用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 暫時得高小Offer ..... 但.......
樓主: playplayeah
go

暫時得高小Offer ..... 但....... [複製鏈接]

playplayeah 發表於 20-11-30 00:01
咁宜家您仔仔讀成點?
會唔會真係要好用力去追

佢一年級係好吃力㗎,除了資質不佳,仲要係11月細仔。不過到左p2之後又突然ok哦,不是名列前茅,只保持頭五分一直到p6.....
不過老實講,當時如果真係唔得,我會轉的,只要不抱着非君不嫁的心態,一試無妨

qip1371 發表於 20-11-29 19:45
媽媽自己教同老師教有時效果唔同。
我有類似經驗,我自己教小朋友既時候覺得點解自己個小朋友咁唔醒目,但 ...

多謝您既鼓勵~

雖則我知我仔係真係質質問題~~
因為唔只一個老師話佢好似記唔到嘢

好似明明phonics catch up 班開頭話要8堂
加下加下變左要15堂...因為catch up 得慢
但我相信佢地唔係厄堂~因為明明45分鐘既堂
次次都遲20分鐘什至30分鐘先落堂而唔計錢!
真係好用心教~

仲有其他例子,不過費事咁長氣😂

的確,應該唔好咁快就認輸既
張家輝話:「怯,你就會輸咗成世!」

cmchang0927 發表於 20-11-30 00:09
佢一年級係好吃力㗎,除了資質不佳,仲要係11月細仔。不過到左p2之後又突然ok哦,不是名列前茅,只保持頭 ...
多謝您~~
雖個個小朋友唔同,但係都幫我打咗支強心針💪🏻

playplayeah 發表於 20-11-30 00:17
多謝您既鼓勵~

我仔幼稚園學phonics, 報咗三個courses都未學到最後都係冇用到phonics串字......不過佢而家都中三了,串字完全冇問題,放心
PS. 佢嗰時k1 1 to 10又數唔掂丶顏色又分唔哂丶中文一個「人」字教一個小時也不能記住.....

回覆 cmchang0927 的帖子

不好意思樓主,呢位朋友嘅comment睇到我有感而發,借位俾我share一下。我仔現在K1, 教認字數字教到我地🤮,之前教颜色教咗成年,人哋話咁細個好容易吸收🤷‍♀️🤷‍♀️,我仔似乎知自己呢d項目弱,之前直頭好抗拒學習,諗到頭都大用不同遊戲形式同佢玩住學就好啲,真心累。
知唔需要比較,但見其他同齡小朋友已經認讀詞語句字(!),我地重未認到A-Z(個仔唔迫得,好多時其實認到又扮唔知),真係會好無奈。
PS: 我地都係net 14, 已經擔心佢第日上小學點搞。
不過我同自己講個仔似係會大器晩成個type, 涯到上中學應該好好多啩🤪😝😝

lulumelon 發表於 20-11-30 02:31

不好意思樓主,呢位朋友嘅comment睇到我有感而發,借位俾我share一下。我仔現在K ...

其實我仔都係14網
我以前拿哂d thomas車教佢數1 to 10,教左好耐都唔識,之後好惡,自己又喊因為擔心....當時仲要同大女比較,見大女某歲數識既,細仔教十萬次也不會識......
不過真係到左p2,佢突然之間又唔同左,當然唔係叻,不過變咗average都已經好慶幸了....
所以加油呀!我仔而家都已經中三了,諗番以前真係心血流失不少....

cmchang0927 發表於 20-11-30 02:45
其實我仔都係14網
我以前拿哂d thomas車教佢數1 to 10,教左好耐都唔識,之後好惡,自己又喊因為擔 ...

前輩您呢個例子真係令人好鼓舞
甘請問您公子係rc畢業?
您指頭5分一的成績係講緊rc?

lulumelon 發表於 20-11-30 02:31

不好意思樓主,呢位朋友嘅comment睇到我有感而發,借位俾我share一下。我仔現在K ...
唔洗唔好意思我地係要圍爐取暖可以心理平衡啲,勁心累!
我都唔記得阿仔K1學左顏色果啲未

我只可以講,我仔K3,上個月仲教緊「昨天/今天/明天」既分別~
真係頂佢個制,教左超過20次!!

不過我朋友分享佢睇過一本有關教育嘅書
佢話其實小朋友係瞓覺嘅時候會組織返佢日間學過嘅嘢
開頭我都唔信...
但係試過好多次,教一樣野,教極都唔識
咁我地就放低先,
唔知點解過一兩個禮拜佢又會突然間自己識左
所以我同老公而家採取嘅策略就係
教佢嘅時候當係「播種」,唔好預佢即刻識
咁樣自己都會無咁心累~~

本人從小朋友 k1 開始在遊樂場接觸很多其他小朋友
k1 小朋友大部分都稱得上係天才,小小刺激就會有很好反應
上到 k3,k3 小朋友天才的越來越少,投入少的家長的小朋友確實也不再天才
投入多的確實表現越來越好
我認為小朋友表現很大程度同父母投入有關,超級天才和笨蛋是很少的
所以要改變應該係改變父母自己的策略,而不是說小朋友天資有限。。。

playplayeah 發表於 20-11-30 00:17
多謝您既鼓勵~

我侄女小一時被學校老師評估為嚴重學習障礙,仲要份評估係幾個老師做的。
Well,經過6年好hea的小學生活,侄女今年衰衰地入左bandb1c學校,第一次成績排多名中上

小朋友咁細個,好多野你唔知ga!

回覆樓主:

無謂咁驚定先! 如果你大抽獎抽到St Jo點算?

回覆 playplayeah 的帖子

唔好咁早對小朋友失去信心,始終佢哋仲細,大一年都可以改善好多,最主要係家長肯付出幾多。我自己小朋友P2以前專注力好差,補習上課都好似遊魂咁,P2-P3就明顯改善了好多。而且大B到了P2已經感覺不到優勢了,反而阿女P3係細B考第一。先唔好擔心住仔係咪讀得掂,應該先根據依家情況選擇最適合自己要求的學校。

playplayeah 發表於 20-11-29 04:23
暫時得高主教offer
其實明知阿仔資質麻麻
俾佢去讀高小好似向高難度挑戰😅

有無同幼稚園班主任傾下?

考到高主教證明你個仔唔係無野值得欣賞。
學習找尋佢既長處,幫助佢既短處。
竟然高主教比機會你,何不試下。
‹ 上一主題|下一主題