榮、陳瑞祺(喇沙)都係可行既組合。

或許自行首選 陳瑞祺, 報考直資 - 顏寶鈴 都不錯

王家爸爸 發表於 20-12-22 18:12
如果小學係灣仔網,呈二之後跌咗落B2,咁小朋友呈三,努力啲,有無可以上返B1?如果答案係有,咁自行階段, ...

謝謝你的回覆,阿仔今次衰左數學,跌左去B,所以先跌落B2,老師都話佢唔應該得咁既成績,呈三努力下應該可以再返回B1,但宜家疫情咁,有冇呈三都唔知,所以先想穩陣d自一揀B1自二B2咁,好彩中左其中一間都算安樂,如果仲有呈三,叫阿仔努力下成績進步左,到時去扣門更好既B1中學都叫有誠意

YmOra 發表於 20-12-22 16:04
那麼,丘中可能會幾搏的,要預咗丘中响自行多數取錄B1b或B1c學生居多,而陳瑞祺則機會會大DD,加 ...

謝謝你,我聽左丘中簡介會,都覺得呢間學校好唔錯,其實我同仔仔都心儀黃笏男,雖然達到佢1A2B既入表要求,但成分成績唔夠靚,應該都係浪費左一個自行機會,想請問下陳瑞祺近年既校風如何呢?

王家爸爸 發表於 20-12-22 18:12
如果小學係灣仔網,呈二之後跌咗落B2,咁小朋友呈三,努力啲,有無可以上返B1?如果答案係有,咁自行階段, ...

如果我博盡d自一黃笏男自二丘中,但自行2間都沒收,咁假設有呈三,如果上返B1,我大抽獎就可以盡揀B1中學填,如果唔好彩留係B2,咁大抽獎甲一陳瑞祺乙一陳瑞祺,咁樣玩法是否又ok?

aileen3388 發表於 20-12-23 01:53
謝謝你的回覆,阿仔今次衰左數學,跌左去B,所以先跌落B2,老師都話佢唔應該得咁既成績,呈三努力下應該可 ...
如果老師都認為佢有機會上返去B1,加上小學係灣仔網,夠勁,又唔需要咁心急揀B2學校。

aileen3388 發表於 20-12-23 02:10
如果我博盡d自一黃笏男自二丘中,但自行2間都沒收,咁假設有呈三,如果上返B1,我大抽獎就可以盡揀B1中學填 ...
B2大抽獎甲一陳瑞祺乙一陳瑞祺,應該有機會。即使去咗間差啲啲既,努力啲讀,中二都可以叩門。我小朋友以前有個同學,原本係讀官立嘉道理,讀咗一、兩年,叩門去我小朋友讀緊既學校(不過讀咗兩、三年之後移民美國)。

aileen3388 發表於 20-12-23 02:02
謝謝你,我聽左丘中簡介會,都覺得呢間學校好唔錯,其實我同仔仔都心儀黃笏男,雖然達到佢1A2B既入表要求 ...

"陳瑞祺"與一般男校差不多,我經常响何文田商場嘅M記和吉野家見到佢哋一班又一班好友食嘢和傾計,e+疫性關係少咗哩D近距離觀察,若不,响何文田廣場內可以有好多嘢睇架,可以有華英、旅港、陳瑞祺、蔡功譜、何官、胡兆熾和五旬節,甚至乎你想知嘅"丘中"亦可以响這裏作""行為觀察"",我和我哋jm們,當年响不影響學生趕上學的時間下,有時當場會直接問用家心得勁攞料,至於迦密和聖三一,則行過少少嘅愛民商場嘅KFC或大快活或八方就可以找到學生們的踪影了。講番"丘中",丘中的確係一所好學校,校長老師有愛心,關愛學生,是一所好好的基督教英文中學,個人認為,過去出生率底才令到有啲啲B2組別學生有機會抽入,隨著出生率上升,相信全收B1學生是不成問題,質素亦會隨著九龍城區B1組別學生增加而有所上升的,故,個人對丘中的未來抱有十分大的希望,相信她是做得到的。而陳瑞祺的男孩子,以我觀察所知,他們都係乖的,只是,你知啦男孩子係有DD粗聲粗氣,真個性嘛!以我觀察係接受到的,讀書要預咗有DD谷,因為需要追番過去的成績,活動方面都算係多元化,以前曾與一名學生傾談過,他好喜歡學校的活動,覺得與一班男同學一齊玩可以不用避忌太多,做集體功課亦不用想太多女孩子諗緊D詳,大家男孩子直接了當說出來就是了,效率仲非常好添,故,响陳瑞祺讀書應該可以建立出一份""難得的友誼"",這些是我所觀察得到的。希望幫到你啦!

aileen3388 發表於 20-12-23 02:10
如果我博盡d自一黃笏男自二丘中,但自行2間都沒收,咁假設有呈三,如果上返B1,我大抽獎就可以盡揀B1中學填 ...

是否大抽獎會轉去九龍城校網?

在灣仔校網大抽獎,乙一不能選陳瑞祺。

tpmon 發表於 20-12-23 13:29

是否大抽獎會轉去九龍城校網?

係啊,來緊會轉校網去九龍城區,選擇比灣仔多dd

YmOra    發表於 20-12-23 15:12

aileen3388 發表於 20-12-23 13:47
係啊,來緊會轉校網去九龍城區,選擇比灣仔多dd

如果呈3追返上B1,大抽獎抽九龍城B1校選擇更加多。

你的選擇正確。

YmOra 發表於 20-12-23 12:04
"陳瑞祺"與一般男校差不多,我經常响何文田商場嘅M記和吉野家見到佢哋一班又一班好友食嘢和傾計,e+疫 ...

謝謝你,非常有用既資訊,感謝你無私分享(emoji)

王家爸爸 發表於 20-12-23 10:12
B2大抽獎甲一陳瑞祺乙一陳瑞祺,應該有機會。即使去咗間差啲啲既,努力啲讀,中二都可以叩門。我小朋友以前 ...

謝謝你,都會叫小朋友來緊要勤力d溫書,希望呈三返回B1

aileen3388 發表於 20-12-23 15:01
謝謝你,非常有用既資訊,感謝你無私分享(emoji)

唔駛客氣

YmOra 發表於 20-12-23 15:10
唔駛客氣

想請問下,我見丘中自行申請表上有一欄係寫推薦人(有2位),唔知呢2位推薦人寫什麼人物會有d幫助?
‹ 上一主題|下一主題