用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 德望小學老師有愛心嗎?
go

德望小學老師有愛心嗎? [複製鏈接]

我個女身體體質比交敏感, 在食野同活動方便 (例如:游水堂)可能同一般小朋友會有所不同, 會有限制, 好多野唔食得, 游水會可能會皮膚敏感,  我知德望一班有四十人, 算大班, 有啲擔心老師唔會理到佢咁多, 所以問下有媽咪同我有類似問題嗎?  學校能夠配合有特別需要小朋友嗎??
   2    0    0    0

phoenixshum 發表於 20-11-30 13:19
我個女身體體質比交敏感, 在食野同活動方便 (例如:游水堂)可能同一般小朋友會有所不同, 會有限制, 好多野唔 ...
只要同學校表明要注意什麼, 好多都可以特別照顧, 見有同學蛋敏感呀,唔上得PE堂呀, 有家長信學校知道學生情況都會盡量配合

高年級才會有游泳堂,小息食物可以自己帶,應該不用太擔心。

經驗話我知名校成績差老師最難有愛心, 其他方面愛心會多D的。

qpalzm 發表於 20-12-6 21:28
經驗話我知名校成績差老師最難有愛心, 其他方面愛心會多D的。
你意思係老師對成績差既學生無愛心???

上年朋友女兒既經驗係唔算有愛心,學術做得唔好唔會用正向教育幫小朋友,只會話小朋友邊度做得差。

不過樓主問題似係簡單問題,老師應該不難處理

phoenixshum 發表於 20-12-7 13:45
你意思係老師對成績差既學生無愛心???
我意思係係成績個方面, 如果成績不達標, 名校老師係教學方面的支援技巧、耐心教導、用心協助等, 好多時反而及唔上一D二、三線小學的老師。如果唔係學業問題, 名校的處理方法就彈性好多。
至於你講個樣, 家長訴苦學業跟唔上的小朋友比老師針對投訴勸退時有所聞, 不過當然呢D包含家長的主觀看法, 我難以評論真實係咪咁。唯一可以肯定, 如果小朋友係名校度跟唔上, 家長同小朋友一定會唔好受。

phoenixshum 發表於 20-11-30 13:19
我個女身體體質比交敏感, 在食野同活動方便 (例如:游水堂)可能同一般小朋友會有所不同, 會有限制, 好多野唔 ...

一班成四十人⋯⋯ 我相信好難會有個別照顧。

呢類型傳統名校,好難期望有愛心嘅老師...
好幾個朋友女讀過,學校同老師最緊張就係小朋友跟唔跟得上...

Saboc 發表於 21-1-29 06:44
好幾個朋友女讀過,學校同老師最緊張就係小朋友跟唔跟得上... ...
緊張小朋友跟唔跟到,都好過有d官校老師放任自流

qpalzm 發表於 20-12-7 15:25
我意思係係成績個方面, 如果成績不達標, 名校老師係教學方面的支援技巧、耐心教導、用心協助等, 好多時反而 ...
其實外國一樣,名校類似精英教育,跟唔到的確要自己諗適唔適合讀。
唔係老師問題,其實是名校本身定位問題。所以好睇家長取向,如果都希望一試,就去試,跟唔到再考慮轉其他更適合的學校。

如果希望關愛,俾小朋友慢慢成長,就考慮唔谷,尤其初小,例如新派直私一條龍。

簽名被屏蔽

入學前要填健康申報,學校都唔會想有學生出事,若擔心甩漏,開學時call 班主任remind 下便可

Saboc 發表於 21-1-29 06:44
好幾個朋友女讀過,學校同老師最緊張就係小朋友跟唔跟得上... ...
成績為主打的學校,亦是無可厚非,學校極其量比補底班,最終要看家長能否配合老師(not the other way round)

一班40幾人,真係好多,加上班務繁忙,唔可能期望好高。

MrBeast 發表於 21-1-29 11:10
成績為主打的學校,亦是無可厚非,學校極其量比補底班,最終要看家長能否配合老師(not the other way roun ...
補充一句,名校當然會有有心的好老師,睇你好唔好彩遇到

b3410 發表於 21-1-29 08:39
緊張小朋友跟唔跟到,都好過有d官校老師放任自流

二三線官津老師有時收太多投訴都冇多餘時間處理其他野

MrBeast 發表於 21-1-29 11:02
入學前要填健康申報,學校都唔會想有學生出事,若擔心甩漏,開學時call 班主任remind 下便可 ...
yes, 呢d 反而名校,國際學校都好小心,健康申報填落去,會留意。不過反而家長,小朋友要有心理準備,有d活動小朋友無的參加,到時候不要後悔
因為通常學校情願“過度”照顧,也不想疏忽

b3410 發表於 21-1-29 08:44
其實外國一樣,名校類似精英教育,跟唔到的確要自己諗適唔適合讀。
唔係老師問題,其實是名校本身定位問題 ...
唔同學校有唔同價值觀無可厚非, 不過聽聞有D名校勸退學生的手法, 與有愛心一詞相差甚遠。

回覆 qpalzm 的帖子

多謝大家寶貴意見, 希我女快啲好番, 咁就唔洗麻煩老師了......
‹ 上一主題|下一主題