用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心幼稚園啲家長谷唔谷
go

聖心幼稚園啲家長谷唔谷

請問有冇舊生家長分享下,讀得聖心幼稚園,係咪多數家長都會好谷外補?
如果唔想讀聖心私小(怕太谷+要錢),又無宗教舊生分入聖津,
又唔係同區,我見上年得3成幾入得返聖津
其實仲應唔應該選擇聖心?
我就無特別要入名幼名小,當初只係試下報,如果抽唔到聖津叩門又失敗,(而我見人地成日話叩門需要1-1-1,其實唔明咁仲點揀啲熱門小學),係咪到時叩啲唔熱門?或者等抽到啲2/3線小學

糸,大把虎媽,但是不公開分享去那裡補習,家長都是小圈子作風。不過升津小小一,冇舊生分或不是住中西區,聖幼生叩門機會一定比外校生大。如果你冇target 名小,又已經有很多幼稚園k1 offer, 當然揀一間最適合你小孩,到時候抽到那一間小學冇所謂。但如果你想阿女升小一時不用周圍撲,梗系選一條龍、半條龍、什至假龍幼稚園啦。駛鬼理其他家長點虎,自己揸定宗旨,培養小朋友品德和興趣才重要。

聖心有一津一私,收七成到。

目標聖津又夠分的,就好佛系
目標聖私的,正常谷
目標外闖的,非常谷

如果唔想直私,11區還有聖提同聖彼得等可抽

唔谷係呃人,k唔谷,聖津都谷,所以k太happy上小學都辛苦

回覆樓主:

點為之正常或非常谷?

先唔理家長谷唔谷,比你上到小學,到時功課太深追唔上,小朋友會好辛苦,我係聖心小學舊生,細個媽媽無谷過我,小一晚晚做功課做到喊,幸好上埋中學,都係好辛苦,個個同學都無100分都90分