用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 暫時得高小Offer ..... 但.......
go

暫時得高小Offer ..... 但....... [複製鏈接]

暫時得高主教offer
其實明知阿仔資質麻麻
俾佢去讀高小好似向高難度挑戰😅
Take offer 就要放棄大抽獎
家住14網,net14小學平均,只有一間寶校
但諗起升中又要再玩一次個升學遊戲就好淆底
而且14網既官津都一樣傳統既偏多,只係課程應該無咁深
咁高小就出名課程深🥺

心係知道高主教未必好岩阿仔
但要放棄唯一一間有offer,仲要係龍,其實好難🤯

真心想請教大家會點做.....?

#阿仔好乖有禮厚道但讀書資質就...
#有阿妹跟尾
#不過其實唔想因為有阿妹跟尾去影響哥哥選校既決定

2    0    1    1

回覆樓主:

放棄咗仲要等大抽獎,梗係唔值博啦,而且未讀就擔心追唔上,有點杞人憂天喎,要相信自己小朋友。
當個好爸爸

回覆樓主:

當然唔好放棄高主教,唔使點知唔得。家長都要調教心態點樣支持小朋友來年小學學習。

小朋友潛力無限,同埋讀左一年唔岩由高小跳去其他都容易,如果大抽獎派得唔好就肯定頭暈,無必要賭運氣

咪睇小自己小朋友,好多人突然間黎料真係估你唔到的

你如何觉得個仔資質麻麻?

收得阿仔,證明學校都相信阿仔能力,俾d 信心

回覆樓主:

我覺得既然學校收即係證明佢地都覺得小朋友適合.. 點解唔試下先..

回覆樓主:

同你差唔多情況,我都係14網。我有高主教同其他offer, 但我prefer高主教,因為有龍,如果唔係錢問題,我根本唔會猶豫,我就傾向高主教,放棄抽獎,大不了最後叩門自己心儀嘅學校,唔take offer唔值得

chiubbbb 發表於 20-11-29 12:35
同你差唔多情況,我都係14網。我有高主教同其他offer, 但我prefer高主教,因為有龍,如果唔係錢問題,我根 ...
提一提,高主教唔係龍,係直屬,龍是可以全部收晒,直屬是收85%band 1及band 2生。

Ericci 發表於 20-11-29 09:04
小朋友潛力無限,同埋讀左一年唔岩由高小跳去其他都容易,如果大抽獎派得唔好就肯定頭暈,無必要賭運氣 ...
我都曾經聽過好多媽媽話讀左先,唔得到時再扣門轉校...
但其實係咪扣到?
知唔知多唔多呢啲case

因為我會諗.....即係學校會唔會考慮
小朋友係讀唔掂原本學校先會想轉校?
歸類佢為資質唔好既學生?

legolas625 發表於 20-11-29 12:08
你如何觉得個仔資質麻麻?
因為呢大半年疫情開始教佢野完全feel 到佢理解力同記憶力都好弱
同一樣嘢可能其他小朋友學2-3次都會記得
但佢起碼先5-8次先會有啲記得......
其實已經少鬧佢,改為讚美
當然有時講左20次都係唔記得,係忍唔住啲火...

playplayeah 發表於 20-11-29 15:16
我都曾經聽過好多媽媽話讀左先,唔得到時再扣門轉校...
但其實係咪扣到?
知唔知多唔多呢啲case
為數不少,大多轉到國際學校或二線直資,因揀讀高小既家長,大多心儀直私學校,較少轉返津校。

回覆 playplayeah 的帖子

高主教已取錄了,擔心跟不上。抽獎 14 區又擔心中「寶校」。其實係咪有心儀津校,只擔心抽不中,又扣不入?

放心啦,高主教應該比起津校少功課,亦少測考默書壓力,如果你小朋友係乖乖 其實十分適合。老師都好有耐性同愛心。

playplayeah 發表於 20-11-29 15:23
因為呢大半年疫情開始教佢野完全feel 到佢理解力同記憶力都好弱
同一樣嘢可能其他小朋友學2-3次都會記得
但 ...
媽媽自己教同老師教有時效果唔同。
我有類似經驗,我自己教小朋友既時候覺得點解自己個小朋友咁唔醒目,但老師其實持相反意見,覺得我小朋友好有潛質又有啲聰明,我懷疑過好多次係咪老師安慰(心諗邊度聰明?!),但幾個唔同老師都咁講,我唯有話係自己教法有問題
既然學校收得你小朋友,就代表小朋友能夠應付學校既要求,唔好太擔心

小朋友既潛質無限,我地做媽媽唔好自己先睇少自己小朋友呀,加油!

以前我仔上到小一仲未數齊A to Z, k1幼稚園老師話佢學野好慢完全唔記得,叫我同佢check 吓.......我都比佢試左高主教先,嗰時諗住讀唔上,咪大不了轉去其他學校讀所以試吓先無妨

cmchang0927 發表於 20-11-29 23:24
以前我仔上到小一仲未數齊A to Z, k1幼稚園老師話佢學野好慢完全唔記得,叫我同佢check 吓.......我都比佢 ...

完全同意,讀過先講,唔使咁早幫小朋友定前程~~~

回覆 manmonster 的帖子

心儀津校一定有,就係華仁
不過最心儀既都係播道&港同
播道就衰左....
港同就......不予寄望....🤪

cmchang0927 發表於 20-11-29 23:24
以前我仔上到小一仲未數齊A to Z, k1幼稚園老師話佢學野好慢完全唔記得,叫我同佢check 吓.......我都比佢 ...
咁宜家您仔仔讀成點?
會唔會真係要好用力去追

我老公同我講,首先我地父母要調整期望
去間課程深既學校而佢讀唔到
我地要教佢做做人唔係得成續,遇到困難唔好灰心
就算去間課程淺,佢讀得名列前矛都好
我地就要教佢唔好驕傲,
其實世界上有好多叻過自己既人...

所以我的老公都偏向想試左唔得先再諗辦法~~

‹ 上一主題|下一主題